Harmadik alkalommal rendezik meg szombaton a Tiszacsegei Harcsapaprikás Fesztivált, ahol helyi népművészeti csoportok és ismert előadók szórakoztatják majd az érdeklődőket. Idén is lesz főzőverseny. A gasztronómiai megmérettetés reggel 8 órakor kezdődik, a szervezők minden nevezőnek 2 kilogramm harcsát biztosítanak.
A három legfinomabb harcsapaprikás készítőjét értékes nyereményekkel jutalmazzák - írja a Dehír.hu.
Megnyílt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum első gasztrofotó-kiállítása, amely a Konyhaművészet című gasztronómiai folyóiratban 1990 és 2006 között megjelent képekből válogat.
Kiss Imre, a múzeum igazgatója, a Konyhaművészet 1990-2006 című kiállítás kurátora elmondta, hogy az intézmény távlati tervei között szerepel a World Press Photóhoz hasonló nemzetközi gasztrofotó-kiállítás megrendezése is, amely a múzeum ételfotó-tárlatainak sorát zárná.
Azok a skót tervek, amelyek az alkoholra minimum-árat vezetnének be, sértik a szabad kereskedelem európai uniós szabályait, mondta ki előzetes állásfoglalásában Európa legmagasabb szintű bírósága - tudósít a Figyelő.
Próbaszüretet tart a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet néhány tetszőlegesen kiválasztott dűlőben - írta az Észak-Magyarország.
Az idei szokatlanul meleg idő miatt várhatóan korábban kezdődik az úgynevezett nagyszüret a történelmi borvidéken, a sárgamuskotályos szőlő mustfoka már most csaknem eléri a húsz fokot - olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapban.
A cikk megemlíti: több helyen már kisebb seregélycsapatok is megjelentek a szőlők fölött.
A koffein serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást (egy–három órás időtartamra 5–10 százalékkal). Alkalmi fogyasztás esetén, főként kevésbé edzett, sovány vagy idős egyéneknél 5–25 százalékkal fokozza az anyagcserét. Vízhajtó tulajdonsága a veseereket tágító, valamint a víz és bizonyos ionok visszaszívódását gátló hatásának köszönhető. A koffein élénkítő, fizikai állóképességet javító hatása egy, az alvást elősegítő, az agyi aktivitást és éberséget csökkentő hormon, az adenozin, aktivitásának átmeneti gátlásán keresztül valósul meg. Fokozza a gyomornedv elválasztását, továbbá az agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat, a képzettársítást.
A csokoládék, energiaitalok, kávé, tea és még sorolhatnánk, tartalmaznak koffeint. De miben mennyi koffein van?
A napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztás túladagolásnak számít.
Kitették az Olaszrizling Október honlapjára azt, hogy milyen mesterkurzusokon vehetnek majd részt a Nagy Olaszrizling Kóstoló vendégei. Eszerint Mészáros Gabriella, a Borkollégium oktatója tart majd előadást Rizling vagy Riesling? címmel, ahol leginkább balatoni és német borokat kóstolhatnak majd a résztvevők.
Az Olaszrizling Somlón – távlatok és stílusok című prezentációt pedig a Kreinbacher Birtok szakmai vezetője, Bodorkós Norbert és a borász, Várszegi György vezeti majd, és hét olaszrizling lesz kóstolható a pincészet kínálatából.
20 éve született meg a Vylyan birtokbora, a Montenuovo, névadója Montenuovo Nándor herceg, akihez a XX. század elején a pincészet birtokának egy része tartozott. A villányi pincészet legnépszerűbb borát sokféle ételhet lehet párosítani.
A Montenuovo napon a résztvevők egy boros- és gasztronómiai körítéssel és baráti beszélgetésekkel tarkított történelmi utazás részesei lehettek.
Vagy, ahogyan a Borrajongó nevezi a biztos pont. Ez pedig nem más, mint az Istvándy Pincészet és Borműhely a Balaton északi partján, Badacsony közelében.
„A badacsonyi vasútállomástól rövid sétára található Istvándy Borműhely 2014. május 1-jén nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A pincészet központja a Tóti-hegyen található, az új badacsonyi bástya a Badacsony lábánál fekvő, több mint száz éves villaépület pincéjében kapott helyet, amelynek teraszáról remek kilátás nyílik a Balatonra és a fonyódi Várhegyre és Sipos-hegyre.”
A cikk szerzője látogatása során több tételt is megkóstolt a borászatnál, amelyek közül a 2013-as Hárslevelű kapta a legtöbb pontot.
„Tankönyvi hárslevelű illat és íz: áradó virágosság és friss méz, trópusi gyümölcsök, őszibarack, sárgabarack és érett körte. Intenzív és remek egyensúlya van, finom és gazdag. A korty jól kitöltött, kerek és kellően hosszú is, bukkanók, üresjáratok nélkül. Egy szóval: örömbor. 6p+”
A teljes beszámolót a Borrajongó.hu oldalán olvashatod el!