Fröccs

Tokajban is hamarabb lesz a szüret

Szeptember 04. 08:53
Próbaszüretet tart a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet néhány tetszőlegesen kiválasztott dűlőben - írta az Észak-Magyarország.
 
Az idei szokatlanul meleg idő miatt várhatóan korábban kezdődik az úgynevezett nagyszüret a történelmi borvidéken, a sárgamuskotályos szőlő mustfoka már most csaknem eléri a húsz fokot - olvasható a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei napilapban.
 
A cikk megemlíti: több helyen már kisebb seregélycsapatok is megjelentek a szőlők fölött.
(MTI)

Miben mennyi koffein van?

Szeptember 04. 06:46
A koffein elfogyasztása hatással van a szervezetünkre. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének jelentésében ez áll:
 
A koffein serkenti a szívműködést, növeli a pulzusszámot és a vérnyomást (egy–három órás időtartamra 5–10 százalékkal). Alkalmi fogyasztás esetén, főként kevésbé edzett, sovány vagy idős egyéneknél 5–25 százalékkal fokozza az anyagcserét. Vízhajtó tulajdonsága a veseereket tágító, valamint a víz és bizonyos ionok visszaszívódását gátló hatásának köszönhető. A koffein élénkítő, fizikai állóképességet javító hatása egy, az alvást elősegítő, az agyi aktivitást és éberséget csökkentő hormon, az adenozin, aktivitásának átmeneti gátlásán keresztül valósul meg. Fokozza a gyomornedv elválasztását, továbbá az agykéregre gyakorolt hatása következtében javítja a gondolkodást, a szellemi funkciókat, a képzettársítást.
 
A csokoládék, energiaitalok, kávé, tea és még sorolhatnánk, tartalmaznak koffeint. De miben mennyi koffein van?
 
Miben mennyi koffein van?
Néhány élelmiszer és ital átlagos koffeintartalma (mg/1 adag); Forrás: EFSA, 2015
 
A napi 600 mg-ot meghaladó koffeinfogyasztás túladagolásnak számít.

Somlói és német rizlingek is lesznek az Olaszrizling Október kóstoló mesterkurzusain

Szeptember 03. 19:39
Kitették az Olaszrizling Október honlapjára azt, hogy milyen mesterkurzusokon vehetnek majd részt a Nagy Olaszrizling Kóstoló vendégei. Eszerint Mészáros Gabriella, a Borkollégium oktatója tart majd előadást Rizling vagy Riesling? címmel, ahol leginkább balatoni és német borokat kóstolhatnak majd a résztvevők.
 
Az Olaszrizling Somlón – távlatok és stílusok című prezentációt pedig a Kreinbacher Birtok szakmai vezetője, Bodorkós Norbert és a borász, Várszegi György vezeti majd, és hét olaszrizling lesz kóstolható a pincészet kínálatából.

Montenuovo napot tartott a Vylyan

Szeptember 03. 16:19
20 éve született meg a Vylyan birtokbora, a Montenuovo, névadója Montenuovo Nándor herceg, akihez a XX. század elején a pincészet birtokának egy része tartozott. A villányi pincészet legnépszerűbb borát sokféle ételhet lehet párosítani. 
 
A Montenuovo napon a résztvevők egy boros- és gasztronómiai körítéssel és baráti beszélgetésekkel tarkított történelmi utazás részesei lehettek.
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
 
Kölcsey Sára fotói

Egy kihagyhatatlan hely a Balaton északi partján

Szeptember 03. 13:05
Vagy, ahogyan a Borrajongó nevezi a biztos pont. Ez pedig nem más, mint az Istvándy Pincészet és Borműhely a Balaton északi partján, Badacsony közelében.
 
„A badacsonyi vasútállomástól rövid sétára található Istvándy Borműhely 2014. május 1-jén nyitotta meg kapuit a közönség előtt. A pincészet központja a Tóti-hegyen található, az új badacsonyi bástya a Badacsony lábánál fekvő, több mint száz éves villaépület pincéjében kapott helyet, amelynek teraszáról remek kilátás nyílik a Balatonra és a fonyódi Várhegyre és Sipos-hegyre.”
 
A cikk szerzője látogatása során több tételt is megkóstolt a borászatnál, amelyek közül a 2013-as Hárslevelű kapta a legtöbb pontot.
„Tankönyvi hárslevelű illat és íz: áradó virágosság és friss méz, trópusi gyümölcsök, őszibarack, sárgabarack és érett körte. Intenzív és remek egyensúlya van, finom és gazdag. A korty jól kitöltött, kerek és kellően hosszú is, bukkanók, üresjáratok nélkül. Egy szóval: örömbor. 6p+”
 
A teljes beszámolót a Borrajongó.hu oldalán olvashatod el!

Már készül a rozé Takleréknél – videó!

Szeptember 03. 10:55
Kedden megkezdte a rozénak szánt pinot noirral a szüretet a szekszárdi Takler Pince.
 
 
Bizakodó vagyok, főleg a kései fajták tekintetében - mondta el lapunknak Takler András. Az elmúlt időszakban leesett 100-120 mm csapadék nem a legjobbkor jött, hiszen pl. a zweigeltben visszahígultak a mustfokok, de ez kicsit le is hűtötte a kedélyeket: nem kell úgy rohanni – fogalmazott András.
 
Összességében remekül alakul az évjárat. A kékfrankosok különösen szépek, a Szenta-völgyben például már most mézédes a szőlő, nagyon komoly alapanyag lesz, hogyha végre jól alakul a szeptember. Édesapámnak van egy régi megfigyelése: hogyha augusztus és szeptember hónapfordulóján meleg, nyári idő van, akkor általában jó ősz szokott jönni. Ez a megfigyelés eddig bejött – avatott be minket a családi időjóslásba Takler András.

Párakocsma nyílik Ausztráliában

Szeptember 03. 09:47
Az ausztráliai Brisbane-ben nyitja meg ajtóit az első felhőbár, ahol a szemgolyókon, a tüdőn és a nyálkahártyán át szívhatják magukba az alkoholt az újfajta kocsma vendégei. Az ausztrálok mindössze három hétig élvezhetik a különleges hely légkörét a Brisbane-i Fesztivál új attrakciójaként. A világ első alkoholgőzbárja már július óta folyamatosan működik a brit fővárosban.
 
Az Alcoholic Architecture nevű felhőbár vendégei pára formájában szívnak magukba egy gin és tonik alapú koktélt, egy 40 perces tartózkodás két pohár ital elfogyasztásával ér fel - írja honlapján a Daily Mail című brit lap.
 
Az új hóbort előnyei között emlegetik a másnaposság elmaradását, a 40 százalékkal kisebb kalóriafogyasztást és azt, hogy az alkohol bevitelének ez a módja állítólag kíméli a májat. Emellett - a szervezők szerint - a belélegzés általi alkoholfogyasztás jobban kihozza a szeszes italok alkotóelemeinek, például a borókabogyónak a zamatát.
 
A "párakocsma" ötletét azonban egészségügyi szakemberek ellenzik, mert még nem ismert, hogy a belélegzéses alkoholfogyasztás hosszabb távon milyen hatást gyakorol a szervezetre. 
 
"Nem jó ötlet, mert egy mérgező, rákkeltő vegyi anyagot lélegzünk be és szívunk fel gyorsan" - jelentette ki Jake Najman, a Queenslandi Egyetem drogkutató intézetének igazgatója. 
 
A Brisbane-i Fesztivál részeként rendezett Fear & Delight show igazgatója, Scott Maidment szerint azonban a módszer "rendkívül biztonságos", vegyészek és biotechnikusok évekig dolgoztak rajta, és Londonban már bevált.
 
A londoni alkoholgőzbár, amely a Bompass & Parr brit dizájneriroda elmeszüleménye, júliusban nyílt meg a brit főváros legnagyobb és legrégibb piacán, a Borough Marketen. A vendégek vízálló köpennyel védekeznek a levegő magas nedvességtartalma ellen, ugyanakkor arcukat fedetlenül kell hagyniuk, ha teljes mértékben élvezni akarják az alkoholfogyasztás vadonatúj módját.
(Forrás: Inforadio/MTI)

Magyar borok, amelyekre büszkék lehetünk

Szeptember 03. 06:59
A Művelt Alkoholista „Magyar borral villantani” címet adta bejegyzsének, amelyben a hazai boroktól való „elfordulást” meséli el. Ennek oka, hogy„ könnyebb és gyorsabb tanulási folyamat a világ világszínvonalú borait fölfedezni, beszerezni és megismerni, mint világszínvonalú borokat készíteni”.
 
De természetesen minidg vannak kivételek és reménységek.
 
„Idén nyáron jó sorsom úgy hozta, hogy végre-valahára találkoztam két olyan magyar vörösborral, amivel nem tudtam betelni. Két olyan borral, amit büszkén kínálhat a házigazda a vendégeinek, vagy büszkén adhat át a vendég a házigazdának erős nemzetközi ellenszélben is. Mindkét bort keresztbe-kasul kóstoltam, egyiket sem a lét elviselhetetlen könnyűsége, a pillanat varázsa vagy a lemenő nap fénye szépítette meg. Kóstoltam őket közvetlen riválisaik társaságában, egymagukban, barátokkal, egyedül, és szemernyi kétségem sem maradt a nagyságuk felől.
 
Gere & Weninger Cabernet Franc Selection 2009
A megtestesült elegancia. Azon belül is a vérbő, eleven fajta. Az általam legszebbnek tartott korban van: amikor a gyümölcs még nem fakult ki, a hordó már halkulóban, a tannin megszelídült, és beléptek az őszies tercier jegyek.
 
Heimann Barbár 2011
Mint egy van Gogh-festmény. Amíg nem találkozunk szemtől-szembe, nem hisszük el, hogy létezhet magas művészet ilyen ragyogó színekkel.”
 
A teljes bejegyzést A Művelt Alkoholista oldalán tudod elolvasni!

Helyi pénze lesz Tokaj-Hegyaljának

Szeptember 02. 19:20
Szeptember 5-én a Mádi Furmint Ünnepen mutatják be Tokaj-Hegyalja helyi pénzét a Tokaji Dukánt. Azt, hogy valaki ilyen fizetőeszközt vezet be nem újdonság: Sopronban a Kékfrank, Hajdúnánáson a Bocskai-, a balatoni térségben pedig a Balatoni Korona már jól bevált a turisztikai szolgáltatók körében - írja a Hegyalja.info.
 
A Tokaji Dukát egy történelmileg és talán gazdaságilag is összetartozó régiót foghat egybe, ezen túl képes lehet erősíteni a térség turisztikai jelentőségét, nemzetközi ismertségét, de talán a legfontosabb, hogy a helyi termelőket, kereskedőket szolgáltatókat képes lehet összekötni és a helyben keletkezett tőkének egy részét helyben tartani. Ehhez persze nem elég létrehozni magát a rendszert, hiszen az nem lehet sikeres az érintett önkormányzatok, a vállalkozók és az itt élők támogatása, tenni akarása nélkül. A helyi pénz csak akkor működik ha a közösség akarja és elfogadja azt – mondta el a HegyaljaInfonak dr. Horváth Tibor projektigazgató, aki a Hajdúnánáson már sikeresen bevezetett helyi pénzt, a Bocskai Korona bevezetését is irányította.
 
A Dukátnak történelmi háttere is van: a Rákóczi-szabadságharc idején Hegyalján vezettek már be saját pénzt, amiből a legértékesebb a Dukát volt. Abban az időszakban mindez összefort a közösség erejével és függetlenségével szellemi és anyagi értelemben egyaránt.
 
A helyi pénz a forint papír címleteit képezi le, tehát 500, 1000, 2000, 5000, 10000 és 20000-es címletekben jelenik meg, a „bankjegyek” pedig Hegyaljához kötődő személyeket ábrázolnak majd. A dukátot névértéken lehet majd váltani, tehát egy Tokaji Dukát egy Forintot ér majd.

A pénz kapcsán azt ígérik, hogy ha valaki már nem akarja használni a Dukátot, akkor azt bármikor szabadon vissza is válthatja azt forintra. A csatlakozási lehetőséggel pedig folyamatosan keresik a hegyaljai vállalkozókat, a rendszerhez bárkinek lehetősége lesz később is kapcsolódni.