Hazudnak a boros címkék?!
Január 14. 12:30
A University of California kutatásaiból fény derült egy féltve őrzött titokra. A kutatás rámutatott arra, hogy a borok hatvan százaléka átlagosan 0,42 százalékkal magasabb alkohol tartalommal rendelkezik, mint ahogy az a címkén szerepel. A mintába megközelítőleg 100 ezer palack bor került be a világ minden részéről. A chile-i és spanyol vörösborok mutatták a valós és feltüntetett értékek közötti legjelentősebb eltéréseket, a fehérborokat illetően pedig Chile és Amerika vezetnek.
Habár minimális különbségről beszélünk, a fogyasztók megtévesztése számos negatív következményt von maga után. Borozgatás során hajlamosok vagyunk alulbecsülni a bor alkoholtartalmát, ami nemcsak egészségünkre nézve veszélyes, hanem csökkenti a vezetési biztonságot is.
Jogunkban áll maximálisan informáltnak lenni arról, hogy mit eszünk, mit iszunk, hiszen mi sem befolyásolja jobban egészségünket, mint a fogyasztásunk. A kalóriatartalom, összetevők, tápanyagok és az alkoholfok feltüntetése mellett, az italoknak konkrét adatokat is tartalmazniuk kell arra vonatkozólag, hogy milyen káros hatással lehetnek egészségünkre – írja a Telegraph.co.uk.