Hétköznapra és hétvégére: Kir és Kir Royal
Július 23. 17:00
A pezsgőben az a jó, hogy reggel, délben és este is elfogyaszthatunk egy pohárral anélkül, hogy bárki iszákosnak nézne. A francia étkezési kultúrához is hozzátartozik legalább egy pohár ital elfogyasztása, pláne a hosszú vasárnapi ebédeken. Bemutatkozik a két leggyakoribb és leghétköznapibb apéritif.
Az eredeti recept Burgundiából származik és Canon Félix Kir pap nevéhez köthető, aki egyébként sokáig Dijon főpolgármestere is volt. Az 1950-es években járunk, amikor Kir hatására a helyi termékekre olyan erős hangsúly került, hogy az aligoté szőlő borából és a helyi feketeribizli-likőr keverékéből mindennapi ital vált.
A Crème de Cassis egy ragacsos, sűrű, mélylila feketeribizli-likőr, 400 grammos maradékcukor-tartalommal. Mivel a burgundiai aligotéből készült bor csontszáraz, tökéletes egységet alkotnak, ezért is vált olyan sikeressé a recept. Ha nincs otthon Bourgogne Aligoté, használjunk bátran bármilyen száraz, magas savú és kevésbé illatos bort, amihez csak egy kevés Cassis-t kell kevernünk, és kész is a Kir.
A Kir Royal esetében (is) fontos figyelni rá, hogy a Cassis alulra kerüljön és arra öntsük a pezsgőt, így segít a Cassist feloldani. A legjobb, és eredeti arány szerint 1/5 rész likőr, 4/5 rész bor vagy pezsgő kell a koktélhoz, a szervírozás hagyományos módja pedig fehérboros pohár a Kir, és flőte a Kir Royal esetében.
Az izgalom kedvéért érdemes kipróbálni szeder-, vagy málnalikőrrel is!