Fröccs

Hétvégére visszatér a nyár!

Augusztus 17. 12:13
Holnap a Dunántúlon gyakran lesz erősen felhős az ég, és szórványosan valószínű zápor. A Dunától keletre a sok napsütést csak néha zavarják felhők, csak elvétve alakul ki gyenge csapadék. A csúcshőmérséklet 27 fok körül alakul - írja a Köpönyeg.hu.
 
Pénteken már csak elszórtan fordul elő nyári zápor, zivatar, 25 és 31 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.
 
Hétvégén pedig még rétegfelhős lehet az ég, de napközben sok napsütés ígérkezik. Kicsi az esély csapadékra. Országos hőség, igazi strandidő várható 30-34 fokos értékekkel, csakúgy, mint vasárnap, amikor délelőtt marad a napos, meleg, nyugodt idő. Délután aztán - egy közeledő hidegfront hatására - zivatarok pattannak ki, több helyen jégesőt és viharos szelet okozva. 34 fok körüli tikkasztó meleg lesz.
 

Jó hírek Tokajból

Augusztus 17. 08:31
Egészen pontosan Erdőbényéről, ahol a Béres Szőlőbirtok és Pincészet működik. A szőlő lassan ráfordul az érés utolsó szakaszára, és a fürtök - amint a pincészet által posztolt képen is látszik - csodálatosak. Már alig várjuk, mi készül belőlük! :)
 

Mindeközben a Borkollégiumban

Augusztus 16. 18:44
Mindeközben a Borkollégiumban
 
Javában épül a Borkollégium új főhadiszűllása a Podmaniczky utcában. Álmennyezet, gipszkarton, vadonat fürdőszobák, térkő, ilyenek. Három terem, professzionális körülmények. Hamarosan mutatunk többet! :)

Válás miatt marad szakács nélkül a Michelin csillagos étterem

Augusztus 16. 15:42
Veszélybe került egy népszerű brit étterem Michelin-csillaga, de nem az ott felszolgált fogások minőségének hirtelen romlása, hanem személyes okok miatt: válik a séf.
 
Steve Drake 2004-ben feleségével, Serinával alapította vendéglőjét a Surrey grófságbeli Ripleyben. A Drake's innovatív konyhájáról és miliőjéről lett híres, egy György-korabeli udvarházban működik, gyönyörű kert veszi körül. Sikerét a világhírű Michelin-kalauz szakértői is elismerték, "kifinomult, határokat feszegető fogásaiért" csillaggal tüntették ki.
 
A séf és felesége viszont háromévi különélés után nemrég beadta a válókeresetet, a vagyont pedig közös megegyezéssel úgy osztják meg, hogy az étterem a nejé marad, a 43 éves Steve Drake pedig a házaspár másik érdekeltségét, a The Anchor gasztropubot kapja meg, szintén Ripleyben. A vendéglő így viszont alig három hét múlva Michelin-csillagos szakácsa nélkül marad, noha az elismeréssel hivatalosan a felszolgált ételt, nem a séfet jutalmazzák. 
 
"Meglehetősen nehéz, idehúz a szívem és a lelkem. Itt nyertem el a Michelin-csillagot, nehezen mondtam le róla. De rá kellett jönnöm, hogy bár mind a ketten ragaszkodtunk hozzá, a legjobb módja annak, hogy továbblépjek, az, ha lemondok az étteremről" - idézte a The Daily Telegraph brit napilap honlapja a férfit. 
 
Steve Drake egy út menti étteremben kezdett főzni iskolás korában. Később Marco Pierre White, az új brit konyha fenegyereke volt a mestere.
 
A válással járó változásról szólva elmondta, a Michelin-kalauz tisztában van a helyzettel. "Újra ki kell érdemelnem a csillagot, ahogy mindenkinek minden évben". Az, hogy az étterem megtartja-e, októberben, a legújabb kiadvány megjelenésekor derül ki. 
 
A Nagy-Britannia száz legjobbja közé sorolt Drake's jövője a helybélieket is izgalomban tartja és aggodalommal tölti el, az étterem sikere és az iránta való nagy érdeklődés ugyanis más üzleteknek is jót tett. Serina Drake nem tudja, hogy megmarad-e a minősítésük, de hangsúlyozta, hogy az új séf három éve dolgozik náluk, és nagyon is felkészült arra, hogy átvegye a stafétabotot. 
 
Steve Drake távozásának híre azzal a nem várt következménnyel járt, hogy az elkövetkező hetekre már telt ház van az étteremben. "Most, hogy tudják, elmegyek, gondolom mindenki úgy van vele, hogy kipróbálja a konyhát, amíg még én főzök" - vélte a séf. 
(MTI)

Ecet helyett ajánlják a zöld szőlő levét

Augusztus 16. 12:23
Ecet helyett ajánlják a zöld szőlő levét
Zöld szőlő szüret
 
De szódával higítva, üdítőként is fantasztikus!
 
A verjus-t, vagyis a zöld szőlő levét a középkorban az egyik legelterjedtebb savanyító anyagként használták.
 
Ezt a tradíciót szeretnénk újra éleszteni, ezért fürtválogatáskor leszedett, még zöld szőlő levét kipréseltük, és palackba zártuk. Íze különleges gyümölcsös, citrusos aromájú, használatát citrom, vagy ecet helyett ajánljuk - olvasható Gere Attila Pincészetének honlapján.

A tehenek nem tévednek!

Augusztus 16. 08:27
Remek dolog a legelés - legalábbis ez derül ki az Agrárszektor írásából.
 
A vadspenót például a háziasított társához hasonlóan ehető, ráadásul több mint háromszor annyi kalciumot tartalmaz, mint a boltokban kapható változat – idézi a lap a Global Mailnek nyilatkozó Leda Meredith-et, a vadon termő, ehető növények specialistáját.
 
A mángold szintén ehető növény - ezt már többen tudják, de azt kevesebben, hogy az árnyékkedvelő hosták igénytelenek, formáik és színeik változatosak, és szárukat a spárgához hasonlóan érdemes grillezni vagy párolni. A szürethez nem kell lerontanunk a növény díszítőértékét sem; az új, külső hajtásokat a talajhoz közel lemetszve friss zöldséghez juthatunk, az idősebb belső levelek pedig hamarosan elfedik a vágások helyét.
 
Az árnyékliliomok mellett más dísznövényt is érdemes megkóstolni azoknak, akik nem allergiásak a virágporra: ehető például az orgona, és a sásliliom virágzata, a magnólia bimbói és a borókafélék termése is, sőt az utóbbiból akár gin is készülhet…

A szerzetesek asztalához ülhetünk Majkpusztán

Augusztus 15. 18:49
Szerzetesek asztalánál címmel nyílt kiállítás Majkpusztán, a kamalduli remeteségben, ahol a magyarországi szerzetesrendek étkezési kultúrájának tárgyi emlékei láthatók a Forster Gyula Örökségvédelmi Központ és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum rendezésében - írja a Turizmus Online.

Saly Noémi muzeológus, a kiállítás kurátora a megnyitón elmondta hogy több éve tervezik egy szerzetesi gasztro tárlat létrehozását, és hosszú évek kutatómunkája áll amögött, hogy ez mára megvalósulhatott. Számos intézmény, múzeum kölcsönözte az itt megtekinthető tárgyakat, támaszkodhattak a magyarországi szerzetesrendek könyvtárosainak, levéltárosainak önzetlen segítségére is - tette hozzá. A kiállításon láthatók a kenyér- és ostyasütésnél, a borkészítésnél, sörfőzésénél, a gyógylikőrök, a méz, a sajt és az olaj előállításánál használt eszközök és a szerzetesek gazdálkodását segítő tárgyak is. A tárlat legrégebbi, legértékesebb darabjai az 1500-as évek végéről származó szakácskönyvek és az 1600-as évektől induló kolostori számadáskönyvek, amelyek segítségével jól lehet követni a szerzetesek gazdálkodását, kiadásait.

Ismét Veszprémben találkoznak ősszel a legjobb vidéki éttermek

Augusztus 15. 15:18
A Stílusos Vidéki Éttermiség tagjainak éves találkozójára kizárólag regisztrált résztvevőket fogadnak.
 
Az „éves nagy gasztrorandevú” szeptember 11-én, vasárnap lesz a veszprémi várnegyedben 12:00 és 18:00 között. A 2012 februárja óta megrendezett esemény célja közelebb hozni a közönséget és az innovatív vidéki konyhákat. A SVÉT mostanra már tizenöt vidéki étterem közös projektje, az idei évben pedig az „Örökségünk és kreativitásunk”-jelszó kerül a fókuszba, azaz ennek a mottónak a jegyében kell elkészíteniük fogásaikat a séfeknek: a vendéglátóknak a hagyományos magyar ételeken kívül egy „modern, önazonos kreatív fogással” is kell készülniük - írja a Welovebalaton.hu.
 
Résztvevő éttermek:
 
  • Anyukám Mondta Étterem (Encs)
  • Baricska Csárda (Balatonfüred)
  • Chianti Étterem (Veszprém)
  • Erhardt Étterem (Sopron)
  • Gusteau Kulináris Élményműhely (Mád)
  • Ikon Étterem (Debrecen)
  • Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
  • Macok Bisztro és Bor-Bár (Eger)
  • Mandula Étterem és Bor-Bár (Villány)
  • Nomád Hotel és Glamping (Noszvaj)
  • PalKonyha falusi lakásétterem (Palkonya)
  • Rosinante Hotel és Étterem (Szigetmonostor)
  • Viator Apátsági Étterem és Bor-Bár (Pannonhalma)
  • Walter Vendéglő (Perbál)

Német sörfesztivál lesz Budapesten

Augusztus 14. 14:33
Idén szervezik meg először a Budapesti Német Sörfesztivált, amely rendezvényt fővédnöki támogatásáról biztosította Dr. Heinz-Peter Behr a Németországi Szövetségi Köztársaság nagykövete.
 
A rendezvény igen hiánypótló, hiszen az egyik legnagyobb európai sörnagyhatalom söreinek dedikált rendezvény ugyanis még nem volt sem Budapesten, sem Magyarországon. Mivel azonban ez évben van a világ sörgyártását máig meghatározó Bajor Sörtisztasági Törvény (Reinheitsgebot) ötszázadik évfordulója, a Serfőző úgy döntött, méltó módon emlékezik meg erről. A Budapesti Német Sörfesztiválon kifejezetten Németországból származó házi - , kisüzemi - és nagyüzemi sörfőzdék söreit lesz lehetősége megkóstolni a látogatónak.
 
A sörök és egyéb italok mellett olyan ételeket fogyaszthatnak az érdeklődők majd, amelyek kifejezetten a német gasztronómiához és a sörökhöz kapcsolódnak. Kultúrtörténti adalékokkal pedig Katona Csaba, az MTA történésze szolgál majd: a „sörtörténész” minden nap vidám előadást tart a német sörök történetéről, valamint az idén 500 éves német sörtisztasági törvényről. Mindemellett sörkostólókra, sörivó versenyekre és halk, hangulatos sramli zenére is számíthatnak az érdeklődők - írja az Élelmiszer.hu.
 
A rendezvény látogatása ingyenes, valamint minden sörös standnál készpénzes fizetési lehetőség lesz. Várnak mindenkit a szervezők augusztus 25-től augusztus 28-ig az Allee bevásárlóközpont melletti sétányon.