A hónapok óta háttérben zajló tárgyalások után hivatalos: a HoReCa szektorban a Veritas lett a Nemzet Borászatának, kizárólagos hazai forgalmazója.
A 100% állami tulajdonban levő Tokaj Kereskedőháznál két éve egy átfogó megújulási folyamat indult el. A vállalat teljes technológiai és integrátori megújulása mellett a minőségi bortermelést és új piacok meghódítását tűzte ki célul. A társaság új vezetése erőteljes fejlődési pályára kívánja állítani nemcsak a vállalatot, de magát a Tokaj-hegyaljai borvidéket is. A neves szakemberekből álló menedzsment tagjai: Gaálné Király Enikő (vezérigazgató), Áts Károly (főborász), Balassa István (szőlészeti igazgató), Majoros László (termelési-és műszaki igazgató), Sviatkó Gábor (pénzügyi-vezérigazgató-helyettes).
A Tokaj Kereskedőház saját szőlőterülete 70 ha, amely három kiváló dűlőben fekszik. A mádi Kővágó, a tarcali Szarvas és a tolcsvai Szentvér dűlőkben termett saját szőlőn kívül azonban integrátorként több, mint 1100 ha területről közel 1600 termelőtől vásárol fel termést és készít bort a társaság, Áts Károly főborász irányításával.
Az a megújulási folyamat, amely 2013-ban elindult a Tokaj Kereskedőház Zrt. életében, egyértelműen a minőségi borkészítést igyekszik szolgálni. Magas minőséget viszont csak akkor lehet garantálni, ha az alapanyagként szolgáló szőlő is magas szintet képvisel. Ahhoz, hogy a végeredmény egységes és magas minőséget képviseljen, a Tokaj Kereskedőház, és a szőlőtermelők szoros munkakapcsolata szükséges – mondta el Gaálné Király Enikő. Integrátorként fontos azt tudni, hogy az egyes szőlőültetvények, dűlők milyen minőségű szőlőt képesek teremni és az abból származó szőlő milyen bort adhat, ezért indítottunk el 2013-ban a világ szinten egyedülálló ültetvény állapot és termőhely potenciál felmérést. Célunk, hogy a gazdákat a tudatosabb termelés, szelektálás felé fordítsuk, így az egész régióban növekedjen a minőségi szőlő mennyisége.
Áts Károly főborásszal Tokaj szerepéről beszélgettünk: „Hittel kezdtük el” – mondta rendkívül szimpatikus hozzáállással. Nyilvánvalóan vállalva, hogy a cég múltját nem tudják meg nem történtté tenni, de az új menedzsment áldozatos munkával meg tudja valósítani azt, hogy a Tokaj Kereskedőház a borvidék alapja, támpillére legyen, egy minőségi nívót garantáljon és az emelkedő átlagos színvonal pedig „magával húzza” a teljes borrégiót. Beszélt a furmint fontosságáról a borvidék életében, és elmondta, hogy a 2014-es évjáratban általa készített furmint, valamint dűlőszelektált Kővágó Furmint az első mérföldkövei a Tokaj Kereskedőház minőségi megújulásának. A jövő évben piacra kerülő 2013-as évjáratú 5 és 6 puttonyos aszú borok pedig a következő minőségi előrelépést jelentik a társaság életében.
„A Veritas Borkereskedéssel kötött megállapodás áttörést jelent a Tokaj Kereskedőház értékesítési stratégiája szempontjából, hiszen eddig nem voltunk igazán jelen a hazai HoReCa piaci szegmensben. Stratégiai partnerünknek köszönhetően azonban olyan éttermekbe, szállodákba és vendéglátóipari helyszínekre juttathatjuk el borainkat a jövőben, amelyek méltóak az új portfóliónk minőségi színvonalához”- mondta Gaálné Király Enikő.