Fröccs

Cseh sört ad ki a Queen

Június 29. 09:52
A Queen egyedi módon ünnepli Bohemian Rhapsody című slágerének negyvenedik évfordulóját: kereskedelmi forgalomba is kerülő sört készíttetnek, ráadásul Csehországban. A címkén Freddie Mercury egyik rajzát fogják használni, melyet még egyetemista évei alatt készített, amikor az Ealing Art College diákja volt - írja az Origo.
 

Egy könyv a természetes borok szerelmeseinek

Június 29. 06:30
Josko Gravner nevét jól ismerik az amfórában készült borok szerelmesei. Az egyszerűség és természetesség híve Joskos Gravner, aki 300 éves pincéjében készíti el borait az olasz-szlovén határnál. Már a szőlőben különleges odafigyeléssel és a Hold állását figyelembe véve végzi a munkákat, majd a borkészítés során amfórát használ. Egy könyv készült a munkájáról, gondolatairól, amelyet a fekete fehér fotók egészítenek ki.

New Yorkban nyit éttermeket az orosz McDonald's

Június 28. 20:25
Két éttermet akar nyitni New York Manhattan negyedében egy orosz palacsintára (blini) szakosodott népszerű orosz gyorsétteremlánc, amely később az egész Egyesült Államokra ki akarja terjeszteni hálózatát.
 
Ez az első eset, hogy egy orosz gyorsétteremlánc nyugati országban akarja megvetni a lábát.
 
Októberben vagy novemberben két éttermet akarunk nyitni Midtownban, Manhattan szívében – mondta Mihail Goncsarov, a Tyeremok gyorsétteremlánc vezetője, hozzátéve, hogy a cég 500 ezer dollárt (138,3 millió forintot) kíván erre a célra fordítani.
 
Az orosz piacon 15 éve jelen lévő Tyeremok mindenekelőtt a gyorsétkezés nemzetközi fővárosának számító New York keresletét kívánja felmérni.
 
Az étteremlánc mindenekelőtt orosz palacsintát kínál több tucatnyi ízesítéssel (lazacostól a banános csokoládésig), valamint az Oroszországban igen népszerű hajdinakását (grécskát).
 
Kétféle, helyi összetevőkkel – például juharsziruppal - ízesített palacsinta is szerepel majd a kínálatban – mondta Goncsarov.
A jövőben a vállalat ugyanolyan kiterjedt hálózatot szeretne létrehozni az Egyesült Államokban, mint amilyen Oroszországban működik: 300 éttermük van, többsége Moszkvában és Szentpéterváron.
 
Goncsarov elmondta: ha az elgondolás sikeres lesz, 300-400 étterem megnyitásával számolnak.
 
Az ukrajnai válság miatt az Oroszország és a nyugati országok között kihűlt viszony és a gazdasági szankciók ellenére a Tyeremok nem tart attól, hogy kedvezőtlenül fogadnák tervét az Egyesült Államokban.
 
A média teremtette ezt a légkört. Sok olyan ember van, aki egyszerű hétköznapi életet él, és érdeklik az új elképzelések, új ízek és az új éttermek – mondta Mihail Goncsarov.
(MTI)

Itt a szörpforradalom vége!

Június 28. 17:51
A házilag készített szörpök éttermi megjelenése az évekkel ezelőtt elindult magyar “gasztro-forradalom” egyik formai jegye volt. Egyfajta szimbólum és garancia is egyben. A frissen készített, ötletes szörpök kezdetben még a haladás jelképei voltak. “Szörp is van? Tényleg? Nagyszerű!” – bólogattunk elégedetten összenézve, és a beavatottak magabiztosságával tudtuk egyből, hogy a forradalom által megszentelt helyen vagyunk. Szörpöt inni akkoriban, egyfajta megkülönböztető, szabadkőműves-féle jelkép is volt egyben. Ez volt a szörpök első, tiszta és forradalmi időszaka - írja Csíki Sándor a Food & Wine-on.
 
Ám az első vonalba tartozó, komoly és elkötelezett szörpkészítőket hamarosan követték az epigonok. Ők ebből a világból már csak annyit láttak meg, hogy a szörp jelkép, és részesülni is akartak a jelkép spirituális és vendégvonzó erejéből. A frissesség, szezonalitás és harmónia eszméje egyre csak halványult, s bár vele együtt a szörpök minősége is romlott.
 
De a történetnek még koránt sincs vége! Így folytatódik.

Mik azok a funkcionális élelmiszerek?

Június 28. 15:26
A funkcionális élelmiszer - a European Commission Concerted Action on Functional Food Science meghatározása szerint - a megfelelő táplálkozás-élettani hatásokon felül más pozitív hatást is gyakorol a szervezetre: az egészséget növeli, a közérzetet javítja és/vagy csökkenti bizonyos betegségek kockázatát.
 
A meghatározás szerint kizárólag élelmiszerek tartozhatnak a kategóriába, tabletták és kapszulák nem. 

Előírás még, hogy a szóban forgó élelmiszer a hétköznapi táplálkozási szokások integráns részét alkossa, és hatása a megszokott napi mennyiség elfogyasztása mellett is megmutatkozzon.
 
Hogyha többet szeretnél tudni róluk, akkor irány a Webbeteg.hu!

Miért kell az első pohár után megállni a randin?

Június 28. 12:09
Nem kisebb kérdéssel kezd a Vital.hu cikke, amely az Alcohol and Alcoholism című szaklap írását ismerteti, ami egy kutatásról szól. A részletekkel itt most nem húzzuk az időt, a konklúzió viszont az, hogy „Úgy tűnik, hogy egy kis piálás után mindenki vonzóbbnak tűnik. Ha azonban túlzásba viszik a szeszfogyasztást, máris kevésbé lesznek vonzóak, mint józanul”. Ezt a kutatást vezető Marcus Munafò mondta, aki a Bristoli Egyetemen biológiai pszichológiát oktat.

Itt egy jó bor a tereferéhez!

Június 28. 10:10
A Podmaniczky Pincészet Tere-fere fantázianevű, 2013-as rajnai rizlingje egyszerre ízletes, frissítő és meghökkentő. Jól érezhették magukat a szőlőtőkék abban az évben a Kőrös-hegy nyugati dűlőjén, mert szép termést produkáltak: érett szőlőszemeket, melyekben a cukor mellett a savak is rendesen megmaradtak. Ragyogó szalmasárga bor készült belőlük, citrusos, barackos illattal, telt ízzel, ropogós savakkal. Az itóka alkoholfoka - fehérborról lévén szó -, akár magasnak is tűnhet (13,8), ám a komoly extrakt-tartalomnak köszönhetően mégsem lóg ki egyáltalán - írja a Borvidék Mánia blog.

Ez lenne a 10 legjobb hamburger a Balaton körül?

Június 28. 07:40
Vannak strandbüfék, akik szakítottak a mirelit hús - majonézes vonallal és vannak éttermek, akiket nem zavar, hogy beach foodról beszélünk, és komoly fogásként kezelik az étlapon a hamburgert. A We Love Balaton ezek között válogat, a A tíz kedvenc balatoni burgerünk című bejegyzésben.
 
Gondoltad volna, hogy Zánkán van egy király hambis??