Fröccs

Kihagyhatatlan cukrászdák Budapesten

április 30. 12:31
A Magyar Konyha összeállított egy 10-es toplistát Budapest kicsi cukrászdáiból. A lista kiegészülhet - írják a cikkben, de egy biztos, ezeket érdemes minden édesszájú embernek kipróbálni.
 
I. kerület: Asztalka, Döbrentei utca 15.
II. kerület: Édesem!, Kisrókus–Százados u. sarok
III. kerület: Zazzi, Bécsi út 57–61.
V. kerület: Cake Shop, József Attila u. 12.
VI. kerület: Desszert.Neked, Paulay Ede u. 17.
VI. kerület: La Delizia, Jókai u. 13. és Budapest XIII., Pozsonyi út 7.
XII. kerület: La Praline, Apor Vilmos tér 11., Budapest II., Máriaremetei út 205–207., Budapest V., Károly körút 3.
XII. kerület: Major Cukrászda, Maros u. 14.
XIII. kerület: Édesmindegy desszertbár, Pozsonyi út 16.
XIII. kerület: La Mimosa, Radnóti Miklós utca 43.

Ehhez mit szólsz: a sör javítja a memóriát!

április 30. 09:50
A sör egyik összetevője,  a komlóban  található,  xanthohumol nevű flavonoid - legalábbis egy egereken végzett kutatás eredménye szerint - javítja a kognitív funkciókat. Az Oregoni Állami Egyetem munkatársai az időskori szellemi hanyatlás ellenszerét kutatva egereken vizsgálták a xanthohumol hatását. Arra az eredményre jutottak, hogy ez a (sajnos, meglehetősen ritka) flavonoid nagy dózisban adagolva felgyorsíthatja az anyagcserét, csökkenti a zsírsavakat a májban, a fiatal állatoknál pedig javítja a kognitív alkalmazkodóképességet és a magasabb szintű gondolkodást is.
 
Ilyen és ehhez hasonló okosságok vannak az Utikalauz Anatómiába blog bejegyzésében

Itt egy csillag, a hétvégére hangolódva

április 30. 06:42
Most hétvégén rendezik meg az Egri Csillag Borfesztivált, ahol sok új tétellel találkozhattok. A Metropolnál éppen "egy tartalmas egri csillag került a poharunkba". Gál Péter 2013-as Nyakra-főre Egri csillag borát kóstolták, amely a mindennapok borának megtestesítője lehet.
 
"Jó ivású, lendületes fehérbor, mely a pince elképzeléseit tükrözi az Egri csillaggal kapcsolatban. Házasítás révén szépen olvadnak egybe a különböző fajták. Jót tesz neki, hogy került bele illatos fajta is, de mégsem megy el egy túl illatos csillag irányába. Vagány a korty is. Akár önmagában beszélgetéskehez, akár tenger gyümölcseihez, de elbír egy fűszeres szűzérmével is." - írja a Metropol.hu.

Napi egy pohár bor = egészség

április 29. 19:34
Napi maximum egy pohár bor elfogyasztásával akár öt évvel is növelhetjük várható élettartamunkat - feltéve, ha férfiak vagyunk - állítják holland kutatók. A kutatók összesen 1373 véletlenszerűen kiválasztott 50 év körüli férfi életét kísérték végig 1960 és 2000 között. A kutatók megvizsgáltak, hogy mennyi alkoholt fogyasztottak az alanyok - olvasható a Sztarklikk.hu oldalán.

„A mindennapok hadd várjanak, hátunk mutatjuk a világnak”

április 29. 17:27
A jó idő meghozta a vágyat a Brunyai család szívébe. „Kitárjuk ajtóinkat s beengedjük a napfényt, a meleget és az irántunk érdeklődőket.”
 
A borászat a májusi hétvégéken péntek délután 15 órától vasárnap 15 óráig várja a látogatókat - rövid éjszakai pihenők beiktatásával. Előzetes egyeztetés nem árt itt!
 
Programok: csendes szemlélése a virágzó fáknak, növekvő fűnek, szőlővirágzásnak. Az ízvilág tízpróbája vízzel indul, cuvée zárja.
 
„A mindennapok hadd várjanak, hátunk mutatjuk a világnak”

Tudtad, hogy van mátrai dűlőszelektált kékfrankos?

április 29. 14:08
A szombaton megrendezett Nagy Kékfrankos Kóstoló első mesterkurzusán a Mátrai Tökések kékfrankosaival ismerkedhettek meg a vendégek. A nyolc tételből álló borsorban több különlegesség is helyet kapott. Ilyen volt Losonci Bálint ugyanazon évjáratból, de különböző területekről szüretelt kékfrankosa, vagy Karner Gábor vertikális kóstolója a Vitézföld tételéből, illetve Szecskő Tamás Rubintosa, amely egy kékfrankos kadarka keresztezéséből létrejött szőlőfajta.
 
A Borrajongó oldalon megjelent cikkben így ír az egyes tételekről:

Losonci Úrráteszi 2011

A tavalyi év egyik kedvence volt ez a bor. Most is nagyon tetszett, de a ‘12-es Karner borok ezúttal ellopták a show-t. Finoman cizellált, savra és gyümölcsökre épül, de tavaly nekem sokkal frissebbnek és energikusabbnak tűnt. Ebből a dűlőből ez lesz sajnos az utolsó, a pincészet arra kényszerült, hogy lemondjon néhány területről és ez is belesett a rostába. 6-7 pont

Karner Vitézföld 2009 Boróka

Ez volt az első Karner bor a sorban, ahol illatában nem a gyümölcsök dominálnak, helyette tejszínes, krémes illatot áraszt, nagyon kellemes változatban. Szájban nagyon masszív érzetű, komoly tartása van, fekete bogyósok színezik.

7 pont

Szecskő Tamás Rubintos(KF/Kadarka) 2012

Valószínűleg vakkóstolón is feltűnt volna, hogy nem telivér kékfrankossal van dolgom. A kadarka felmenőjét nem tagadhatja le a fajta, már első szippantásra érezni a kadarkás funky-t. Fűszer, virág és gyümölcs is bőkezűen került bele, szájban legalább olyan vonzó, mint amit illat alapján gondoltam. Nem olyan komoly bor, mint a fentiek, de nagyon finom, arányos és gyakorlatilag kiköphetetlen. 6+

A teljes borsor kóstolási jegyzetét a Borrajongo.blog.hu oldalán olvashatod.

Magyar ásványvízbe fektetnek a csehek

április 29. 12:10
Azt írja az Index, hogy a cseh ásványvizes cég, a KMV ma újabb magyarországi felvásárlást jelenthet be. A felvásárlási célpont egyelőre nem ismert, de úgy tudják, hogy az ügylet lényegesen nagyobb lehet a Kékkúti Ásványvíz Zrt. múlt havi megvételénél. A Kékkútit 27,5 millió euróért vette meg a cseh vállalat.

Próbáld ki, és te lehetsz a legjobb csapos

április 29. 10:48
Az idei évben második alkalommal indította el a Heineken Star Serve programsorozatát. A Heineken önkiszolgáló sörcsapjai egész nyáron át több budapesti helyszínen lesznek megtalálhatók, ahol képzett csapoló mesterek segítségével te csapolhatod magadnak a világ egyik legnépszerűbb prémium sörét.
 
„Két éve indult el Magyarországon is a nemzetközi Heineken Star Serve program. Célja, hogy a csapolt Heineken a lehető legmagasabb minőségben kerüljön a fogyasztók elé. A programban eddig vendéglátóhelyek pultosainak biztosítottunk professzionális képzést, amelynek keretein belül elsajátították a tökéletes sörcsapolás mesterfogásait. Idén a fogyasztók bevonásával frissítjük fel a programot, mégpedig azzal, hogy saját maguknak csapolhatják a Heinekent, ezzel még inkább felejthetetlenné tesszük számukra a sörözés élményét” – mondta el az Élelmiszer.hu-nak Lőrincz Barbara, a Heineken márka menedzsere.