Ilyenek a hazai cabernet farnc-ok
Május 12. 18:53
Egy 15 tételes cabernet franc sort kóstolt végig a Borrajongó.blog.hu csapata. A fajta Villányban már a kiemelkedő szerepet tölt be, de hazánkban több borvidék is foglalkozik vele. Íme a beszámolóból egy rövid részlet:
„A borok változatos képet mutattak a fajtáról, ugyanakkor a színvonal meglehetősen kiegyenlítettnek bizonyult: kevés kiemelkedőt találtunk az itt felsorakozó palackok közül, cserébe nagy csalódást is csak néhány bor okozott. A színes körképhez hozzátartozott, hogy a borok különféle buktatók miatt maradtak le az igazi klasszis kategóriától: bizonytalanságok az aromatikában, éretlennek/túlérettnek tűnő alapanyag, kellemetlen érzetű tannin, magas alkohol...”
A kóstoló kiemelkedő tétele volt a 2012-es Bakonyi Makár Cabernet Franc:
„Kifejezetten szép illat, remek érett gyümölcsösséggel, meggyel, cseresznyével, finom édesfűszerességgel, pici ribizliszárral és érintésnyi gumival. Rendezett, gyümölcshangsúlyos képet mutat szájban is, jó felépítésű, szépen használt hordóval. Érett meggy, piros bogyósok, erdei gyümölcsök, finom fűszeresség, pici meggymagos fanyarság, nagyon minimális pörkölési aroma. Számomra egyértelműen a mezőny legjobb bora. 7p-”
„Kifejezetten szép illat, remek érett gyümölcsösséggel, meggyel, cseresznyével, finom édesfűszerességgel, pici ribizliszárral és érintésnyi gumival. Rendezett, gyümölcshangsúlyos képet mutat szájban is, jó felépítésű, szépen használt hordóval. Érett meggy, piros bogyósok, erdei gyümölcsök, finom fűszeresség, pici meggymagos fanyarság, nagyon minimális pörkölési aroma. Számomra egyértelműen a mezőny legjobb bora. 7p-”