Fröccs

Íme 4 tuti pezsgős koktélrecept szilveszterre

December 28. 19:42
Garamvári pezsgőkből készítettek koktélokat a Szilveszter.hu-nál.
 
A Tokaji Furmint Brut a gyümölcsös alapú koktélokhoz illik leginkább, hiszen furmint jegyekkel rendelkezik, markáns ízében trópusi karakterű. Az Evolution Rosé Extra-át szintén a gyümölcsös koktélokhoz ajánljuk, mivel zamata pikáns gyümölcsös, valamint az érettebb, testesebb pezsgők közé sorolható, alkoholérzete közepes, textúrája krémes. Míg az Optimum Brut egy sokkal lágyabb, visszafogottabb pezsgő, így az elegánsabb koktélok elkészítéséhez lehet tökéletes választás - írják.
 
Nézzük a recepteket!

Ez történt idén a magyar gasztrnómiában

December 28. 17:04
A magyar gasztronómia évéről közöl összeállítást az Index. Az összeállízás szerint az idei év első nagyobb gasztronómia eseménye a Bocuse d'Or lyoni világdöntője volt, ahol ezúttal Molnár Gábor, a müncheni Geisel's Vinothek szakácsa képviselte Magyarországot. Molnár a 13. helyen végzett.
 
Michelin-csillagot kapott a Tanti étterem, Pesti István séf vezetésével, - ezzel négyre nőtt az itthoni Michelin-csillagos éttermek száma.
A lap szerint a klasszik strandételek mellett egyre több nagyon jó étterem nyílik a Balatonnál, sőt a strandbüfé-kínálat is szélesedik. Az összeállítás a zánkai strandon működő Neked Főztemet és a KisHableányt említi.
 
De Budapesten is hódított a street food: év elején nyílt meg a Faszaládé, év közben pedig imindzsváltáson esett át a Hold utcai piac. 
 
Több gasztronómiával foglalkozó híresség is ellátogatott Magyarországra idén, először Anthony Bourdain, aki egy emberméretű rántott húst nyomott be a Pléh csárdában. Itt volt Andy Hayler étteremkritikus is, aki több magyar étterembe is elment, és megírta élményeit a blogján. Ő egyébként a világ össze három Michelin-csillagos éttermét végigette.
 
A cikk kitér arra is, hogy 2016-ban Budapesten rendezik a Bocuse d'Or európai döntőjét, és jövő tavasszal megnyitja Budapesten első éttermét Jamie Oliver.

Íme egy zseniális pinot noir az év végére

December 28. 14:19
A pinot noir az egész világban ismert szőlőfajta, amelyet hazánkban is sok borvidéken termesztenek. A Borrajongó.blog.hu az év végére összegyűjtötte a 2015-ben kóstolt pinot-okat. A sorban szereplő borok egyike nagy valószínűséggel a szerző év végi toplistáján is helyet kap.
 
Felton Road Wines Bannockburn Pinot Noir 2013
 
A termés a Bannockburn nevű falu mellett elhelyezkedő 3 dűlőből érkezik, tehát ez kvázi egy Villages-bor. 25%-a egész fürtösen került a cefrébe, saját élesztővel erjedt, 11 hónap francia hordós érlelést kapott válogatott burgundi hordókban, majd szűretlen és derítetlenül került palackba.

Hihetetlenül gazdag és vonzó illata egyszerre intenzív és elegáns, hűvös hangulatot áraszt.(...) Szájban is remek intenzitást és gazdagságot mutat. Friss, üde savak biztosítják lendületét, a közepes mennyiségű, kiváló minőségű és állagú tannin további tartást ad, az alkohol éppen csak melegít, a korty jól kitöltött és hosszú. Fantasztikusan buja és összetett, lehengerlően gazdag az íze, amelyet végig beleng egyfajta egzotikus hangulat. Zseniális fűszeresség.(...) 

A magyar milliárdosok között nagyon menő borásznak lenni

December 28. 13:45
Ipari bárók és bankárok, ingatlanmágnások, szemétcsászárok és élelmiszeripari nagymenők öntik a pénzt a feneketlen borászatokba - írja a Napi.hu.
 
A lap elsőként Csányi Sándor borászatát említi. A Csányi Pincészet Zrt. mára ugyanis évi kétmillió palack bort készítő vállalkozássá nőtte ki magát. A pincészet 2002 decembere óta működik Csányi neve alatt, elődjét Teleki Zsigmond alapította 1881-ben, az ő nevét viszi tovább a borászat egyik középkategóriás borcsaládja. A borászat ültetvényei − a Bor és Piac adatai szerint − a villányi borvidék legjobb dűlőin helyezkednek el (például Kopár, Csillagvölgy, Hársos); összesen 370 hektáron dolgoznak.
 
Demján Sándor húsz éve vette meg Bartha Ferenccel a Badacsonyi Pincegazdaság Rt.-t. A társaság mérlege évek óta veszteséget mutat. A Balaton-felvidéki borászattól két borcsaládot vett át és saját területen is gazdálkodik a zánkai Canter Borház Kft., amely szintén Demján Sándor érdekeltségébe tartozik. Ma már ez a balatoni borrégiót lefedő kft. forgalmazza a Demján Pince név alatt megjelenő borokat is. A Canter Borház saját kezelésű területei Tihanyban a Farkasverem dűlőben, Dörgicsén és a Somlón találhatók.
 
A Béres-család 2002-ben vásárolt Tokaj-Hegyalján, Erdőbényén birtokot. A 45 hektáros szőlőbirtokon kizárólag a borvidék hagyományos fajtáit (furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, kövérszőlő és zéta) termesztik. A legnépszerűbb termékeik az aszúk és a sárgamuskotály. Évente átlagosan százezer üveg bort palackoznak.
 
Az orvosi műszerek gyártásával foglalkozó Szűcs Róbert feleségével együtt Villányban fektetett be, elsőként a Wunderlich Pincészetbe. Jelenleg Jammertal Borbirtok néven két szomszédos, de funkcionálisan egységet alkotó borászat működik együtt (az egyik az említett, a borásza után elnevezett, 2004-ben elkészült Wunderlich, a másik a 2011-ben átadott W2P). A birtok 33 hektár saját és 30 hektár integrált ültetvénnyel rendelkezik, valamint további 100 hektárról vásárolnak szőlőt. Elsősorban a bordeaux-i fajtákra koncentrálnak. 
 
A gépiparban és az agráriumban érdekelt Tornai Tamás családi hagyományként viszi tovább a borászkodást a Somló hegyen. A Tornai család 1946 óta foglalkozik szőlőműveléssel és bortermeléssel, birtokuk ma 45 hektáros, ahol a borvidék jellemző fajtáit (juhfark, furmint, olaszrizling, tramini, hárslevelű, szürkebarát) termesztik.
 
A Kogart-alapító Kovács Gábor 2009-től Egerben visz borászatot. A Gróf Buttler Borászati Zrt. 36 hektáron gazdálkodik, két eltérő karakterű termőterületről (Szarkás-tető és Nagy-Eged-hegy) származó, főként vörös szőlőből készít borokat, évi 80-100 ezer palackkal. Csúcsborai a Nagy-Eged Bikavér, a Phantom, a Syrah Trilógia, illetve a Viognier és a Chardonnay.
 
A Betonútépítő Zrt. és az EuroAszfalt Kft. tulajdonosa, Dunai György 2013 januárjában beszállt a szekszárdi Bodri Pincészet Kft.-be. Az üzletember Tokajon, a bodrogkeresztúri Dereszla pincészetben is érdekelt, 2013-ban kiszállt a Dereszla Bortermelő Kft.-ből, de két tulajdonostársával együtt megalapította a Dereszla Sparkling Kft.-t, azonos székhellyel, szintén szőlőbor termelésére és értékesítésére. A Bodri család 1999-től kezdte kiépíteni borászatát a Szekszárd melletti Faluhelyi-völgyben, ahol ma már két pince áll.
 
A húsnagykereskedő, hoteltulajdonos és az agráriumban is érdekelt Ináncsy Miklós családjával együtt néhány évvel ezelőtt borászkodásba kezdett Tokaj-Hegyalján. A Rátka község határában található Angyal Borászatot és Szőlőbirtokot fia, Ináncsy Ernő vezeti. A közel 30 hektáros birtokon a térség három jellegzetes szőlőfajtáját, a furmintot, a hárslevelűt és a sárgamuskotályt termesztik. 
 
A Jász-Plasztik-cégcsoport tulajdonosa, Kasza Lajos 2011-ben vásárolt borászatot Egerben. A vállalkozás korábbi tulajdonosa a tragikus körülmények között elhunyt ismert borász, Gál Tibor volt, a céget ma fia, Gál Tibor Ádám vezeti. A pincészet 40 hektáron, hat dűlőn termel szőlőt, többek közt pinot noir, kékfrankos, kadarka, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, egri leányka, királyleányka fajtákat.
 
A hulladékgyűjtéssel és -hasznosítással foglalkozó cégcsoportot kiépítő, győri Horváth Ferenc és családja szintén a Somló hegyen vásárolt szőlőt és borászatot, majd 2014-ben megalapította a Kancellár Birtok Kft.-t. Horváth Ferenc a Somló és Környéke Borút Egyesület tagja, a borlovagrend kancellárja 2012 óta. A Kancellár Birtok a Nagy-Somlói borvidék egyik új borászata, amely 11 hektáron kezdte el a gazdálkodást.
Zwack Péter leánya, Zwack Izabella − aki a Zwack Unicum Zrt. igazgatóságának is tagja − 1995-ben vásárolt borászatot Tokajban. A Dobogó Pincészet Kft. öt hektáron termel szőlőt, ahol furmintokat és aszúkat készít.

Az Alzheimer-kórral szemben hatékony étrendet állítottak össze

December 28. 11:09
A diétát a chicagói Rush University Medical Center szakemberei dolgozták ki, Martha Clare Morris vezetésével. A MIND-diéta névre keresztelt étrend alapját a mediterrán étrend és a magas vérnyomás csökkentésére alkalmazott DASH diéta alkotja - írja a Házipatika.com.
 
A MIND-diéta 15 összetevőből áll: 10 olyan ételcsoportból, melyek jót tesznek az agynak, és öt olyanból, melyeket jobb elkerülni. Az egészséges ételek között találjuk a zöld leveles zöldségeket, a zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halakat, a szárnyasokat, az olívaolajat és a bort. A nem ajánlott ételek pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, a sajt, a péksütemények és édességek, valamint az olajban sült ételek.
 
A szakemberek szerint a diéta minimum 35 százalékkal csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját. 

Nagyon ment idén a turizmus

December 28. 10:06
Magyarország minden eddiginél népszerűbb turisztikai célponttá vált, a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, azon belül a belföldi és a külföldi vendégforgalom egyaránt stabil növekedést mutat - hangsúlyozta Faragó Péter, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek adott interjújában.
 
Faragó Péter kiemelte: Magyarországon a világátlag több mint négyszeresével, 17,5 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma 2015 első felében a Turisztikai Világszervezet legutóbbi jelentése szerint. Hasonló mértékű növekedést egyetlen közép-európai országban sem regisztráltak.
 
Hozzátette, a szállásdíjbevételek növekedési üteme meghaladja a vendégforgalom bővülési ütemét. A turizmus egyértelműen a nemzetgazdaság egyik húzóágazata, a turizmus növekedése már ötödik éve töretlen, 2010 és 2014 között az Európából, Ázsiából és az Amerikából érkező vendégforgalom tekintetében jelentős, kétszámjegyű bővülés volt Magyarországon. Ebben az időszakban 29 százalékkal nőtt az Európából érkező vendégek száma, ezen belül a szlovák vendégeké 80 százalékkal, Lengyelországból és az Egyesült Királyságból is mintegy másfélszer többen érkeztek. Az amerikai kontinensről 56 százalékkal, Ázsiából pedig 60 százalékkal több vendég látogatott ide.
 
Hangsúlyozta: az eddigi eredmények alapján jó esély van arra, hogy idén is új rekordot dönt az ágazat.
 
Az év első tíz hónapjának adatai alapján a vendégszám ismét 8 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 6 százalékkal haladta meg a tavalyit. Budapest is kiemelkedő forgalmat élvezett idén, a külföldi vendégek 8,8 százalékkal több, összesen közel 6,7 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken januártól októberig, és az év utolsó hónapjaiban is csúcsforgalomra lehet számítani a fővárosban.
 
Kitért arra is, hogy a társaság 2016-os tervében, a hároméves marketingstratégia által kijelölt irányokat követve, konkretizálták a feladatokat, akciókat. A turisztikai- és agrármarketing egymást erősítő jellege legkézzelfoghatóbban a gasztronómia területén jelenik meg, ezért 2016 a Gasztroélmények éve lesz az MT Zrt. koordinálásával - mondta. A torkos csütörtökkel induló tematikus év 4-5 nagyszabású, országos, vagy azon is túlnyúló gasztronómiai eseményt ölel fel, amelyeket regionális és külképviseleti szervezésű vagy támogatású, illetve agrármarketinghez kapcsolódó események sora kísér egész évben. Minden hónapban más ételek, ételcsoportok kerülnek majd terítékre a gasztroélmények bemutatása során - fejtette ki.
 
Közölte: az új külképviseleti koncepció a regionalitásra épül, a meglévő külképviseletek tevékenységét kiterjesztik a hasonló kulturális jegyekkel, attitűdökkel rendelkező régión belül. Az eddigieknél jóval erősebb tevékenységet fognak kifejteni például Kanadában az amerikai egyesült államokbeli, Portugáliában pedig a spanyol külképviselettel. Úgy vélte, Magyarország számára versenyelőnyt jelent, ha megfelelő szinten képviselteti magát azokban a turisztikai küldőországokban is, amelyekre más desztinációk sokszor kisebb figyelmet fordítanak.    
 
Jelezte: az elmúlt időszakban sokat fiatalodott a nemzeti marketing, mind a turisztikai, mind az agrármarketing területen. A fiatal célcsoport kiemelt, hiszen ők részben a jelen, részben a jövő utazói, akik később családosként is visszatérhetnek oda, ahol jól érzik magukat. Minden eddiginél nagyobb figyelmet szentelnek az online eszközöknek, alkalmazkodva a legújabb utazási trendekhez, ezzel napról napra erősebb az online jelenlét - tette hozzá.

100 éve halt meg Gundel János

December 28. 08:37
Gundel János, a magyar szálloda- és vendéglátóipar úttörője, a neves vendéglős dinasztia alapítója 100 éve, 1915. december 28-án halt meg Budapesten.
 
Johann Gundel néven 1844. március 3-án született a bajorországi Ansbachban. Tizenhárom évesen Pestre jött vendéglős nagybátyjához dolgozni. Egy kocsmában kezdte pikolóként, de tehetségének köszönhetően rövid idő múlva már a belvárosi Arany Sas fogadóban alkalmazták. Első önálló vendéglőjét, a Bécsi Sörházat 1869-ben nyitotta meg a Király utcában, két évvel később átvette a József nádor téri Virágbokor vendéglőt is. Az üzletet felvirágoztatta, itt kerestek enyhülést a közeli gabonatőzsde alkuszai, és több híresség is látogatta az intézményt. A Gundel vendéglőknek kiváló bécsi szeletük és csapolt osztrák sörük miatt ellenállhatatlan vonzereje volt.
 
A szakma legnagyobb meglepetésére alig 35 évesen visszavonult, és belevetette magát a közéletbe. A Szállodások és Vendéglősök Ipartársulatának elnöke, Budapest Székesfőváros törvényhatóságának tagja lett, komoly erőfeszítéseket tett a szakoktatás megszervezése érdekében. Ám tíz évvel később, 1889-ben – időközben öt gyereke született - visszatért a vendéglátáshoz, kibérelte az István Főherceg szállodát az Akadémia és a Vigyázó Ferenc utca sarkán. (Az épület ma már nincs meg, 1904-ben átalakították, a házat a Gyáriparosok Országos Szövetsége vette meg.) A konyhájáról méltán híres szálloda az irodalmi élet egyik központja lett, legjelesebb vendége Mikszáth Kálmán volt, az ő hatására alkotta meg Gundel a palóclevest. A szállóban tanulta ki fia, Károly is a szakmát, pikolóként és kenyeresfiúként is dolgozott.
 
1904-ben ismét visszavonult, idejét és erejét ettől kezdve a szakmai szerveződés és képzés előmozdításának szentelte. Számtalan tisztséget viselt, egyebek közt az Állandó Borvizsgáló Szakértőbizottságban, az Vendéglős Szövetségben, a Budapesti Kávés Ipartársulatban. Nevéhez fűződik a vendéglátóipari szakma képesítéshez való kötése, a nemzetközi kapcsolatok felvétele.
 
Híres volt alaposságáról, személyesen ellenőrizte a menükönyvet, az adagokat, az ételek összeállítását, olykor még a moslékosdézsát is átvizsgálta. Több ételt is "alkotott", elsőként enyhítette a korábban barbárnak, túlfűszerezettnek tartott magyar konyhát a nemzetközi konyha szelídebb, pikáns ízeivel. Számos szakcikket írt magyarul és németül. Szabadidejében esztergált, elefántcsont tárgyakat készített, budafoki kertjében dolgozgatott.
 
Szinte élete végéig dolgozott, örökségét fia, Gundel Károly vitte tovább, akinek neve még életében fogalom lett.
(MTVA Sajtó- és Fotóarchívum)

Jó ha tudod: tények a mandarinról

December 27. 20:10
A mandarint ősszel szüretelik, így a hazai boltokban október és január között érdemes vásárolni belőle. A gyümölcs valójában Délkelet-Ázsiából és a Fülöp-szigetekről származik, míg Európába csak az 1800-as évek elején jutott el. A mandarin elnevezés kínai eredetű, amely a gyümölccsel vaó kereskedelemnek köszönhető.
 
Válogatáskor az ép, hibátlan külsejű darabokat keressük, a mandarin héja ugyanis vékony, és az ütődések, hibák szinte biztos, hogy a beltartalomra is hatással vannak. A mandarin könnyen penészedik a puha, benyomódott részeken, a hálós gyümölcsöt ezért alaposan forgassuk át! A méret ugyanakkor nem feltétlen függ össze a minőséggel - tanácsolja a Kertesz.blog.hu.
 
A mandarin C-vitaminban bővelkedik (30mg/100g), tartalmaz említhető mennyiségben káliumot, kalciumot és magnéziumot, víztartalma közel 90 százalék.

Érdemes lesz ellátogatni az új év első napján a Bazilikához

December 27. 17:19
A karácsonyt követően továbbra is ingyenesen használható a 200 négyzetméteres korcsolyapálya a budapesti Bazilikánál, és a helyszínen a korcsolyát ingyen lehet bérelni. Szilveszterkor a legnagyobb slágerek zenéje lesz hallható a téren.
 
Január elsején pedig az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal várják a látogatókat a Bazilikánál, ahol a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz.