Jó ha tudod: tények a mandarinról
December 27. 20:10
A mandarint ősszel szüretelik, így a hazai boltokban október és január között érdemes vásárolni belőle. A gyümölcs valójában Délkelet-Ázsiából és a Fülöp-szigetekről származik, míg Európába csak az 1800-as évek elején jutott el. A mandarin elnevezés kínai eredetű, amely a gyümölccsel vaó kereskedelemnek köszönhető.
Válogatáskor az ép, hibátlan külsejű darabokat keressük, a mandarin héja ugyanis vékony, és az ütődések, hibák szinte biztos, hogy a beltartalomra is hatással vannak. A mandarin könnyen penészedik a puha, benyomódott részeken, a hálós gyümölcsöt ezért alaposan forgassuk át! A méret ugyanakkor nem feltétlen függ össze a minőséggel - tanácsolja a Kertesz.blog.hu.
A mandarin C-vitaminban bővelkedik (30mg/100g), tartalmaz említhető mennyiségben káliumot, kalciumot és magnéziumot, víztartalma közel 90 százalék.