Fröccs

Indul a zöldmunka a szőlőben: jön a hajtásválogatás és a törzstisztítás

Június 12. 10:45
Indul a zöldmunka a szőlőben, melynek első lépése a kézzel történő hajtásválogatás és törzstisztítás. A virágzás fázisa már minden ültetvényben megkezdődött, egyes helyeken pedig be is fejeződött. Pableczki Bence, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének növényorvosi előrejelzése következik a június 9-15. közötti időszakra.
 
A lisztharmat és peronoszpóra veszélye is továbbra fennáll, de a fertőzési nyomás azért szépen lecsökkent. Nem árt azonban továbbra is elővigyázatosnak lenni, és megfelelő védekezéssel megakadályozni a lehetséges betegségeket. 
 
A feketerothadás első tünetei ezzel szemben több tokaji ültetvényben is megtalálhatóak, és mivel újabb adag csapadék várható a hétvégén, a szőlészek semmiképp sem feledkezhetnek meg a különféle hatóanyagok használatáról.
 
Az amerikai szőlőkabóca idősebb, L2-es stádiumú lárvái is megtalálhatóak már azokban az ültetvényekben, ahol korán jelent meg a kártevő
 
A csapadékos és meleg időjárás a gyomok fejlődésének is kedvez, ezért ilyenkor a sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a szőlő.
 
Amik most a legaktuálisabbak, azok pedig az úgynevezett zöldmunkák, ahol a szellős lombozat kialakítása a cél, melyet a légmozgás jobban átjár, gyorsabban szárad eső után a lombozat, valamint annak belsejébe könnyebben bejuttathatóak a növényvédő szerek. A fölösleges hajtásokat eltávolítják, és ezáltal a tápanyag is csak a megfelelő helyekre jut el.A lisztharmat és peronoszpóra veszélye is továbbra fennáll, de a fertőzési nyomás azért szépen lecsökkent. Nem árt azonban továbbra is elővigyázatosnak lenni, és megfelelő védekezéssel megakadályozni a lehetséges betegségeket.

Tipp: Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Szeptembertől indulhat a portói-turizmus!

Június 12. 07:30
Végre nem Lisszabonon keresztül kell eljutni a portói borok földéjre, hogyha valami Budapestről indul, hiszen Budapest-Porto járatot indít szeptember 4-től a Wizz Air.
 
A repülők szerdánként és vasárnaponként közlekednek majd. A Wizz Air tavaly márciusban indított járatokat Budapest és Lisszabon között, és Portugália hamar az üzleti és szabadidős utazók egyik kedvenc budapesti úti céljává vált. Porto idén májusban került be a Wizz hálózatába Varsóból induló járataival, szeptembertől pedig már Budapesttel is össze lesz kötve.

Fiatalok, túl sok cukrot esztek!

Június 11. 20:30
 
A cukorfogyasztás minden korosztályban nőtt egy kicsit, a fiatalok körében viszont megugrott 2009 óta - mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet táplálkozásélettani és epidemiológiai főosztályának vezetője az M1-en.
 
Sarkadi Nagy Eszter az intézet 2014 végi vizsgálatának eredményeit ismertetve kiemelte: a magyarok cukorfogyasztása ezzel együtt is a nemzetközi ajánlások alatt van, a sófogyasztás azonban még mindig sokszorosa - a férfiaknál 16, a nőknél 11 gramm - az ajánlott napi öt grammnak. Ugyanakkor ezek az értékek már kisebbek, mint 2009-ben, és ez üdvözlendő - tette hozzá.
 
Nemzetközi szinten mostanra már az a cél, hogy az elhízási mutatók ne romoljanak tovább, és pozitívum, hogy ezt 2009 óta sikerült elérni.

Hamburger napok a Millenárison

Június 11. 16:35
Hamburger napok a Millenárison
 
Idén már negyedik alkalommal kóstolhatunk mennyei hamburgereket a szakma legjobbjaival együtt a Millenáris Parkban, június 23-26-ig.
Az egyébként ingyenes rendezvényen bemutatkoznak a budapesti éttermek és legfinomabb hamburgereik.
Hogy miért és milyen pezsgő illik a hamburekehez, arról bővebben itt olvashatsz!

Kezdődik az év legpezsgőbb eseménye!

Június 11. 14:02
 
Csaknem ötven márkától mintegy százféle pezsgőt, champagne-t, cavát, proseccót, habzó- és gyöngyözőbort vonultat fel a Pezsgő Június Nagykóstoló szombaton, 14 órától a Corinthia Hotel Budapestben.
 
A rendezvény célja, hogy a nyári szezon elején a közönségnek széles kitekintést nyújtson nemcsak a klasszikus pezsgők, hanem a habzó- és gyöngyözőborok világára is, ami azért is fontos, mert ezeket az italokat - ellentétben például a champagne-okkal - a mindennapokban is megengedheti magának az ember
 
A rendezvény egyik idei mesterkurzusán somlói és champagne-i pezsgőket lehet egymás mellett kóstolni a somlói Kreinbacher birtok pezsgőit Paul Bara champagne-okkal összehasonlítva; a két pincészet közötti kapcsot a pezsgőmester, Christian Forget jelenti.
 
A Champagne színei címet viselő mesterkurzuson blanc de blancs-tól a rosé pezsgőkig tekintik át a műfaj vezető francia borvidékének kínálatát, míg a harmadik masterclass a technológiák közötti különbségeket szemlélteti, részben az idei főtámogató, a Francois pezsgőire építve.

Csak a pezsgőnek ne essen baja!

Június 11. 09:06
Rihanna bármeddig elmegy - csakhogy mentse a pezsgőjét. Éppen felfújható hattyúján pihent a medencében, amikor annak szélére sodródott. Egy feszített víztükrű medencében, ahol alattunk a tenger és sziklák, nem feltétlenül ajánlott ennyi mindent egyszerre csinálni. Még épp időben döntött úgy, hogy inkább leszáll a hattyúról - hogy mentse magát és a pezsgőt.
 

Gasztrofesztiválokon „támadnak” idén a fogyasztóvédők

Június 10. 19:58
Megkezdődtek a nyári idegenforgalmi ellenőrzések, amelyek elsősorban fesztiválokon és különböző rendezvényeken várhatók - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) és az Európai Fogyasztói Központ (EFK) közös közleményben.
 
A tájékoztatás szerint az ellenőrzések egyebek közt kiterjednek az idegenforgalmi szolgáltatásokra és az árfeltüntetésre. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai szintén megjelennek majd strandokon, élményfürdőkben, wellness és gyógyturisztikai létesítményekben, a különböző gasztronómiai, szabadidős és kulturális rendezvényeken, az idegenforgalmilag frekventált helyeken működő vendéglátó-ipari egységekben.
 
A külföldön vakációzó magyarok védelme érdekében az EFK magyarországi szervezete a fogyasztói jogokról szóló tájékoztatás mellett ingyenes érdemi és jogi segítséget nyújt a magyar fogyasztóknak, ha valamely másik uniós tagállamban, Izlandon vagy Norvégiában honos vállalkozással, szolgáltatóval kapcsolatban van panaszuk. Többek között a légi közlekedéssel, a vasúti vagy buszos utazással, az autóbérléssel, a külföldi szállásfoglalással, a szállás minőségével, a külföldön vásárolt termékekkel összefüggő garanciális jogok érvényesítésében való közreműködésért érdemes a központhoz fordulni - olvasható a közleményben.
(MTI)

Így változott a borosüveg az évszázadok alatt

Június 10. 17:00
A Csomagolás blog akadt rá erre a remek képre, amelyen a borosüvegek evolúcióját lehet nyomon követni egészen a XVIII. század elejétől. Érdekes, hogyan rövidült meg a palackok nyaka az évtizedek alatt, és hogyan jutottunk el a Stewie Griffin fej alakú üvegtől, az Unicumoson át a maira egészen hasonlóig...
 
Így változott a borosüveg az évszázadok alatt

Miért koccintunk?

Június 10. 15:43
A kulturált bor- (vagy egyéb alkohol) fogyasztó, amikor kezébe veszi az italt, előbb szemrevételezi, megillatolja és utána belekortyol. A fülünkre viszont nem hat semmi - innen jön a koccintás, hogy halljuk is az ital hangját.
 
Sokszáz évvel ezelőtt a középkorban, külön jelzés értéke volt a koccintásnak: a vendégek poharukat a házigazda kelyhéhez ütve mutatták, hogy megbíznak benne, és tölthet nekik a poharukba. A bizalmatlanság pedig az akkortájt gyakori, italokon keresztül mérgezésből ered. Ugyanebből a korszakból jön a koccintás olyasféle értelmezése is, miszerint egy megegyezés megköttetésekor illett koccinással megpecsetélni a szerződést. 
 
Koccintó-körkép

Mi a helyzet itthon? Egy régi legenda szerint az aradi vértanúk kivégzését sörrel koccintva ünnepelték az osztrákok, így akkor nálunk ez a fajta tevékenység tilos volt. Ma már persze nincs ez így, sörrel és minden mással is bátran koccinthatunk. Ha boros tesszük ezt meg, igyekezzünk a kehely közepeit összeérinteni koccintáskor, hogy ne törjön el a pohár, illetve mindenképpen találkozzon tekintetünk a koccintó-partnerünkével.
 
  • Spanyolországban a vízzel való koccintás egyértelmű következménye a 7 évig tartó rossz párkapcsolat.
  • Angliában nemcsak hogy koccintottak, de tósztot is mondanak, ami pedig onnan ered, hogy ilyenkor mindig fűszeres pirítóst ettek a borhoz, hogy fokozzák annak ízét.
  • Hollandiában az ott élők nem koccintanak, viszont hátratett kézzel, poharukat szájukba véve isszák a whiskyt.
  • Izlandon kedvelt elfoglaltság náluk az ivás. Az ott élő eszkimók hivatalosan is az egyik legrészegesebb nemzet.
  • Japánban járva soha ne tölts magadnak! Ezzel megsérted a házigazdát.
  • Kínában koccintáskor az idősebb fél a fiatalabb pohara fölé tartja a sajátját. Miután kiürültek a poharak, fejjel lefelé teszik le az asztalra, hogy jelezzék: nem maradt semmi, így harag sincs.