Fröccs

Itt a szezonja a mustméznek

Szeptember 09. 19:29
„Ez a sűrű, fanyar-savanykás, mégis kicsit karamellás ízű szirup annyira jó dolog, hogy ha tehetném, mindenre rákenném” - írja az Origo.hu oldalon megjelent cikk szerzője a mustmézről, vagy más néven pekmezről.
 
„Az eljárás lényege, hogy a mustot nagyon alacsony lángon, sűrűn kevergetve, lassan az ötödére kell elforralni. A szőlőlé magas cukortartalma képezi ezt a sűrű állagot. Az eredeti receptben a főzés végén sütőtökdarabokat szórtak a lekvárrá sűrűsödött mustba.”
 
Mire jó a mustméz?
Salátaöntetnek, sajtra, pirítósra kenve, méz helyett süteményekbe, húsok ízesítésére.

Milyen íze van a Japán Búzasörnek?

Szeptember 09. 15:38
A Horizont sörfőzde terméke a Japán Búza, amely egy szűretlen búzasör, ami japán Sorachi ace komlóval készült. A Borravalo.hu oldalon így írnak róla:
 
Félbarna, illatában édes, virágos jegyek, kis gyantával. Ízre lágy, barack, trópusi gyümölcsök, mangó, licsi, kis szegfűszeg, propolisz, citrusos jegyek, ízében csak egy kis komlósság, füst, kis arabfűszeres beütés. Nem kirobbanóan citrusos, de nem is gejl édesfűszeres, jól egyensúlyoz a kettő határán. Kevés a szénsav, és kevés, nem tartós a hab, (bár lehet hogy rosszul öntöttem) lágy, krémes textúra. A lecsengésben nem túlzó a keserűség, populáris, szerintem igen könnyen szerethető sör. (5,8%)

A Szekszárdi Szüreti Napok közel sem csak a borról szól

Szeptember 09. 13:30
Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén rendezik Szekszárdon a Szüreti Napokat, az ország egyik legfontosabb borvidékének ünnepe azonban közel sem csak a borról szól. A szüret hagyományosan fontos esemény a borvidéken, ennek megfelelően a leglátványosabb program a szombat délutáni szüreti felvonulás; a menetben megjelennek a szüreti hagyományok, színpompás népviseletek, néptáncegyüttesek is. A felvonulás után választják meg a Béla király téri színpadon a „Szüret Táncos Párját”, akik a következő évben a rendezvény arcai lesznek.

A szeptember 17-én kezdődő fesztivál négy napja alatt a borvidék legjobb pincéi kínálják boraikat a Borudvarban: kiváló alkalom ez a kóstolásra, legyen szó az elmúlt évek Év Bortermelőiről, Vida Péterről és Dúzsi Tamásról, vagy akár a borvidéket meghatározó többi pincéről. Egyre több termelő bora kerül az új Szekszárd-palackba – érdemes megkóstolni ezeket a kadarkákat, kékfrankosokat és bikavéreket, mert a szándék szerint ezek a borok hűen képviselik a szekszárdi fajtákat és termőterületet.

A Borudvaron kívül is rengeteg érdekes program várja a látogatókat: hagyományőrző kézműves vásár, boroscímke-, fotó- és autókiállítás, színes családi programok vezetik fel az esti koncerteket, ahol idén fellép a Csík zenekar Rúzsa Magdival, a Kiscsillag, a Kerekes Band, és a rendezvény vasárnap este zárul az Irigy Hónaljmirigy koncertjével.

Itt egy friss, ropogós, etyeki bor 2014-ből

Szeptember 09. 10:15
Az etyeki Szépvölgyön ÁT borászat összterülete alig 2 hektár, amelynek jó része sauvignon blanc. A 2014 nem tartozik a top évjáratok közé, de a lepalackozott tételek minőségére nem lehet panasz a pincészetnél. A Borrajongo.hu a Szépvölgyön Át pincészet 2014-es évjáratbemutatóján járt. Íme a legjobb tétel:
 
ZöldSárga 2014
35% sauvignon blanc, 35% szürkebarát, 17% chardonnay és 13% zöldveltelini házasítása, tartályos és hordós tételek vegyesen alkotják. Illatában citrusok, zöldalma, körte, kis fűszer, édesebb fehér húsú gyümölcsök. Élénk savait leheletnyi krémesség kerekíti, elég hosszú is, mind szerkezetben, mind aromatikában számomra a sor legerősebb bora. Citrusos, zöldalmás, lime-os, zöldfűszeres, citromfüves ízkép, csipetnyi sóval. 5p+
  

A soltvadkerti Frittmann Borászat lett az Év Pincészete

Szeptember 09. 07:22
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége által alapított az Év Pincészete Magyarországon díjat 2015-ben a Frittmann Borászat kapta.
 
A díjat Nyikos István adta át a Frittmann család képviselőinek.
 

Egy tállyai borászat nagy dobása

Szeptember 09. 07:12
A TR (Tállyai Radicals) művek néhány éves, fiatal pincészet, akik a legmagasabb minőséget tűzték ki célul. Ripka Gergyely, TáncolóMedve.hu oldalán írt a borászat 2013-as nagy dobásáról:
 
„A bor már január óta le van töltve (...) egyelőre nincs termékbesorolása: legyen most annyi elég, hogy egy nagyon magas minőségű desszertbor, bőven az alap édes szintje fölött. (...) Egyértelműen modern aszús illat, tisztán, főleg kajszival. Ízre elképesztő krémes és végtelen hosszú, ugyancsak aszúkat idéz. Hatásosan demonstrálja, mekkora évjárat 2013!”

Melyik a világ legjobb országa?

Szeptember 08. 20:04
Elkészítették a Good Country Index-et, amelyben az ENSZ és egyéb nemzetközi szervezetek adatbázisai segítettek. A készítők kihangsúlyozták, hogy nem íz ítélethozatal a céljuk, csupán egy párbeszéd elindítás, hogyan szolgálhatnák az országok egyszerre állampolgáraik és a nagyvilág érdekeit - írja a Világutazó.net.
 
A Good Country Index az alapján sorolja be a világ országait, hogy mennyire járulnak hozzá a közjó megvalósulásához vagyis a Föld és az emberiség boldogulásához. A sorrend felállításához olyan kategóriák alapján dolgoztak, mint a Tudomány és technológia, Kultúra, Nemzetközi béke és biztonság, Világrend, Bolygó és klíma, Jólét és egyenlőség, Egészség és elégedettség. 
 
Melyik a világ legjobb országa?
Forrás: Vilagutazo.net
 
A Good Country Index 125-ös listáján Írország került az első helyre. Magyarország az összesített listán a 61. helyet szerezte meg, de a legjobb részeredményt (9. hely) a Tudomány és technológia kategórián belül értük el. Ezt elsősorban Nobel-díjasainknak továbbá a szabadalmaknak és a nemzetközi publikációknak köszönhetünk.
 
Az első tíz helyzett:
  1. Írország 
  2. Finnország
  3. Svájc
  4. Hollandia
  5. Új-Zéland
  6. Svédország
  7. Egyesült Királyság
  8. Norvégia
  9. Dánia
  10. Belgium 

Magyar résztvevője is van az Ifjúsági Szakács Világbajnokságnak

Szeptember 08. 16:44
Mede Ádám képviseli hazánkat a szeptember 11-én kezdődő Ifjúsági Szakács világbajnokságon, amelynek a METRO Gasztro Akadémia ad otthont. 5 kontinens 22 országából érkeznek 27 év alatti fiatal szakácsok, akik közül többen díjazott és elismert - nem egy esetben Michelin csillagos - éttermekben szereztek már tapasztalatot. Mede Ádám, a budapesti Onyx étterem ifjú szakácsa, aki másfél éve dolgozik az elismert hazai étteremben. 
 

A szőlő ára várhatóan 10 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál

Szeptember 08. 13:02
A szőlő ára a várakozások szerint mintegy 10 százalékkal lesz magasabb a tavalyinál. A szőlő átlagára országosan, az előrejelzések szerint kilónként nettó (kompenzációs felár nélkül) 100 forint körül alakul. Már látszik, hogy a különböző szőlőfajták között nagy a szórás, amelyet még a termőhely szerinti eltérések is fokoznak.
 
Az MTI információi szerint a cserszegi fűszeres kilogrammjáért 80-95 forintot adnak a felvásárlók, míg az Irsai Olivér kilóját 120-160 forintért vették. Egyes korai érésű fajták ára - alacsony szintről ugyan -, de már elindult felfelé.
 
A szüret augusztus elején kezdődött az országban, a csabagyöngye szedésével, és várhatóan október közepén, végén fejeződik majd be Tokajban. A szőlősgazdák mintegy 420 ezer tonna szőlőt takarítanak be a tőkékről, 59 ezer hektáron. Az idei szüret nyomán „igen szép", gazdag belső értékű, magas cukor tartalmú és a savak összhangját mutató újborokat készíthetnek a borászok. Így a szakemberek szerint az idén az utóbbi évek legígéretesebb szürete folyik a szőlőültetvényeken az országban. - mondta Tornai Tamás a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.
 
(Forrás:MTI)