Itt van a szuperegészséges gyümölcsök szezonja
Június 21. 07:26
A piacokon már beszerezhetőek a legegészségesebb gyümölcsök. Igaz valamelyik már a szezonja végén van, de nem kell elkeseredni, mert folyamatosan újabb vitaminbombák jelennek meg a kofák termékpalettáján.
„A szamóca, a málna, a ribiszke, a szeder, a faeper, az áfonya és az egres (köszméte) a bogyótermésű gyümölcsök közé tartozik. Ezeknek a friss, lédús gyümölcsöknek a víztartalma 85 % feletti, hozzájárulnak a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyban tartásához” - írja a Nosalty.hu oldalán Csernus Annamária dietetikus.
Eper: kb. 200 gramm eper fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin bevitelét. E-vitamin- és riboflavintartalma (B2-vitamin) is jelentősnek számít a gyümölcsök között. 10 dekában mindössze 35 kcal van.
Málna: alacsony a kalóriatartalma (100 grammban 29 Kcal), C vitamin és pektintartalma jelentős. Magas káliumtartalma segíthet a nátrium – kálium, magnézium arány javításában, a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának csökkentésében.
Egres: Magyarországon is őshonos gyümölcs. Sok C-vitamint és pektint is tartalmaz.
Ribizli: rengeteg káliumot, kalciumot tartalmaz. A feketeribizliben kiemelkedően magas C-vitamin, és antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz.
Áfonya: a gyümölcsök közül a legjobb antioxidáns forrásként tartják számon.
Szeder: magas rosttartalma segíti a bélrendszer megfelelő működését. Antioxidáns tartalma kiemelkedő, és tartalmaz luteint is, mely a szemet védi a káros ultraibolya sugárzástól.
A teljes cikket itt olvashatod végig.