Ittál már dobozos bort?
Június 30. 09:32
A dobozos sörök és koktélok után végre itt vannak a dobozos borok is! Természetesen Amerikában, ahol a kínálat már egész széles, van például fehér habzóbor, grenache rozé és pinot noir is. Oregontól, Sonomán át egészen Denverig kaphatóak a 187-375 mililiteres dobozos borok. Tökéletes megoldás ez a változat, ha mondjuk nincs nálunk dugóhúzó, vagy nem szeretnénk egy palackot megbontani.
A doboz könnyű, olcsó, újrahasznosítható, és jól használható olyan boroknál, amelyeknek fiatalon fogyasztandóak - természetesen nem egy Montrachet Grand Cru fog a dobozba kerülni (még).
Jönnek a kocka alakú görögdinnyék!
Június 30. 08:40
Szerdától kerül a japán boltokba a különleges, kocka alakúra formált görögdinnye, amelyet nem étkezési, hanem dekorációs célokra termesztenek.
A műanyag dobozokban növesztett görögdinnye már csak azért sem ehető, mert beérése előtt szüretelik. A kocka alakú dinnyéket darabonként tízezer jenért (28 ezer forintért) árulják az áruházakban és gyümölcsösöknél.
A különleges görögdinnye a Kagava prefektúrabeli Zencudzsiból származik. Termesztését 45 évvel ezelőtt kezdték el, ma már hat termelő foglalkozik vele. Szerdán 330 görögdinnyét indítottak útnak az első szállítmánnyal.
A kocka alakú dinnyék iránt külföldön is van érdeklődés, mások mellett Thaiföldre és Oroszországba exportálják.
(MTI)
Magyarországra jönne Ausztria legmenőbb fagyizója
Június 29. 18:49
Több mint 70 ízű fagyi és 15 vegán fagylaltot kínál a csaknem 90 éves osztrák fagyizó. Nemzetközi terjeszkedésbe kezd a közel 90 éves fagyi márka, Budapest felé kacsintgat az osztrák Heiling Eis franchise, Ausztria egyik legrégebbi fagylaltozója - írja a Chef & Pincér.
A Heiling Eis fagylalt franchise természetes anyagokból és helyi összetevőkből készíti a fagyijait, színezőanyagok és ízfokozók felhasználása nélkül.
Az 1927-ben, a burgenlandi Lékában alapított családi vállalkozás a minőségre, a régi családi receptekre alapozta hírnevét. Most a hálózat megkezdi franchise partnerek felkutatását Ausztrián kívül is – a kiszemelt desztinációk között van Budapest is.
Szigorodnak a kaliforniai bortörvények
Június 29. 15:15
Mostantól már kevesebben tüntethetik fel a kaliforniai borok címkéjén a Napa völgyet. A kínálat egyre gyorsabban hígul, a kaliforniai borászok viszont szeretnék megőrizni a Napa völgy becsületét és hírnevét. Amennyiben sikerül levédeni a nevet, a többi kaliforniai borvidék neve is védve lehet majd ezáltal - írja a Star-Telegram.
Kalifornia kimagasló bortermő vidékekkel rendelkezik, és a borok földrajzi eredetét illetően, főleg a Napa völggyel szemben roppant magas elvárásai vannak a vásárlóknak - mondta Ronald M. George főbíró. A napokban a Szövetségi Alkohol és Dohány Adó- és Kereskedelmi Hivatala javasolta a címkére vonatkozó szabályok szigorítását, miszerint ezentúl használni kell az eredetmegjelölést és más azonosító szavakat is.
Amennyiben például Napa völgyből származó szőlőt használnak egy georgia-i borhoz, feltüntethezik rajta a Napa völgyet, vagy mondjuk egy New York-i bornál a Sonomát, ha onnan származik a szőlő. Tavaly szeptember óta kezdte sürgetni a kaliforniai kongresszusi küldöttség az agresszívebb szövetségi szabályzást, hogy ezáltal valós és pontos információkat kapjanak a vásárlók.
Július végétől nincs Tesco halászlé...
Június 29. 11:39
A budaörsi Tescoban hétfőtől nem árulnak élő halat. A áruház egy táblán figyelmezteti a vásárlókat, hogy június 27-től az élőhal-árusítás megszűnik - írja a Nosalty.
Az áruházban fagyasztott és csomagolt halak továbbra is benne lesznek a kínálatban, azokban az áruházakban pedig, ahol továbbra is népszerű a hal, megmaradnak a halpultok.
Végzetes jégeső pusztított Beaujolais vidékein, immár másodszor
Június 29. 08:12
A helyi hatóságok katasztrófa sújtotta övezetnek szeretnék nyilvánítani Beaujolais több részét is. Az ültetvényeken heves jégeső okozott hatalmas károkat 24-én este. A legszomorúbb az, hogy már másodjára súlytott le a viharos jégeső - írja a Decanter.
Mélina Condy (Inter Beaujolais) elmondta, az értékes területekből kb. 3000 hektár károsodott és hogy a mostani veszteség sokkal komolyabb az előzőnél. Az északi területeken, ahonnan a legkiválóbb tételek születnek, nagyjából 70-80%-os a kár - ilyen a Fleurie vagy a Moulin-à-Vent. Thibault Liger-Belair bioborász pedig azt nyilatkozta, ő például macskagyökeret és árnikát használ a sérülések kezelésére.
Chiroubles teljes területén végigsöpört a jégesős vihar, sőt Morgon (Rhône völgye) legtöbb részén is. Amennyiben katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánítják Beaujolais északi részét, az állami támogatások segítségével megkezdődhetnek a helyreállítások.
Mit szólnál egy rozéhoz csütörtökön?
Június 28. 19:12
Ha nem csak nézegetnél rozékról szóló képeket, hanem kóstolnál is a legvidámabb színű borokból, sőt, hozzátéve még pár pohár könnyű, illatos tételt is, akkor csütörtökön a Winelovers Afterwork-ön a helyed!
Kiállítók:
- Bárdos és Fia Pincészet (Mátra)
- Etyeki Kúria Borgazdaság (Etyek)
- Frittmann Borászat (Kunsági borvidék)
- Hollósy Pince (Balatonfüred-Csopak)
- Kázsmér Szőlőbirtok és Pincészet (Balaton-felvidék)
- Matias Borászat (Villány)
- Nádas Borműhely (Etyek-Buda)
- Tüske Pince (Szekszárd)
Ha egy jó hagymásbabot ennél...
Június 28. 14:55
Bud Spencer emlékére, akkor ezt próbáld ki!
Hozzávalók 1 személyre:
- szalonna
- szárított hús
- 1 dl melasz
- 3 fej vöröshagyma
- 1 kiló bab (kakukkfüves-bazsalikomos-chilis előfőzve)
Öntöttvas serpenyőben kiolvasztjuk a zsírt a szalonnából, aztán belekeverjuk a melaszt. Ha nincs melasz, akkor lágy barnacukor is megteszi. Ha ez is felolvadt, mehet bele a karikára vágott hagyma. Némi karamellizálódás után hozzáadjuk a babot, a húst és a bab főzővizéből annyit, hogy majdnem ellepje. Rátesszük a fedőt és szinte nem létező lángon 3-4 órára otthagyjuk. Utána levesszük a tűzről, a fakanállal megesszük, sört iszunk mellé.
A recept innen származik.
Csupa zéta a Holdvölgy gyöngyözője
Június 28. 11:42
A forró, nyári napok alkalmából megjelent a Holdvölgy gyöngyöző bora, amely 100%-ban zéta szőlőfajtából készült. Az Uppp 2015 a Hold and Hollo sorozat legújabb tagja virágos illatával, gyümölcsös ízvilágával, selymes buborékjaival valódi felfrissülést és különleges ízélményt jelent - olvasható a pincészet Facebook oldalán.