Fröccs

Kékfrankosból sokkal stabilabb a minőség, mint kadarkából

Augusztus 28. 07:02
Írja a Művelt Alkoholista. A blogon a következő kékfrankosok leírása olvasható:
 
  • Takler Kékfrankos Reserve 2012
  • Heimann Alte Reben Kékfrankos 2012
  • Sebestyén Nánai Kékfrankos 2011
  • Heimann Kékfrankos 2014
  • Ruppert Kékfrankos 2013
  • Weninger Kékfrankos 2012
  • Weninger Kékfrankos 2013
  • Ráspi Kékfrankos 2012
  • Dúzsi Kékfrankos Görögszó Válogatás 2012
 
Alég jó merítés, érdemes tanulmányozni!

Itt egy újabb Kopár, ami nem Gere

Augusztus 27. 18:55
A Mayer Pince Kopár dűlőből szüretelt szőlőkből készült bordeauxi házasítását a Nobilis borblog kóstolta.
 
A bor intenzív rubin színű, enyhén gránátos széllel. Illata szintén intenzív, piros és fekete bogyós gyümölcsökkel, erős és édes fűszerekkel, kellemes fás jegyekkel.
 
Savtartalma magas, de a gyümölcsök is élénken jelen vannak. Dohány, étcsoki, vanília figyelhető még meg benne. Közepes test, magas alkohol érzet és magas, kissé reszelős tannin. Közepesnél hosszabb, ám az alkohol dominál mindent.

Gere Andi és Miklós Csabi jó évjáratra számít

Augusztus 27. 09:31
Gere Andi és Miklós Csabi a TV2 reggeli műsorában elmondta, hogy jó évjáratra számítanak 2015-ben.
 
Geréék már meg is kezdték a szüretet Villányban, az illatos fajtákkal, Irsai Olivérrel, cserszegi fűszeressel, és a rozékhoz is leszedtek már ezt-azt. Móron már többen szüretelnek, de Miklós Csabiék még nem láttak hozzá. Hamarosan ők is elkezdik leszedni a királyleánykát és a sauvignon blanc-t.
 

Te is szeretnéd ilyen pohárból inni a reggeli kávédat?

Augusztus 27. 06:41
Ebből a műanyag pohárból nem lesz unalmas a reggeli kávét meginni. Jang Woo-Seok dizájner az elviteles kávékhoz emberi ajkat és orrot formázó tetőt készített. Az egész rettentő bizarr, főleg, hogy a tető alapból zavaró ivás közben, szóval a kilógó, szemkiszúró orr funkciója teljesen érthetetlen - véli a Diningguide.hu.
 
Te is szeretnéd ilyen pohárból inni a reggeli kávédat?

A franciák is kevesebb szőlőt szüretlnek 2015-ben

Augusztus 26. 20:07
A nagy meleg, de főleg a csapadékhiány miatt alacsony termésre számítanak Franciaországban. A jó hír az, hogy a szőlő minősége elsőosztályú, így kevesebb, de kiváló borok készülhetnek. 

„Jó évjárat várható idén kiváló érettséggel, ízekkel, és ígéretes erjedéssel” - mondta hétfőn Jérôme Despey, a FranceAgriMer nevű állami borászati tanácsadó vállalat elnöke.
 
A francia mezőgazdasági minisztérium becslése szerint idén 46,5 millió hektoliter bor termelése várható, ami a szárazság miatt egy százalékkal alacsonyabb a tavalyi termésnél, de az elmúlt öt év átlagánál (45,6 millió hektoliter) nagyobb lesz.  
 
A keleti országrészben, Burgundiában és a Beaujolais vidékén, ahol hétfőn kezdődött meg a szüret, a szőlőszemek kicsik, főleg a vörös borok számára. Itt idén 11 százalékos termeléscsökkenés várható a tavalyi évhez képest, csak Beaujolais-ból várhatóan 25 százalékkal lesz kevesebb.
 
A pezsgőjéről híres Champagne-ban is 11 százalékkal kevesebb termés, mintegy 2,6 millió hektoliter várható. Ezenkívül még Charentes-ban 6, Elzászban pedig várhatóan 2 százalékkal kevesebb bort termelnek idén, mint tavaly.
 
A leghíresebb és legnagyobb francia borvidéken, Bordeaux környékén a szüret egy héttel korábban kezdődik, mint tavaly, és az ország más részeihez hasonlóan egy százalékos visszaesés várható: idén 5,6 millió hektoliter bordeaux-i készülhet.
(Forrás: MTI)

Megkívántál egy jó chardonnay-t? Nem kell érte messzire menni!

Augusztus 26. 17:21
Hazánkban is sok pincészet foglalakozik a chardonnay-val, azonban kevés szó esik a világfajtáról. A magyar borbloggrek körében nem a legfelkepottabb téma a chradonnay, írja a Borrajongo.hu is. Azonban most egy körképet készítettek a hazai chardonnay-król. Íme a legjobbak:
 
Nyakas Chardonnay 2014
Tiszta és intenzív illatban is, ízben is: ananász, sárgadinnye, édes citrusok, zöldalma, finom fűszeresség, egy kis mezei virággal megtoldva. A korty selymes, gördülékeny, arányos, pici maradékcukorral megtámogatva. Hordót nem érezni (mert nem is látott hordót), szálkamentes, gyümölcsös, zamatos, jól iható, profi munka. Best buy. 5p+ 
 
Légli Chardonnay 2013 (2. palack)
Édes fűszeres és déligyümölcsös illat: vanília, kókusz, ananász, sárgadinnye, őszibarack. Kerek, de kellően tartós savak, fanyar vég, kicsit sok a fa a lecsengésben, mellette azonban finom fűszerességet és sok gyümölcsöt is mutat: ananász, körte, édes citrusok. Összességében véve tetszett, de minél többször kóstoltam vissza, valahogy annál jobban éreztem benne a fát. 5p+ 
 
Etyeki Kúria Chardonnay 2012
Gazdagon fűszerezett illat: szegfűszeg, szegfűbors, vanília, őszibarack, ananász. A hordó határozottan jelen van, mégis elbírja az alapanyag, így előbbi nem tűnik soknak, és a gyümölcsök is meg tudják mutatni magukat édes citrusok, körte, nyári alma formájában. A gyümölcsök mellett finom fűszerek, és persze azért pici fa is megjelenik. Gömbölyű, jó felépítésű bor, bár a sok 2013-as, 2014-es tételhez képest kevesebb élénkség szorult belé. 5p+ 
 
A teljes chardonnay sor kóstolójegyzetét a Borrajongo.hu oldalon olvashatod el.