Fröccs

Kevesebb és drágább meggy lesz idén

Május 26. 06:20
Az áprilisi fagy komoly károkat okozott, amit a meggy sem úszott meg. Van olyan része Pest megye déli részén, ahol jó eséllyel 60 hektárról mindösszesen 60 kiló meggyet lehet majd szüretelni. De a fő meggytermelő régiókat sem kímélte az időjárás, észak-keleten a várt termés felét semmisíthette meg a fagy.  
 
Nagyjából 30 százalékkal csökkenhet a meggytermés tavalyhoz képest a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN) szerint. 
 
Az iparágban a szereplők idén még nem alkudták ki a felvásárlási árat, de tavaly is komoly viták mentek azon, hogy melyik szereplő mennyit fog tudni kaszálni a meggyen. A hazai ültetvények színvonala egyébként finoman szólva is változó, ezért nagyon eltérhetnek az önköltségi árak - írja az Index.hu.
 

A májusi eső aranyat ér

Május 25. 18:43
Nos, Pünkösdkor kaptunk aranyat, bőven: harsogó zöld a táj, a szőlőben az első kaszálás és a törzstisztítás az aktuális feladat - kezdi így blogbejegyzését Bujdosó Ferenc.
 
Az idei telepítések támrendszere is készül már; ha minden jól megy június elejére elkészülünk vele.

A pincében összeállítottuk a Nemerét: végül a teljes hordós chardonnay belekerült, szerintem szuper. Az esős napokat kihasználva a palackozó folyamatosan működött, így már palackba került a Katamarán ’13 ,a Tramontana ’15 és két új slágergyanús termékünk. Az egyik a cabernet franc és sauvignon fajtából készült Katamarán Rozé,amely a borvidéki borverseny legmagasabb pontszámával Balatonboglár Város Bora lett,illetve a BalatonBor amely egy reduktív olaszrizling. A BalatonBor Magyarország első Borrégiós márkája, több mint 20 borász részvételével, egységes címkével, csavarzárral készül, a minőséget egy független bíráló bizottság ellenőrizte, érdekes volt a bemutatón a húszféle, de mégis testvér borokat összekóstolni.

A vitorlázásról is mesélek kicsit, mert tudjátok, ez is „szerelem”: az Adrián nagyon szoros küzdelemben sikerült nyernünk, a Balatonon a múlt heti Pünkösdi Regattán cudar körülmények között szintén osztályelsők lettünk úgy, hogy a szombati futamon illetve a vasárnapi futamon –amelyet este sajnos töröltek– a legendás Sirocco és Lillafüred is mögöttünk végzett.
 

Vincze Béla megszerezte 16. Bordeaux-i érmét

Május 25. 15:15
A Vincze Béla Borászat megszerezte a Challenge International Du Vin borversenyen immár a tizenhatodik érmét is. Ebben az évben az Arcanum Egri Bikavér 2012 szerzett bronzérmet.
 
Az egri pincészet eddigi teljesítménye a következő: 6 arany, 3 ezüst, és immár 7 bronzérem.
 
Vincze Béla megszerezte 16. Bordeaux-i érmét
 
Ugyancsak idei nagy eredmény, hogy áprilisban a 10. Országos Bio Borverseny csúcsbora lett a Vincze Béla Borászat 2011-es és 2009-es Mészhegy Syrah-ja.

Növekedett a prémium és a minőségi italok eladása a Zwacknál

Május 25. 13:44
Bár a Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele és adózott eredménye egyaránt 1,2 százalékkal csökkent a 2015-2016-os üzleti évében, de a cég számára fontos két piaci szegmens, a prémium (5,7%) és a minőségi (6,5%) italok eladása érzékelhetően nőtt. 
 
A cég bruttó árbevétele 21,136 milliárd forint volt, míg az adózott eredménye 1,694 milliárd forint lett a 2015-2016-os üzleti évében - tudta meg az MTI a társaság Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölt gyorsjelentése szerint.
 
A nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti, auditált jelentés alapján a nettó értékesítés (jövedéki- és népegészségügyi termékadó nélküli árbevétel) 12,458 milliárd forint volt 2015. április 1. és 2016. március 31. között, 2,6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbitól.
 
Az adózás előtti nyereség az üzleti évben 2,177 milliárd forintot tett ki, 3,2 százalékkal csökkent az előző üzleti évhez képest. A társaság üzemi eredménye az üzleti évben 2,160 milliárd forint volt, ez 3,4 százalékos visszaesés.
 
A belföldi értékesítés nettó árbevétele 11,033 milliárd forint volt, ami 2,2 százalékos csökkenés a tavalyi értékhez képest. A belföldi nettó árbevétel az üzleti év 4. negyedévében 54,4 százalékkal, 534 millió forinttal meghaladta a 2015 január-márciusi értéket. A jelentős növekedést a jelentés azzal magyarázza, hogy a népegészségügyi termékadó tavaly januári bevezetése miatt a bázisidőszakban rendkívül alacsony volt az értékesítés, a partnerek többsége jelentősen előrehozta a vásárlásokat 2014. decemberre. Mindemellett idén a húsvét márciusban volt, és ez a forgalom is az utolsó negyedévben csapódott le.
 
Az időközi beszámolóban kiemelik, hogy az üzleti éves piackutatási adatok szerint a magyarországi adózott égetett szeszesital piac 4,2 százalékkal esett vissza volumenében. A csökkenést gyakorlatilag a kommersz italok szegmensének 15,3 százalékos visszaesése okozta. 
 
Az export árbevétel 5,8 százalékkal kisebb az előző üzleti évhez képest. Az elmaradás nagyrészt egy nagyobb kínai szállítmány elmaradása miatt következett be. Olaszországban kimagasló volt az értékesítés, Németországban stagnált, míg Szlovákiában és Romániában csökkent az előző évhez képest.
 
Beruházásokra 692 millió forintot fordított a Zwack az üzleti évben, korszerűsítették a palackozást.
 
A Zwack részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír kedden 17 615 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 18 400 forint, a legalacsonyabb 16 000 forint volt.
(MTI)

Csopaki helyzetjelentés

Május 25. 11:03
A Csopaki Kódex megtartotta az idei első dűlőbejárást. Az április végi fagykár ezeken a területeken megkímélte szőlőket, így szerencsére szépen megindult a hajtások növekedése. Beszámolójukból azt is megtudtuk, hogy a regisztrált területek száma bővült: a Guden Kisbirtok a Kertmög mellett 2016-ban a Slikkerből is készít dűlős Csopakit. Ezzel immár 16 dűlőválogatás készül a Kódex szabályai szerint. A 2015-ös dűlősek mostanában kerülnek palackba. Elegánsak, tartalmasak, izgalmasak. 
 
Csopaki helyzetjelentés
Forrás: Facebook.com/Csopaki

Lebomló, sőt még ehető is lesz a sörök csomagolása

Május 25. 09:19
Az amerikai Florida államban működő Saltwater Brewery kikísérletezte a száz százalékig lebomló anyagból készült, hatos csomagoláshoz való gyűrűt, amit a tengeri állatok akár meg is ehetnek. Az eddig műanyagból készült részeket most a sörgyártás során megmaradt búzából és árpából készítik majd el. 
 
Ezek a műanyag gyűrűk a vízbe kerülve számtalan állatot nyomorít meg vagy pusztít el, így nagy szükség volt erre a kitűnő fejlesztésre.
 
A cég azt reméli, hogy a fogyasztók hajlandók lesznek egy kicsivel többet fizetni a sörükért, ha cserébe életeket menthetnek meg - írja az Origo.hu.
 
Lebomló, sőt még ehető is lesz a sörök csomagolása
Szörnyű kép a műanyagba

Külföldön is nagy a kereslet a magyar spárgára

Május 25. 06:42
Az Agrárgazdasági Kutató-intézet (AKI) adatai szerint a friss vagy hűtött spárga külkereskedelmi aktívuma 2,15 milliárd forintot tett ki 2015-ben. Magyarország ezzel a hetedik legnagyobb spárgaexportőr a tagországok sorában.
 
Évről évre folyamatosan nő a spárga termőterülete Magyarországon. Míg 2014-ben összesen 1200 hektáron foglalkoztak a növény termesztésével, mára az összterület nagysága meghaladja az 1400 hektárt - írja a Magyar Idők. A gazdálkodók telepítési kedve pedig töretlen, az idén márciusban indult ültetvénytelepítési támogatáshoz a Magyar Zöldség–gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) eddig 40 hektárra adott ki igazolást a termőhelyi alkalmasságról.
 
A hűvös idő miatt az idei szezon csak lassan indult, ezért a korai termés elmaradt az átlagostól – jelezte Gubacsi Zoltán, a Fruit­veb alelnöke. Így az idén 20-30 százalékkal kevesebb termést takaríthat be egy-egy gazdálkodó. Az országban megtermelt összmennyiség ugyanakkor nem csökkent, mivel nőtt a termőterület nagysága az előző évihez képest.

Kezükbe vették a sört a hölgyek

Május 24. 19:11
A Sörszövetség nemzetközileg is páratlan kézfotó sorozattal mutatja be, milyen az, amikor hölgyek veszik kézbe a sört.  A fotókiállítás a nagyközönségnek az Utolsó Sörfesztiválon mutatkozik be a Budai Várban, 2016. június 2-5 között.
 
A Sörszövetség exkluzív fotókiállításon, női kézportrékon keresztül mutatja be, milyen elegáns, kihívó, könnyed vagy éppen vagány lehet egy pohár sör a hölgyek kezében. A sokszínű női karakterek között bizonyára mindenki megtalálja a kedvencét, de szerencsére nem kell választanunk, hiszen a hölgyek pontosan olyan sokoldalúak mint a sör, amit most kézbe vettek.
 
200 éve szinte kizárólag nők készítették a sört, így bátran állíthatjuk, a férfiak az egyik kedvenc italukat a nőknek köszönhetik. Arról nem is beszélve, hogy a sörfőzéshez csak a komló nőnemű tobozvirágát használják fel. Mindezek ellenére gyakori feltevés, hogy a sör a férfiak itala. A „Sör mi több” 2016 márciusában végzett közösségi kutatásából kiderült, a válaszadó hölgyek 77%-a különböző gyakorisággal ugyan, de rendszeresen fogyaszt sört - írja az Élelmiszer.hu
 
 

Hamarosan kapható lesz a hazai gyártású bivalymozzarella

Május 24. 16:03
Tejtermelő bivalytelepet adtak át 330 millió forint beruházással május 20-án a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron, az olasz-magyar tulajdonú Italiagro Kft. több éve érlelt tervei szerint az ott tartott állatok tejéből mozzarellát és más termékeket készítenek elsősorban a belföldi választék bővítésére. 
 
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter avató beszédében gratulált a fejlesztéshez, amely önerővel és az önkormányzattal összefogva valósult meg. Elmondta: a telep átadásával Magyarország természeti erőforrásaira, a sajtkészítés magyar és olasz hagyományaira építve egy új élelmiszer-különlegesség, a bivalytejből készült, Magyarországon gyártott mozzarella születik. 
 
Hozzátette: a világszerte ismert és elismert olasz minőség találkozik a magyar élelmiszergazdaságra jellemző, a Földművelésügyi Minisztérium politikájában is megjelenő elképzelésekkel. Elmondta, a magyar élelmiszerek minőséget emelni kell, a termékeket a világpiacon ismertté kell tenni, miközben a magyar fogyasztók részére az élelmiszerek lehető legszélesebb választékát kell biztosítani. 
 
A magyar mezőgazdaság jövője a GMO-mentes, kiváló minőségű élelmiszereken alapul. Ilyen termékekkel kell ellátni a külső és belső piacokat, így ez a fejlesztés illeszkedik a magyar agrárpolitika fő irányaihoz. Az olasz-magyar tulajdonú társaság a nagy tejhozamra szelektált Meditárreán olasz bivalyfajta behozatalával a bivalytej magyarországi termelését, feldolgozását, illetve magas hozzáadott értékű tejtermékek, sajtok előállítását tűzte ki célul, egyúttal új gazdasági ágazatot hoznak létre Magyarországon.
 
A bivalytej feldolgozását egyelőre a Földművelésügyi Minisztérium fenntartásában működő gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium tangazdaságában, a technológiai igényeknek megfelelően kialakított és felújított tejfeldolgozó és sajtkészítő üzemben végzik, ahol a tanulók olasz sajtmestertől tanulhatnak. A cég azt is tervezi, hogy az fiatal gazdákat és mezőgazdasági termelőket is bevon a termelésbe. 
 
Fazekas Sándor hozzátette: bízik abban, hogy a beruházás például szolgál a környékbeli gazdák, élelmiszerfeldolgozók számára és "többen követik majd a minőségi élelmiszergyártás bármely területén az itteni megoldásokat". 
 
Herczeg Zsolt, Mezőtúr polgármestere (Fidesz-KDNP) az eseményen elmondta: az oktatás szempontjából is nagy jelentőségű a beruházás, a felek az oktatás területén is együttműködnek. Néhány éven belül várhatóan megépül a mezőtúri telepen egy sajtüzem.
 
A bivalytelepet a helyi önkormányzat által adott 5 hektáros telken alakították ki, ezzel a város is tulajdonrészt szerzett a gazdasági társaságban. Az Italiagro az önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 70 hektáros legelőt fogja használni, a teljes állomány 250-300 állatból áll majd. A bivalytelepre tavasszal megérkezett az első Mediterrán olasz fajtájú bivalyszállítmány. 
 
A tervek szerint az első, mezőtúri bivalytejből készülő termékek néhány hónapon belül kerülhetnek forgalomba. 
(MTI)