Ezekben a percekben kezdődik az Olaszrizling Október Nagykóstoló a Corinthia Budapestben, ahol a látogatók mintegy 80 borászat olasz- és rajnai rizlingjeit kóstolhatják meg, valamint három mesterkurzuson is részt vehetnek.
Az első előadás témáját a határon túli olaszrizlingek adják, a másodikon a vulkanikus olaszrizlingek nyomába erednek, míg a harmadikon a a gyümölcsösség megőrzése a borokban lesz a téma.
Az Olaszrizling Októberről további információk itt találhatóak.
Két vadonatúj fehér, egy rozé és két vörösborral jelentkezett a Fekete Borpince.
A 2012-es Varna cuvée egy nagyon meleg évjáratból származó tartalmas, sokszínű, egyedi bor cserszegi fűszeres, olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay és rizlingszilváni fajták házasítása, amely bizonyára legalább olyan ínycsiklandó, mint a pincészet 2014-es késői szüretelésű tramini cuvéeje, ami bódítóan illatos és behízelgően édeskés desszertbor, amelyben a tramini mellett cserszegi fűszeres is illatozik.
2016-ban néró szőlőből is készített rozét a pincészet. A bor nagyon friss, fiatalos illat- és ízvilágú, első sorban saláták, tészták, könnyű húsételek és grillételek mellé ajánlják.
Ami a vörösborokat illeti, új évjárathoz érkezett a pincészet közkedvelt Patikárius cuvéeje. A 2012-es házasítás telt ízű, harmonikus bor közepes testtel, kellemes savakkal és lágy tanninokkal, erdei bogyós gyümölcsös ízvilággal. Kékfrankos, cabernet sauvignon, merlot, kadarka, zweigelt és syrah borokból készítve. Ugyancsak új évjárat a kínálatban a 2014-es Shiraz válogatás, ami egy komolyabb tétel, tartalmas és sűrű, ászokhordós érlelésű vörösbor sötét bogyós gyümölcsös, citrusos és fehérborsos ízvilággal.
Különleges halételekkel, koncertekkel, táncelőadásokkal és gyermekprogramokkal is várják az érdeklődőket a pénteken kezdődő siófoki Halfesztiválon.
A Balaton-parti város központjában negyedik alkalommal rendezett háromnapos esemény több mint harminc programja között lesz street food-bajnokság, halpiknik, halétel-készítés, kitelepülő vendéglősök pedig halas finomságaikat kínálják a látogatóknak - olvasható a szervezők tájékoztatójában.
Kiemelték, a vendégeket olyan neves előadók szórakoztatják, mint az Old Boys, a The Immigrants, a Margaret Island, a Paddy and the Rats, Freddie, a Popdealers, a The FreakEnd, valamint a Második Műszak, amely Ferenczi Györggyel lép színpadra.
Jelezték, hogy a fesztiválon bemutatkoznak táncegyesületek, táncházak, lesz játszóház, gyermekkoncert, kézműves foglalkozás, kreatív balatoni (hal)sarok gyermekeknek, Nagy Ho-ho-ho horgász filmmaraton és akváriumok révén, tárlatvezetéssel megismerhető a Balaton élővilága. Emellett lehetőség lesz véradásra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat pedig adományokat gyűjt a helyszínen.
A siófoki Halfesztivált 2013-ban a korábbi tojásfesztiválok sikerein felbuzdulva hívták életre. Az egy évtizeden át évente megrendezett, mára megszűnt tojásfesztivál ugyanis bizonyította, Siófokon nemcsak nyári, hanem őszi rendezvények iránt is van igény.
A város a témájában autentikusabb Halfesztivállal hagyományt kívánt teremteni, célja a Balaton és a hal népszerűsítése.
Október 7-e az Internetes Vásárlás Napja, ebből az alkalomból pedig a Borkollégium is kedvezménnyel kedveskedik új és meglévő hallgatóinak:
A Bevezetés a borkóstolásba, az ala-, közép-, és felsőfok, a Borról komolyan, a Borgasztronómia, a Buborék világ, a Kávékóstolás művészete és a Bormarketing tanfolyamok egyaránt 10%-kal olcsóbban foglalhatóak. Csak ma!
Sokkal több lehetőség rejlik az ukrán-magyar gazdasági kapcsolatokban, de biztató, hogy számos új közös agrár-, energiapiaci és infrastruktúraprojekt körvonalazódik - nyilatkozta a Világgazdaságnak adott interjúban Liubov Nepop, Ukrajna magyarországi nagykövete.
Nepop a lapnak elmondta: Ukrajna jelenleg területe 7 százalékához nem fér hozzá, GDP-jének 20 százaléka esett ki a keleti részen folyó harcok és a Krím ideiglenes megszállása miatt. Ennek ellenére várhatóan 1 százalékkal mégis nő idén az ország GDP-je, jövőre további 3 százalékot terveznek és 3 százalék alatt tartanák a költségvetési hiányt is.
Magyarország szomszédként, uniós és NATO-tagországként is fontos Ukrajna számára. Jelenleg a mezőgazdaság ígér új lehetőségeket, Ukrajnában érdeklődnek az új borászati technológiák iránt is - tette hozzá.
Viseu portugál bortermelő várossal készít elő együttműködést a szekszárdi önkormányzat, a portugál nagykövetség kereskedelmi vezetője szerint ez újabb piacokat hozhat a magyar bornak.
Az együttműködési lehetőségekről szerdán tartott megbeszélést Szekszárdon Ács Rezső, Szekszárd polgármestere és Maria José Morais Pires, Portugália budapesti nagykövete.
A találkozót követő sajtótájékoztatón Joaquim Pimpao, a nagykövetség kereskedelmi hivatalának vezetője elmondta: Portugália 2015-ben nemzetközi kereskedelmi láncok révén közel 200 ezer euró értékben exportált bort Magyarországra, a Portugáliába irányuló magyar borexport - főleg tokaji borok kivitele - ennek töredéke.
Hangsúlyozta: Szekszárd és Viseu együttműködése nem elsősorban a két bortermelő ország közötti kereskedelem volumenét növelheti, hanem elősegítené további piacokon a megjelenést. Portugáliának jelentős kapcsolatai vannak világszerte, a két ország egymáson keresztül nagyobb piacokat is elérhet - mondta.
Tájékoztatása szerint Portugália 2015-ben 6,2 millió hektoliter bort állított elő.
Ifjabb Dúzsi Tamás, a Portugál-Magyar Kereskedelmi Kamara tagja elmondta: Portugáliában nagy érdeklődés van magyar borászati eszközök, például hordók iránt, amelyek kivitele nőhet a jövőben. Az együttműködés keretében gyakornoki csereprogramok is segíthetik a borászok szakmai fejlődését - fűzte hozzá.
A 45 ezer lakosú Viseu a Portugália középső részén fekvő, 20 ezer hektáros Dao borvidék központja. Kiemelkedő bora a Portugália egyik legjobbjának tartott Touriga Nacional nevű vörösbor.
Ma még északkeleten egész nap borongós maradhat az idő többszöri csapadékkal. Az ország túlnyomó részén azonban délelőtt kisüt a nap, és délután kezdődik csak újabb felhősödés. Délután 9-13 fok lesz, erős hidegfronti hatás várható.
Csütörtökön borult lesz az ég, csak délutántól észak felől szakadozhat fel a felhőzet. Sokfelé valószínű kiadós mennyiségű (havas)eső, mindössze 6 és 13 fok között lesz a legmagasabb hőmérséklet.
Péntek reggelre párássá válik a levegő, több helyen képződhet köd. Napközben változóan felhős időre van kilátás, de már csak elszórtan alakul ki újabb gyenge csapadék és nagyjából 11 fok lesz.
Szombaton végre többórás napsütés ígérkezik, zápor csupán elvétve fordul elő. 10 és 15 fok közé erősödik a nappali felmelegedés, szóval érdemes lesz kihasználni, pláne, mert vasárnap újra erősen megnövekszik a felhőzet.
Louise Delage két hónapja jelent meg az Instagramon, ahol rendre olyan képeket posztolt magáról, ahol valamilyen alkoholos italt fogyaszott. A netezőknek bejött a csinos nő/alkohol kombó, és Louise képei és videói több száz ezres nézettséget, több mint 44 000 követőt és 50 000 lájkot értek el.
Mára aznoban kiderült, hogy Louise valójában egy fizetett modell, akit a BETC nevű francia ügynökség talált ki, a „Like My Addiction” (lájkold a függőségemet) kampány részeként, amelyben a fiatalok körében elterjedt alkoholizmusra akarták felhívni a figyelmet.
Magyar gulyásból és töltött káposztából is repetáztak a legnevesebb spanyol sztárséfek a Gastronomika kongresszus első szakmai napján, hétfőn San Sebastianban, ahol ebben az évben Magyarország a díszvendég Törökország mellett.
Az eseményre érkezőket már a főbejáratánál a magyar delegáció által készített ételek fogadják: az utcán felállított látványkonyhában gulyáslevest, töltött káposztát és somlói galuskát kínálnak.
Négy nap alatt 1400 adag gulyásleves, ugyanennyi töltött káposzta és 600 adag somlói galuska - sorolta a pult mögött álló Pataky Péter séf, aki így a vendégek reakcióit is azonnal látja, és mint mondta, elégedett is velük.
A kongresszus még csak az elején tart, de már vannak visszatérő vendégek is - mondta, és büszkén mesélte, hogy hétfőn tőlük vittek ebédet a VIP-szektorba, majd amikor visszajöttek repetáért, kiderült, hogy három világhírű, egyenként 3 Michelin-csillagot birtokló spanyol séf, Martin Berasategui, Juan Mari Arzak és Pedro Subijana kért még a magyar csapat főztjéből.
A street food konyha mellett Magyarország egy standdal is jelen van, ahol további magyar ízekkel ismerkedhet a szakmai közönség.
Véreshurkafagylalt, libamáj, mangalica - sorolta a kínálatot Horváth Gábor, a mádi Gusto séfje, azt is hangsúlyozva, hogy az ételek összeállításánál külön szempont volt, hogy világszínvonalat képviselő magyar alapanyagokat használjanak, és így a szélesebb szakmai közönség is megismerhesse azokat.
Horváth Gábor szerint az egyértelmű volt, hogy erre az eseményre valami olyannal kell érkezni, ami már otthon is bevált.
Meglepő a forma, de egyben szórakoztató is - mondta lelkesen a magyar standnál az egyik spanyol kóstoló, aki épp a tölcsérben kínált véreshurkafagylaltot ízlelgette. Ő is, ahogy a legtöbb itt megforduló érdeklődő, először találkozott magyar ízekkel, és állította, hogy visszatérő vendég lesz a következő napokban is.
Az ételeket borokkal is kiegészítették a magyar standon, a kínálatot a balatoni, a tokaji, a villányi és az egri borvidék legjobbjaiból állították össze.