Ki ne imádná a piadinát?
Augusztus 06. 08:02
Ropogós tészta, lágy sajtok, finom sonka és egy marék friss rucola - ennyi a piadina, az egyik legkirályabb olasz gyorskaja, amiről a St. Rosine blog írja, hogy nem más, mint egy lepénykenyér, amit vaslapon sütnek meg, és „szülőföldje” Emilia-Romagna régió, ezen belül Romagna azaz Ravenna, Forlì-Cesena, és Rimini megye, valamint a Marche régióhoz tartozó Pesaro e Urbino megye.
A piadina görög-bizánci hatásra került a kora középkorban a helyi konyhába (ezt elősegíthette, hogy 402-től Ravenna lett a Nyugatrómai Birodalom központja). Az első írott recept 1371-ből származik, amely szerint lisztből, vízzel és sóval tésztát kell gyúrnunk, amihez tejet és egy kevés zsírt adunk. Manapság házról házra változik a metódus. Valaki zsírral, valaki olajjal készíti a tésztát, egyesek a klasszikus szalalkálival lazítják, amíg mások inkább már a sütőporra esküsznek. Egy biztos, nagyon finom.