Kiosztotta a szakmai díjakat a a Magyar Sommelier Szövetség
December 11. 14:00
December 10-én öt kategóriában ítélte oda Par Excellence díjait a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz). A szervezet immár ötödik éve díjazza a legjobb magyarországi pincészetet, borkereskedőt, boros éttermet, szakírót, valamint oktatót.
Termelő kategóriában a tokaji Holdvölgy Pincészet nyerte el a Par Excellence díjat. Az indoklás szerint 2006-os első boruk elkészítése óta termékpalettjájuk folyamatosan a helyi hagyományokra épít, boraikkal pedig számos nemzetközi versenyen nyertek aranyérmet.
Kereskedő kategóriában a díjazott a 2001-ben alapított Radovin borkereskedés, amelynek négy fővárosi üzletében – folyamatosan bővülő választék mellett – jelenleg 19 ország borait kínálják.
Vendéglátó kategóriában a csopaki Szent Donát Birtok étterme, a Márga részesült az elismerésben. Az indoklás szerint az ételválaszték kialakításakor a régiós alapanyagokat részesítik előnyben és több rendezvényt is tartanak a környék kultúrájának népszerűsítésére.
Szakíró kategóriában Dékány Tibor, a Bor és Piac magazin szerkesztője lett a díjazott, aki munkássága során elsősorban a táj szépségét, a bor varázsát és az ember ezekhez való viszonyát örökítette meg írásban és fotókon egyaránt.
Oktató kategóriában Sárkány Péter nyerte a díjat, aki hosszú éveken át folytatott kutatói és szakértői munkát többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságudományi Egyetem első élelmiszerminősítő szakmérnökeként. A mai napig sokat zsűrizik nemzetközi borversenyeken, oktat tanfolyamokon, emellett rendszeresen jelentkezik cikkel szaklapokban.
A jelöltekre első körben a szövetség tagjai szavaznak, majd az így összeálló lista alapján az elnökségi tagok hozzák meg az egyhangú döntést. A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a díjazottak ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjén vesznek át.
Termelő kategóriában a tokaji Holdvölgy Pincészet nyerte el a Par Excellence díjat. Az indoklás szerint 2006-os első boruk elkészítése óta termékpalettjájuk folyamatosan a helyi hagyományokra épít, boraikkal pedig számos nemzetközi versenyen nyertek aranyérmet.
Kereskedő kategóriában a díjazott a 2001-ben alapított Radovin borkereskedés, amelynek négy fővárosi üzletében – folyamatosan bővülő választék mellett – jelenleg 19 ország borait kínálják.
Vendéglátó kategóriában a csopaki Szent Donát Birtok étterme, a Márga részesült az elismerésben. Az indoklás szerint az ételválaszték kialakításakor a régiós alapanyagokat részesítik előnyben és több rendezvényt is tartanak a környék kultúrájának népszerűsítésére.
Szakíró kategóriában Dékány Tibor, a Bor és Piac magazin szerkesztője lett a díjazott, aki munkássága során elsősorban a táj szépségét, a bor varázsát és az ember ezekhez való viszonyát örökítette meg írásban és fotókon egyaránt.
Oktató kategóriában Sárkány Péter nyerte a díjat, aki hosszú éveken át folytatott kutatói és szakértői munkát többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságudományi Egyetem első élelmiszerminősítő szakmérnökeként. A mai napig sokat zsűrizik nemzetközi borversenyeken, oktat tanfolyamokon, emellett rendszeresen jelentkezik cikkel szaklapokban.
A jelöltekre első körben a szövetség tagjai szavaznak, majd az így összeálló lista alapján az elnökségi tagok hozzák meg az egyhangú döntést. A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a díjazottak ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjén vesznek át.