Március 04. 08:47
A Református Gasztrokulturális Programok keretein belül idén is megrendezték a Kárpát-medencei Református Szőlészek és Borászok fórumát (BORUM) március első hétvégéjén, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található festői szépségű Cserépfalun. A március 1-3. között idén hetedik alkalommal megszervezett esemény kiváló lehetőséget teremt a közös érdeklődési körrel rendelkező, különböző borvidékekről érkező résztvevőknek egymás megismerésére, boraik megmérettetésére.
Az esemény érdekessége, hogy nem állandó helyszínen, hanem minden évben más történelmi borvidéken kerül lebonyolításra. Elsőként 2013-ban Sárospatakon, majd sorban Móron, Bihardiószegen, Hajóson és Császártöltésen, Léván, Bácskossuthfalván, idén márciusban pedig Cserépfalun találkozhattak egymással a szakmabeliek.
A látogatók minden évben a vendéglátó borvidéken élők segítségével ismerhetik meg a helyi borászati sajátosságokat és természeti adottságokat, emellett a szakmai rendezvényen a borágazatban dolgozó meghívott előadók által tartott előadásokon ismerhetik meg a legfrissebb iparági újdonságokat is. Ez idén sem volt másként, hiszen most
Gál Zsombor, a Magyar Turisztikai Ügynökség Bor- és Gasztromarketing Főosztályának vezetője tartott prezentációt a borászok személyiségére fókuszáló legújabb magyar bormarketing stratégia részleteiről (
az új logót és koncepciót a Borjog és Bormarketing Konferencián mutatták be).
###ROADBLOCK1###
A rendezvény három napja alatt számos érdekes programot kínáltak a szervezők, köztük egy vacsorával összekötött borkóstolót is, amit a 2011. év Borászok Borásza, Kaló Imre tartott. A naturális borairól ismert borász felejthetetlen előadásában többek között a 2013-as évjáratból olaszrizlinget, héjon erjesztett zöldveltelinit és a pincészet főborát, a szamorodni eljárással készített turán édes vörösborát mutatta be a résztvevőknek.
A szombati napon megrendezett borversenyre összesen 93 tétel érkezett, melyből egy szakmai bírálóbizottság választotta ki a Magyarországi Református Egyház 2019-es év fehér- és vörösborát. A bizottság elnöke Kovács Pál volt, a Magyar Borszakírók Körének tagja, a Debreceni Borozó magazin felelős kiadója, aki egyben a szakmai találkozó egyik ötletgazdája.
A megmérettetésre beküldött borok közül szoros versenyben idén a vörösbor kategóriában Mészáros Pál 2016-os Ohmerops elnevezésű cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc cuvée-je, fehérbor kategóriában pedig az erdélyi Vass Attila 2018-as Pinot Gris bora nyerte el az egy évre szóló megtisztelő címet. Külön kategóriaként az elbírált tételek közül a Bükki borvidék legjobb borának választották a Mezei Szőlőbirtok és Pincészet Muskotály Cuvée borát.
Az évről-évre egyre bővülő létszámmal zajló rendezvény záró momentumaként a szervezők megnevezték a jövő évi fórumnak otthont adó települést is, amely a világon egyedülálló, ezeréves szőlészeti-borászati hagyományokkal rendelkező Tokaj-hegyaljai borvidék mértani középpontjában található Erdőbénye lesz.