Fröccs

Laskaimádók, irány Cegléd!

Június 19. 17:53
A ceglédi hagyományos pásztorétel a főszereplője a Laskafesztiválnak, amely péntektől vasárnapig tart.
 
Détári Lukács Ágnes, a rendezvény főszervezője az immár nyolcadik alkalommal megrendezendő fesztivál "névadóját" bemutatva kiemelte: a laskatésztát Cegléden főzve készítik el, más tájakon azonban sütni is szokták. A lebbencsként is ismert száraztésztát főleg sós változatban élvezheti a közönség, például marhapörkölt mellé, túrós csusza formájában, de készül ananászos változat is. 
 
Megjegyezte: az itteni pásztorok kedvelt étele volt a laskaleves, amelyhez előbb megpirították a tésztát, majd felöntötték vízzel és számtalan variációt hoztak létre. 
 
A hagyományok ápolását főzőverseny segíti: szombaton 42 csapat méri össze tudását, a zsűri elnöke Buday Péter séf lesz. A látogatók megkóstolhatják a város laskáját is, a 300 adagos óriás kondérban készülő finomság szakácsai a város képviselői lesznek. A tradíciókhoz tartozik immár az is, hogy évente más-más fazekas laskatálját csodálhatja meg a közönség – fűzte hozzá. 
 
A program részeként szombaton amatőr fogathajtó versenyt tartanak, a zsűri elnöke Fülöp Sándor fogathajtó világbajnok lesz, aki bemutatót is tart. Vasárnap startol a harmadik Ceglédi Vágta, a verseny idén kibővül a Kis Huszár Vágtával, melyen 16 év alatti ifjú lovasok mérkőznek majd meg.
 
A pénteken délután koncertekkel induló háromnapos rendezvényen kézműves kirakodóvásár, pálinka- és borkóstolók várják a látogatókat, a gyerekeket egyebek mellett a lovas programokhoz kapcsolódó játékok szórakoztatják.
(MTI)

Már az oroszok sem isznak úgy, mint régen...

Június 19. 15:15
Majdnem öt literrel csökkent az oroszok évi átlagos alkoholfogyasztása az elmúlt öt évben - közölte csütörtökön az orosz egészségügyi minisztérium vezető pszichiáter-narkológusa.
 
Jevgenyij Brjun az alkoholfüggőség ellen harcoló Anonim alkoholisták egyesület fennállásának nyolcvanadik évfordulóján tartott sajtótájékoztatón közölte, hogy öt év alatt 18 literről 13,5-re csökkent az egy főre jutó éves alkoholfogyasztás mértéke. A 13,5 literes adat megfelel szerinte a mediterrán alkoholfogyasztási kultúrára jellemző átlagos adatnak.
 
A minisztériumi illetékese felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkvában is csökkent a szeszes italok fogyasztása, ami a fejlett fővárosi "infrastruktúrával" magyarázható: az embereknek van lehetőségük megvalósítaniuk önmagukat, másrészt pedig a moszkvai lakásokban "kényelmetlen" kisüstit főzni.
 
Brjun rámutatott arra, hogy a szeszfogyasztási statisztikák az előállított alkohol mennyisége alapján készülnek. Úgy számolnak, hogy amennyit előállítanak, annyi fogy el, de valójában nem tudni, hogy mennyit isznak meg belőle, az pedig végképp nem ismert, hogy házilag mennyi párlat készül. A harmincezer fős városoknál kisebb településeken felmérések sincsenek minderről.
 
Jevgenyij Brjun szerint az alkoholfüggő oroszok még mindig vonakodnak attól, hogy segítséget kérjenek az Anonim alkoholisták egyesülettől. "Nem értik az emberek, hogy ez a józanok egyesülete, és nem az alkoholistáké. Az ott dolgozó emberek hozzájárulásukat adják az alkoholisták rehabilitációjához" - mondta a minisztériumi szakértő.
(MTI)

Breaking! Fazekas Sándor ralizni fog!

Június 19. 11:16
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is rajthoz áll a 20. Magyar Borok Útja Ralin, melyet augusztus 28. és 30. között rendeznek meg.
 
Megay Róbert Péter, az esemény szervezőbizottságának társelnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az autós-boros élménytúra idén a Tokaj-hegyaljai, az Egri és a Mátraaljai Borvidéket járja be, miközben a résztvevők közel két tucat pincészetet látogatnak meg. 
 
Örömmel mondhatom, hogy a jubileumi rali alkalmából Fazekas Sándor a fővédnöki szerep ismételt elvállalása mellett most indulóként is részt vesz a versenyen - fogalmazott Megay Róbert Péter. Hozzátette: idén kiemelkedően nagy az érdeklődés a rali iránt, amelyen száz autóban fogják maximálni az indulók számát, s ez összesen 230 versenyzőt jelent. 
 
Megújult szervező csapatunkkal azon dolgozunk, hogy a hagyományok megőrzése mellett az újdonságokra, a lendület megtartására és az élmények fokozására fókuszálva ünnepeljük meg a rali alapításának 20. évfordulóját - mondta.
 
A rendezvény a borkultúra és a turisztikai látnivalók mellett a tudatos és biztonságos közlekedés népszerűsítésére is figyelmet fordít. Komáromi Endre nyugalmazott rendőrezredes, a rali biztonsági főnöke szerint a versenyzőket rendszeresen megszondáztatják majd, valamint a KRESZ-szabályok és a sebességhatárok betartását is szigorúan veszik.
(MTI)

Egy Jedi-lovag véleménye a hajós-bajai borokról

Június 19. 09:56
„A tavaszi VinCE-kiállításon francia borászokat is megkínáltam Koch Csaba 2009-es kései szüretelésű, száraz chardonnay-jával, és mindenki elismerően nyilatkozott róla. Akkor megfogadtam, ha lehetőségem nyílik rá, ellátogatok a pincészetébe és a külföldön egyelőre alig ismert Hajós-Bajai Borvidékre” – nyilatkozta Elizabeth Gabay nemzetközi borakadémikus, Master of Wine arról, hogyan és miért keveredett június 15.-én a Koch Borászat borotai központjába. A Master of Wine szakembereket a borvilág Jedi lovagjainak is szokták nevezni.
 
Egy Jedi-lovag véleménye a hajós-bajai borokról
Elizabeth Gabay nemzetközi borakadémikus, Master of Wine
 
Koch Csaba hajós-bajai borvidéki elnök ragaszkodott hozzá, hogy a borvidék több borászával is megismerkedjen a nemzetközi hírű szakember. A már fél évszázada kiváló borokat termelő Sümegi József mellett két feltörekvő, fiatal hajós-bajai borász, Csanádi Bálint és Sziegl Balázs borait is megkóstolta és véleményezte a szakértő.
 
Elizabeth Gabay felvetette, hogy a külföldi turistákat meg kellene ismertetni az igazi magyar fajtákkal, a Hajós-Baján gyönyörű borokat adó Irsai Olivérrel, cserszegi fűszeressel vagy az ázsiai, balkáni gyökerekkel bíró kadarkával. A brit szakember elcsodálkozott, hogy már néhány eurós áron nemzetközileg is versenyképes cabernet sauvignont és chardonnay-t képesek termelni a helyi borászok, és meglepetten értesült arról, hogy bizonyos évjáratokban jégbor készítését is lehetővé teszi a helyi klíma. 
 
„Nagyon fontos, hogy ne csak mi kóstoljuk a saját borainkat, hanem a nemzetközi borvilágban is jártas szakértők minősítsenek bennünket, mert egy dolog, hogy mi szeretjük a hajós-bajai borokat, de a folyamatos fejlődés érdekében minden megalapozott véleményre oda kell figyelnünk” – vallja Koch Csaba. A borotai pincészet tulajdonosa szerint bátorító volt Elizabeth Gabay látogatása, mert megerősítette a brit szakember véleménye abban, hogy jó úton járnak a borvidéken: a hazai fajták termelését úgy erősítik, hogy közben már a nemzetközi világban jól ismert Cabernet-kből is versenyképes borokat készítenek. „Bízunk benne, hogy Elizabeth Gabay elviszi a jó hírünket, hogy minél több ember halljon rólunk, és ismerhesse meg a borainkat” – fejezte ki megalapozott reményét a hajós-bajai elnök.

A Borászok Barátja, akit több pincéből kitiltottak

Június 19. 06:47
Alkonyi László irigylésre méltó ember. Borbírálatai miatt több pincészetből kitiltották, hosszú utat tett meg tehát addig, amíg idén elnyerte a Borászok Barátja címet. De mindig a saját útját járta, és mert váltani, amikor úgy érezte, hogy addigi tevékenysége már nem ad annyi örömöt, elképzeléseihez pedig következetesen hű maradt. Így lett bölcsészből közgazdászhallgató, tőzsdei szakíróból borkritikus, újságíróból Tokaj-Hegyalján kecskéket terelgető, szőlőt gondozó borász. Alkonyi László irigylésre méltó, mert szabad ember.
 
A júniusi Magyar Konyhában van egy érdekes interjú Alkonyival. Ebből szemezget a lap online kiadása.

Durva: minden ötödik gyerek energiaitalt reggelizik Magyarországon

Június 18. 20:40
Az energiaitalok nagyfogyasztói akár havonta hétliternyit isznak meg az egyre nagyobb dobozokban árult, ezért üdítőitalnak látszó koffeinbombákból. A kormány a forgalmazás korlátozására készül a fiatal fogyasztók magas aránya miatt.
 
A legnagyobb gondot a tizenéveseknél okozzák a szénsavas, cukrozott, magas koffeintartalmú termékek. Az energiát több forrásból merítik, az italonként 1-4 kávénak megfelelő koffein mellett fontos összetevőjük a taurin nevű aminosav. Ez természetes formában is előfordul a bárány- vagy a marhahúsban. A mértéktelenséget jelzi, hogy a kamasz nagyfogyasztók havonta hétliternyit isznak meg, és annyi taurint nyelnek, mintha 1,2 kiló marhahúst ennének meg mindenna - írja a Válasz.hu.

Tokaji kincsek a pince mélyéről

Június 18. 18:22
Az idei Tokaj Nyitány Kincsek a pince mélyéről mesterkurzusán eléggé felemás volt az összkép, bár kétségtelenül minden bor fogyasztható állapotban volt. A középmezőnyből kiemelkedő tétel ugyanakkor számomra csupán kettő akadt. Néhány borról pedig elmondható ugyan, hogy még állnak a lábukon, de bennük ezen kívül - pályájuk ebben a szakaszában - más extra értéket már nem találtam - olvasható a Borrajongón.

Száműzik a transzzsírsavakat az amerikai élelmiszerekből

Június 18. 15:24
Három év alatt teljesen száműzik az amerikai élelmiszerekből a transzzsírsavak fő forrását jelentő, részlegesen hidrogénezett növényi olajokat. A rendeletet hozó hatóság szerint ezzel évente több ezer halálos szívroham előzhető meg az országban.
 
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (Food and Drug Administration, FDA) rendeletében hangsúlyozza: a részlegesen hidrogénezett növényi olajok fogyasztásának biztonsága "nem általánosan elismert", ezért az amerikaiak egészsége - különösen a szív kímélése - érdekében kivonják az élelmiszerforgalomból.
 
A transzzsírsavakra vonatkozó információt már 2006-tól kötelező volt feltüntetni az élelmiszerek címkéjén, de egészségügyi szakemberek szerint az amerikaiak még így is túl sokat fogyasztanak belőle - adta hírül a BBC News.
 
A címkézés kezdete óta az FDA becslései szerint az Egyesült Államokban 78 százalékkal csökkent transzzsírsavak fogyasztása, mely az 1970-es évektől emelkedett meg, amikor a margarin népszerű lett. A népszerű ételek közül nagyobb mennyiségű transzzsírsavat tartalmazhat többek között a sült burgonya és a sült hús, valamint a sütemények cukorbevonata.
 
Az olajok hidrogénezése megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását, továbbá megemeli a zsírok olvadáspontját is, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd állagú olajszármazékokat. Transzzsírok ugyanakkor természetes úton is keletkezhetnek: egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja is tartalmazza.
 
Magyarországon - Ausztria és Dánia után - az Európai Unióban harmadikként 2014. február 18-tól korlátozták a végső fogyasztónak szánt élelmiszerek transzzsírsavtartalmát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete szerint a transzzsírsavak megengedett legnagyobb mennyisége az élelmiszer összes zsírtartalmának 2 százaléka, de kisebb - 20 százalék, illetve 3 százalék alatti - zsírtartalmú termékeknél ez az érték 4 százalék, illetve 10 százalék is lehet.
(MTI)

Te milyennek látod az Egri Bikavért?

Június 18. 12:57
Az Egri Bikavér Ünnep pályázatára idén is olyan fotókat várnak, amelyek egyedi látásmóddal mutatják be és ábrázolják a borvidék legismertebb borát. 
 
A képeket július 5-ig (16.00 óráig) lehet feltölteni az Egri Bikavér Ünnep hivatalos Facebook-oldalára. Az alkotásokat szakmai zsűri bírálja, a legjobb fotók készítői értékes nyereményeket kapnak. A díjazottakat július 8-án írásban értesítjük az eredményekről.
 
  • Fődíj: ingyenes étel- és borfogyasztás az Egri Bikavér Ünnep egyik napján (két személy részére)
  • 2. helyezett: egy darab, összesen 6 üveg - kiváló minőségű - egri bort tartalmazó ajándékcsomag
  • 3. helyezett: egy darab, összesen 3 üveg - kiváló minőségű - egri bort tartalmazó ajándékcsomag