Fröccs

Száműzik a transzzsírsavakat az amerikai élelmiszerekből

Június 18. 15:24
Három év alatt teljesen száműzik az amerikai élelmiszerekből a transzzsírsavak fő forrását jelentő, részlegesen hidrogénezett növényi olajokat. A rendeletet hozó hatóság szerint ezzel évente több ezer halálos szívroham előzhető meg az országban.
 
Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (Food and Drug Administration, FDA) rendeletében hangsúlyozza: a részlegesen hidrogénezett növényi olajok fogyasztásának biztonsága "nem általánosan elismert", ezért az amerikaiak egészsége - különösen a szív kímélése - érdekében kivonják az élelmiszerforgalomból.
 
A transzzsírsavakra vonatkozó információt már 2006-tól kötelező volt feltüntetni az élelmiszerek címkéjén, de egészségügyi szakemberek szerint az amerikaiak még így is túl sokat fogyasztanak belőle - adta hírül a BBC News.
 
A címkézés kezdete óta az FDA becslései szerint az Egyesült Államokban 78 százalékkal csökkent transzzsírsavak fogyasztása, mely az 1970-es évektől emelkedett meg, amikor a margarin népszerű lett. A népszerű ételek közül nagyobb mennyiségű transzzsírsavat tartalmazhat többek között a sült burgonya és a sült hús, valamint a sütemények cukorbevonata.
 
Az olajok hidrogénezése megnöveli a termékek eltarthatóságát és ízstabilitását, továbbá megemeli a zsírok olvadáspontját is, így lehet előállítani szobahőmérsékleten félig szilárd állagú olajszármazékokat. Transzzsírok ugyanakkor természetes úton is keletkezhetnek: egyes kérődzők (például tehén, kecske) teje és testzsírja is tartalmazza.
 
Magyarországon - Ausztria és Dánia után - az Európai Unióban harmadikként 2014. február 18-tól korlátozták a végső fogyasztónak szánt élelmiszerek transzzsírsavtartalmát. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete szerint a transzzsírsavak megengedett legnagyobb mennyisége az élelmiszer összes zsírtartalmának 2 százaléka, de kisebb - 20 százalék, illetve 3 százalék alatti - zsírtartalmú termékeknél ez az érték 4 százalék, illetve 10 százalék is lehet.
(MTI)

Te milyennek látod az Egri Bikavért?

Június 18. 12:57
Az Egri Bikavér Ünnep pályázatára idén is olyan fotókat várnak, amelyek egyedi látásmóddal mutatják be és ábrázolják a borvidék legismertebb borát. 
 
A képeket július 5-ig (16.00 óráig) lehet feltölteni az Egri Bikavér Ünnep hivatalos Facebook-oldalára. Az alkotásokat szakmai zsűri bírálja, a legjobb fotók készítői értékes nyereményeket kapnak. A díjazottakat július 8-án írásban értesítjük az eredményekről.
 
  • Fődíj: ingyenes étel- és borfogyasztás az Egri Bikavér Ünnep egyik napján (két személy részére)
  • 2. helyezett: egy darab, összesen 6 üveg - kiváló minőségű - egri bort tartalmazó ajándékcsomag
  • 3. helyezett: egy darab, összesen 3 üveg - kiváló minőségű - egri bort tartalmazó ajándékcsomag

Egy borvidék hihetetlen fotója

Június 18. 11:10
A Zalai borvidék, ahogy még nem sokszor vagy talán soha nem láttad. A Bussay Pincészet facebook oldalán tette közzé a légi felvételt:

Kincsek a pince mélyéről

Június 18. 09:07
Az idei évben is megszervezte a Tokaj Renaissance Egyesület a Tokaj Nyitány elnevezésű borbemutatót. A sétáló kóstoló mellett mesterkurzusokon is részt vehettek a látogatók, amelynek idei témái a tokaji pezsgők, a 2011-es aszúk és a résztvevő pincészetek egy részének régebbi tételit is bemutatták az egyik előadás alkalmával.
 
A „Kincsek a pince mélyéről” mesterkurzust illetően végül eléggé felemás volt az összkép, bár kétségtelenül minden bor fogyasztható állapotban volt. A középmezőnyből kiemelkedő tétel ugyanakkor számomra csupán kettő akadt. Néhány borról pedig elmondható ugyan, hogy még állnak a lábukon, de bennük ezen kívül - pályájuk ebben a szakaszában - más extra értéket már nem találtam.” - írja a Borrajongó.blog.hu beszámolójában. A teljes kóstolósort, és annak jegyzetét itt olvashatod el.

A cukros üdító a következő cigaretta

Június 17. 20:45
San Francisco elöljárói nyilvános szavazás során döntöttek arról, hogy a cukros üdítők reklámjaiban kötelező legyen feltüntetni a következő szöveget: „Vigyázat! A hozzáadott cukrokat tartalmazó italok hozzájárulnak a kóros túlsúlyhoz, a cukorbetegséghez és egyéb egészségügyi problémákhoz” - írja az Origo.
 
Kalifornia államban ez lesz az első város, ahol az intézkedést kötelezővé teszik, amennyiben a törvény átmegy a második szavazáson, illetve a polgármester sem vétózza meg. A szabályozás alá azok a termékek tartoznának, melyekben több mint huszonöt kalória származik hozzáadott cukrokból.
 
Egy Coca-Cola üdítősdobozban egyébként száznegyven kalória van, kizárólag cukorból. Ez harminckilenc grammnyi cukrot jelent, ami kilenc teáskanálnak felel meg.

A fermentált ételek enyhíthetnek a krónikus félszegség tünetein

Június 17. 18:55
Legalábbis a Marylandi Egyetem és a Virginia állambeli William & Mary Kollégium kutatóiból felálló csapat  szerint.
 
Azt mondják, hogy az erjesztett élelmiszerekben előforduló baktériumok fokozhatják a Gamma-amino-vajsav termelődésének mértékét a szervezetben. Ez a neurotranszmitter a szorongás elleni gyógyszerekéhez hasonló hatásokat gyakorol a szociális szorongásos betegségben szenvedő emberekre - olvasható az Élelmiszer.hu-n.

Neszmélyben úgy tűnik minden megvan a nagy fehérborokhoz

Június 17. 16:33
A Neszmélyi borvidéken jobbára fehér borokat készítenek a gazdák. Most virágzik a szőlő, de a párás melegekben a növényvédelemre nagy gondot kell fordítani, hiszen egy betegség elviheti az idei termést, amit most jónak ítélnek a szakemberek - írja a Híradó.hu.
 
Az elmúlt időszak esői kicsit veszélyessé tették ugyan a helyzetet, de ahogy csak lehet, védekeztek, így bíznak abban, hogy meglesz az alap a „nagy borokhoz” – mondta Szöllősi Mihály neszmélyi borász, aki a reduktív technológia mellett az utóbbi években fahordós, barrik érlelésű fehér borokat is készít.

Szereted a hamburgert?

Június 17. 14:50
Ha már ellátogatsz a Millenárisra a BorfesztiválKA kedvéért, eszedbe ne jusson előtte otthon enni, mert most lesz a Hamburger Day's is, szintén a parkban. Szóval a borok és a sajtok mellé lesznek burgerek is!

Nagyot pörgött a Sörfesztivál a hétvégén

Június 17. 13:38
Az V. Jubileumi Sörfesztiválon 10%-al emelkedett a látogatók száma a tavalyi évhez képest. A résztvevők 20%-a pedig külföldi volt, a legjobban a belga sörök fogytak, a közönség véleménye alapján pedig az Igazi Csíki Sör lett a fesztivál legkedveltebb söre. A gasztronómia terén a streetfood hódított, így a kolbászok, a grill ételek és a hamburgerek fogytak a legjobban.
 
Az ötödik jubileumát ünnepelő Sörfesztivál a lehető legszínesebb sör- és gasztro kínálattal várta magyar és az egyre inkább növekvő létszámú külföldi látogatóit négy napon keresztül, csütörtöktől vasárnapig. 
 
A fesztivál több mint 200 féle sörkülönlegességet vonultatott fel, így például cseh, szlovák, szlovén, német, osztrák, angol és ír sörök erősítették a nemzetközi ízkavalkádot. Az almaborok kedvelőit a fesztiválon kialakított Cider Ligetvárta, ahol a résztvevők immár 20 régi ismerős és izgalmas újdonság közül válogathattak.