A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet hírlevelében beszámolt a jelenlegi szüreti helyzetről. Az már eddig is látszott, hogy korábban kezdődött idén a szőlő betakarítása. A sárgamuskotály már a pincékben van, de a furmint szedését is elkezdték már a legtöbb dülőben.
Tokaj-Hegyalja déli részein a furmint általában már mindenütt 22 magyar cukorfok fölött (243-265 g/l) van. A savtartalom azonban nagyon lecsökkent, 4,6-6,5 g/l környékére. A kémhatás 3-3,5 pH között van - írja a Vinoport.hu. Hat dűlőt vizsgáltak a kutatóintézet munkatársai, és egyértelműen látszik, hogy mindenhol 1-3 mustfokkal édesebbek a furmintok, mint az előző két évben. A hárslevelű esetében 21-23 közötti cukorfokokat mértek, de az alacsony sav már itt problémás.
Az idei évben rekordok dőltek meg a strandokon, a fürdőkön, a fesztiválokon és a kultúrális rendezvényeken a látogatóknak köszönheteően. Valamint nőtt a forgalom a fővárosi repülőtéren. A Magyar Turizmus Zrt. közölte az MTI-vel, hogy kiemelkedő nyarat zárt az idegenforgalom Magyarországon.
A nyári szezont az eddigi rendelkezésre álló adatok alapján értékelő közleményében a szervezet rámutat: míg Magyarország nyári turisztikai kínálata, strandjai soha nem látott számú látogatót fogadtak, a kulturális rendezvények és fesztiválok iránti érdeklődés is új magaslatokba emelkedett, a légi közlekedés szintén minden eddigit felülmúló eredményeket hozott.
A nyár első két hónapjában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint mind a külföldi, mind a belföldi vendégéjszakák száma, mind pedig a kereskedelmi szálláshelyek szállásdíjbevétele jelentősen nőtt 2014 hasonló időszakához képest.
A Magyar Fürdőszövetség előzetes adatai alapján a fürdőknek országszerte rekordforgalmat hozott a kánikula, több fürdőben harmadával nőtt a látogatók száma, átlagosan 10-15 százalékos forgalomnövekedést könyvelhettek el. A budapesti strandok is kiemelkedően teljesítettek, a hat strand május 1-je és augusztus 31-e között 700 ezer vendéget fogadott, ami tavalyhoz képest 43 százalékos növekedést jelent.
A Budapest Airport történetében először idén júliusban átlépte az utasok száma a havi egymilliós határt. Az idei első félévben 12 százalékos növekedést ért el a fővárosi repülőtér forgalma, ami majdnem félmillióval több légi utast jelent a hazai turizmus számára, mint egy évvel korábban. Az első 8 hónapban 13 százalékkal többen, mintegy 113 ezren használták Magyarország második legnagyobb repülőterét, a Debrecen Airportot is.
A magyarországi fesztiválokon és kulturális rendezvényeken is új látogatórekordok születtek: a Sziget Fesztivál 6 napja alatt több mint 430 ezren látogattak ki a Hajógyári-szigetre, ezzel háromszor lett teltházas. A soproni Volt fesztiválon idén 123 ezren, a Balaton Sound Fesztiválon 145 ezren, az EFOTT-on pedig több mint 103 ezren vettek részt. A sárvári Nádasdy Fesztiválhoz hasonlóan a debreceni Campus Fesztivál is nézőcsúcsot döntött 84 ezer látogatójával, akárcsak a nyárzáró Szegedi Ifjúsági Napok, ahol több mint 90 ezren voltak.
A XXI. század kommunikációs csatornái, avagy hogyan tudjuk sikeresen megszólítani a borfogyasztókat címmel tartanak előadást és kerekasztal-beszélgetést szombaton az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon, 10:30-tól.
Az ingyenes előadás témáját az adja, hogy a XXI. század és a technológia adta lehetőségek felgyorsították a kommunikációt, így a fogyasztóknak egyre nagyobb és talán nehezebb választása is van - borvásárláskor is.
Az előadás során azokat a lehetőségeket keresik majd, hogy mivel és hogyan lehet megszólítani a fogyasztókat és sikeresen ösztönözni őket borvásárlásra/borfogyasztásra. Létezik-e márkahűség, befolyásolható-e az ízlés? Hogyan adjuk el a bort és hogyan tudunk a lehető legnagyobb örömet szerezni a fogyasztónak?
Az elmúlt évek átlagánál sokkal több szőlőt ígér az idei szüret. 2015 lehet tehát az az évjárat, amely rendezheti a hazai bortermelés elmúlt években kialakult anomáliáit: elegendő exportárualappal, jó minőséggel és élénkülő kereslettel jól járhatnak idén a termelők és a borászatok is - írja a Világgazdaság.
A lapnak Bock József elmondta, hogy az idei évjárat ezért várhatóan jónak számít majd, és kedvező hír az is, hogy a leszüretelt szőlő mennyisége több lesz a vártnál. Az átlaghoz képest ugyanis nagyjából 10 százalékkal magasabb a termésátlag idén. A tavalyi, viszonylag kevés szőlőt produkáló évvel összehasonlítva még nagyobb az idei ugrás, hiszen körülbelül egyötöddel több szőlőből készülhet bor idén, mint 2014-ben.
Megalkották és felavatták a világ legnagyobb sajtszobrát szeptember 18-án, pénteken a Nemzetközi Sajtburger Napon. A mű a San Franciscó-i, The Melt nevű burgerlánc anyagi támogatásával láthatta meg a napvilágot, amely Cheddarból jött létre és 1524 fontot, azaz körülbelül 691 kg-ot nyom - írja az Élelmiszer.hu.
A nagyközönségn a Los Angeles-i Hollywood & Highland bevásárló központ The Melt egységben tekintheti meg, a közel 1,22 méter magas és 0,97 méter széles élelmiszert.
2015. szeptember 17-én, este 6 órakor a Gundel Szent Orbán borpincéjében rendezték meg immár nyolcadik alkalommal a Kadarka Kör szezon nyitó vacsoráját, ahol Koch Csaba a 2015. évi meghívásos nemzetközi kadarka verseny Champion díjasa mutatta be kadarkáit.
A borász már három éve is részt vett egy ilyen vacsorán. Ismételt meghívásának oka, hogy idén az ő kadarkája nyerte el a Kadarka Szalon Nagydíját. Ennek az estének a sztárja tehát a 2013. évi Hajós-Bajai Kadarka volt, de a vendégek poharába került 2011 és 2012-es évjárat is. Ráadásnak megkóstolhatták a 2012-es Hajós-Bajai Kékfrankost is. A borokhoz kadarkával illatosított zöldséges borjúragut szolgáltak fel házi szalvétagombóccal, desszertként pedig egy különleges marcipános csokoládétortát kaptak a vendégek, amelyet a séfek a 2011-es Kadarkához komponáltak.
Szőlőszentelés, hegyaljai pinsézetek és kézművesek, borvacsora, zenei és gasztronómiai élmények, futás a szőlőben és még sok más programmal várnak Tállyán szeptember 25-27 között.
A Szent Vencel-napi szőlőszentelő búcsú és Őszi Tállya Fesztivál szeptember végén kerül megrendezésre. A közismerten borszerető cseh fejedelem, Szent Vencel a vincellérek védőszentje is egyben. Tállyai hagyománya fél évezredes, az oltárkép, amelyen éppen szőlőt présel, a tállyai római katolikus templom megbecsült ereklyéje. Az 1600-as évek óta minden ősszel lezajló, az országban és Európában egyetlen ilyen jellegű eseményként számon tartott szőlős búcsú a szüreti időszak kitüntetett eseménye. Az egyházi szőlőszentelő ünnep mellett színes fesztiválprogrammal is várják az erre a hétvégére Tállyára érkezőket: nemcsak a tállyai pincészetek várják szeretettel és finom borokkal, több helyszínen a zarándokokat és a borkedvelőket, de nagyszabású közösségi, zenei és gasztronómiai élményben is részesülhetsz, ha Tállyára látogatsz.
A háromnapos eseményen hegyaljai kézművesek árusítják termékeiket, esténként olyan népszerű előadók előadásai és rétegzenei vagy populáris koncertjei szórakoztatják a közönséget, mint a Dumaszínház humoristája, Dombóvári István; a Compact Discóból jól ismert DJ, Lotfi Begi, aki szombat este különleges fényfestéssel fűszerezett remixekben egyszerre hozza el hozzánk Rúzsa Magdi, ByeAlex, Majka és Curtis, az Ivan & The Parazoló vagy éppen a Skorpió legjobb dalait; vagy a jazzkedvelők örömére a Louis Armstrong életművét felidéző az Elek István Quartet, akik a népszerű Tállyai BorBár rendezvénysorozat részeként lépnek fel a fesztiválon.
Ha a gasztronómiának és a jó boroknak egyszerre hódolnál, Tállya nagymúltú borvendéglőjében, az Oroszlános Borvendéglőben megteheted. Az étterem egy csodálatos kúriaépületben, 400 éves, szárnyas tölgyfakapu mögött őrzi egy meghitt, patinás világ hangulatát, történelmi pincéjében pedig a környék legszebb borait. Péntek és szombat este is különleges, több fogásos borvacsorán vehetsz részt, amelynek során megismerheted a hegyaljai alapanyagokra, a minőségre és a szezonalitásra építő gasztronómiát, valamint az ételekhez legjobban illő tokaji borokat.
A Szent Vencel-napi ünnepségek keretén belül tavaly a település elhatározta, hogy átfutnak Mádról Tállyára, és elhívnak mindenkit, akinek fontos Tokaj-Hegyalja, az itt élő közösség és az összetartás erősítése. A Mád-Tállya futásra jöttek is szép számmal a futók: a vérbeli profik, a lelkes amatőrök, a dűlők között esténként titokban edzők, a kocafutók, a tájban gyönyörködők, a kicsik és nagyok, a kihívást keresők, az elkötelezett Hegyalja rajongók, a sétálók és a biciklivel nekivágók. Idén Szent Vencel napján, 2015. szeptember 26-án újra futhatsz. Mád és Tállya között a borvidék legszebb szőlői és leghangulatosabb épületei sorakoznak, őszi fényekkel megfűszerezve ez az útvonal minden futó álma. Az erre a napra lezárt útvonal mentén a környék borászai kínálják a frissítőt a megszomjazóknak, persze csak azok, akik nem maguk is futnak éppen.
A részletes program az esemény Facebook-oldalán:
A Mád-Tállya futás résztetei: itt
Kilencedszer is Országos Étteremhét Magyarországon. Az eredeti árak töredékéért lehet majd enni az ország legjobb éttermeiben október 12 és 18 között.
A tavaly ősszel megtartott étteremhéten 117 étteremben rekordszámú, 23 ezer vendég fogyasztotta az összeállított háromfogásos menüket, de azoknak a száma is látványosan megnőtt, akik az egy hét alatt több étterem kínálatát is megkóstolták. A programban idén is több olyan étterem vesz részt, amely szerepel az ötven legjobb magyar étterem között.
Az eseményre kizárólag online lehet helyetfoglalni, a Diningcity.hu oldalán. Érdemes sietni, mert hamar elkapkodják a helyeket, ugyanis csak korlátozott férőhely megengedett egy étteremben. A magyar konyha mellett, olasz, francia, mexikói, japán sem maradhatott ki, így a kulináris élvezetek garantáltak az éttermek részéről.
Jó hír még, hogy nem csak budapesti, hanem vidéki vendéglátóhelyek is részt vesznek az akcióban.
A háromfogásos ebéd- vagy vacsoramenü 3300 forintos áron kapható, de lehetőség van a prémium menüre is az egyes éttermekben, amelyért 4900 forintot kérnek majd. Így az érdeklődők megkóstolhatják a legdrágább, csúcskategóriájú vendéglátóegységek kínálatát is.
Egy britt szaklapban az áll, hogy nagy valószínűséggel a csipős, fűszeres ételek hozzájárulnak a fiatalság megőrzéséhez. A British Medical Journal tanulmányában félmillió felnőtt vett részt, akiknek táplálkozási és életmódbeli szokásait hét éven át figyelték meg.
Az eredmények azt mutatták, hogy akik hetente egy vagy két alkalommal fogyasztottak valamilyen fűszeres ételt, azoknál tíz százalékkal alacsonyabb volt a korai elhalálozás kockázata – beleértve az átlagos egészségi állapotú és a daganatos betegségben szenvedő alanyokat is – azokhoz képest, akik heti egy alkalomnál ritkábban fogyasztottak ilyen fogásokat - írja a Dívány.hu.
Azonban csak a kínai lakosságot vizsgálták, önbevallásos módszerrel, így nem vonható le általános következtetés.