Fröccs

Magyar heteket rendeznek Pekingben és Sanghajban

Március 22. 06:37
A magyar ételek kerülnek terítékre a kínai főváros nagy hagyományokkal rendelkező Mincu szállodájában egy hónapon át. A pekingi magyar hetek pénteki megnyitóján ezúttal is huszárok és népi táncosok léptek fel, a szálloda pedig, amely magyar ételek sorát tette az étlapjára, egész falakat beborító magyaros dekorációval díszítette fel éttermét. 
 
A magyar konyhára magyar szakács felügyel, a programokat, így az előadásokat, gyerekfoglalkozásokat, filmvetítéseket a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szervezi, de lesznek a magyarországi turizmust népszerűsítő és a tudománydiplomáciát érintő programok is. Az eseményt Szilas Cecília pekingi magyar nagykövet és Csaj Li-csün, a Mincu Hotel vezérigazgatója nyitotta meg. A nagykövet közölte: az eseménysorozattal szeretnék Magyarországot a turisták és a potenciális befektetők számára egyaránt vonzóvá tenni. 
 
Sanghajban március közepétől Magyar Cukrászati Heteket tartanak két héten át. A kelet-kínai metropolisz egyik patinás épületében, a Hudec László magyar építész tervezte Park Hotelben a történelmi Gerbeaud cukrászda és baristája által készített hagyományos magyar cukrászsütemények és minőségi kávé fogadja a betérőket. 
 
A szálloda lobbyjának bárjában délutánonként Blaho Attila zongoraművészt hallgathatják, miközben válogathatnak a lúdláb torta, az eckler fánk, a somlói galuska és a kecskeméti barackpuding közül - mondta Szentmártoni Lívia, a sanghaji magyar főkonzulátus szakdiplomatája. 
A lúdlábhoz eredeti belga csokoládét használnak, a somlóiba tokaji aszú, a pudingba pedig kecskeméti barackpálinka kerül. Mint a szakdiplomata elmondta, ebben a két hétben a lobbyt a Sanghajban már ismert Minya Viktória neves magyar parfümőr Eau de Hongrie illatával borítják be, és ehhez szintén egy magyar cég, a SOL levegőillatosító berendezéseit használják. 
 
A megnyitóra a sanghaji kerületek és a helyi külképviseletek vezetőin kívül üzletembereket is hívtak, és azt remélik, hogy e luxuskategóriás megjelenéssel sikerül felkelteni az érdeklődést Magyarország és "rejtett kincsei", a cukrászipari remekek iránt is - mondta Szentmártoni Lívia.
 
(Forrás: MTI)

Street food fesztivált rendeznek áprilisban

Március 21. 19:09
Április 15-17 között a Millenáris Park ad otthont a Beer, Burger & BBQ Fesztiválnak. Az esemény célja, hogy hiánypótló rendezvényként egyedülálló módon kombinálva erősítse az emberekben a tudatot, hogy a sör és hamburger páros, vagy a barbecue készítés, rég a minőségi alapanyagokról és ízekről szól itthon is. Feledjük el a gyorséttermek tucat ízeit és próbáljuk ki az izgalmas egyedi ízeket - írják a rendezvény szervezői a honlapon.
 
Beer, Burger, Barbecue. Ebben a három alliteráló szóban benne van az ízek, illatok, aromák baráti – és családi programot jelentő élményvilágának összessége. Ezt kínálja az első hazai Beer, Burger & BBQ Fesztivál, ahol a legjobb kézműves sörök és streetfood büfék mutatkoznak be tradicionális- és különleges termékeikkel.
 
A látogatók megismerhetik a forgalmazó helyek nevezetességeit, különleges termékeiket, a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat és egy csipetet Amerika valódi ízeiből. A kiállítók bemutatják, hogy mitől lehet különleges a hamburger, mit kell tudni a BBQ művészetéről, avagy milyen sajátossággal bírnak a hazai kézműves sörfőzdék.
 
A rendezvényt gasztronómiai bemutatók színesítik izgalmas szabadidős programot kínálva minden korosztálynak.
A fesztiválra a belépés díjmentes, de a helyszínen limitált a létszám, 1500 fő.
 
További információkat itt találsz!

165 féle bor lesz kóstolható „Badacsonyból, New Yorkban”

Március 21. 16:27
Immáron ötödik alkalommal, de ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be a Badacsonyi Borvidék az impozáns budapesti New York Palotában április 6-án. Az eseményen - amelynek fókuszában a borvidékre illetve a pincészetekre jellemző borok lesznek - a badacsonyi borászok személyesen töltik boraikat szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba. 
 
32 borászat 165 féle bora lesz kóstolható, emellett bemutatkozik a Badacsonyi Pálinkaház, a BellaBadacsony különleges gyümölcs és zöldség aszalványokkal, a Szegi Családi Gazdaság kézműves sajtjaival, és Badacsony borszállodája, a Hotel Bonvino Wine & Spa. 
 
15 órától 21 óráig minden borkedvelő részt vehet az exkluzív kóstolón, mindössze 4.900 forintos elővételi áron. A helyszínen már csak korlátozott számban lehet belépőt venni, 5.900 Ft-os áron.
 
Az idei évben mesterkurzusok is színesítik a rendezvényt:
  • 15.00-16.15 Mésallience vagy szerelmi házasság?  Mit együnk a badacsonyi borokhoz? - dr. Csizmadia András gasztrofilozófus
  • 16.30-17.45 Őshonos vagy világfajta: elég-e, ha a miénk? Badacsonyi fajták a ringben. - dr. Mészáros Gabriella tanár
  • 18.00-19.15 Badacsony a nagyvilágban. Vulkánok lelke a jóindulatú, objektív kívülálló szemével. - Robert Smyth AIWS, újságíró (angol nyelvű előadás)
 
A mesterkurzusok ára 2.000 Ft/fő/mesterkurzus. A rendezvényen 1000.- Ft-ért bérelhető kóstolópohár.

Jegyeket a rendezvényre és a mesterkurzusokra április 4-ig lehet elővételben vásárolni a www.kostolo.badacsony.com oldalon.

Penészgombával fertőzött kenyeret hívott vissza a Nébih

Március 21. 14:21
Az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett információk szerint az Aldiban kapható, 250 grammos kiszerelésű rozsos és szezámos extrudált kenyér „Ochratoxin A” penészgomba toxinnal szennyezett - írja a Nébih.hu.
 
A terméke adatai:
  • Minőségmegőrzési idő: 2016. 10.04,  LOT 16035
  • Gyártó: CONT.BAKERIES DEUTSCH.GMBH Gronau Germany
  • Vonalkód: 4012936000029/4012936000012/24031974 illetve 4012936000029/4012936000012/24031974,
  • A forgalmazó tájékoztatta hivatalunkat a termék önkéntes visszahívásáról.
A vásárlókat kérik, hogy a fenti termékeket ne fogyasszák el.
 
Az ochratoxinok egyes penészgombák által termelt méreganyagok, melyek közül az ochratoxin A  a legjelentősebb, mely erősen toxikus anyag. Fő támadási pontja a vese, azonban májat, idegrendszert, immunrendszert, és a reproduktív szerveket károsító hatását is igazolták. Állatkísérletek bizonyították azt is, hogy rákkeltő anyag.
 
A toxin különböző élelmiszerekben, főleg gabonában, gabonatermékekben, hüvelyesekben, kávéban, sörben, szőlőlében, mazsolában, borban, kakaóban, mogyorófélékben, és fűszerekben is előfordulhat. Bár az élelmiszerek előállítása során folyamatosan törekednek arra, hogy csökkentsék az ochratoxinok szintjét, bizonyos mértékű jelenlétük elkerülhetetlennek tekinthető, ezért határértékkel szabályozzák eltűrhető mértékű előfordulásukat. A toxinok ártalmas hatása mindig a szervezetbe összesen bekerülő mennyiség függvénye. Azaz megbetegedéstől csak akkor kell tartani, ha valaki hosszú időn keresztül, rendszeresen fogyaszt határértéket meghaladó ochratoxin tartalmú élelmiszereket.
 
A kifogásolt termék egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztásától egészségártalom nem valószínűsíthető.

Így ünnepelheted itthon a francia gasztronómiát

Március 21. 12:07
Nyolc magyarországi étteremben is lehet francia menüsort fogyasztani hétfőn, a Gout de France (Franciaország íze) elnevezésű gasztronómiai világünnep keretében - közölte Franciaország magyarországi nagykövete. 
 
Éric Fournier elmondta, hogy a rendezvényhez - amelyet tavaly hívtak életre - világszerte több mint 1300 étterem csatlakozott. Ahhoz, hogy egy vendéglátóipari egység részt vegyen az eseményen, klasszikus francia menüsort kell felszolgálnia - tette hozzá. 
 
A nagykövet szerint a Gout de France azoknak való, akik minőségi konyhát keresnek. A rendezvény alapötlete egyszerű, szeretnék március 21-ét, a tavasz első napját összehozni a minőségi gasztronómiával - mondta. 
 
Éric Fournier kiemelte, hogy a francia konyhának a csigán és a sajtokon kívül a béka, a libamáj és a különböző desszertek a specialitásai. Híresek továbbá a francia kukták és serpenyők - amelyek megtartják az ételek ízét -, valamint a kések - amelyek használatával időt lehet spórolni. 
 
A nagykövet hangsúlyozta, hogy a magyar éttermekben nagyon jól el tudják készíteni a speciális francia ételeket, az országban ugyanis minőségi alapanyagokkal főznek és az emberek igen kreatívak. 
 
A résztvevő éttermek:
  • Araz
  • Borssó
  • Béterv
  • Larus
  • Chainti
  • LouLou
  • Café Dumas
  • Liberté
 
(Forrás: MTI)
 

Íme a gasztroborok egyik jeles képviselője

Március 21. 10:26
Csupán 650 palack készült a Hilla cuvée-ből a Somlói Apátsági Pincészetnél, amely egy hárslevelűre épült édes bor a 2013-as évjáratból. A bor illatban egyértelműen reflektál a termőhelyre, fémes, jódos, sós jegyei igen csak árulkodóak - írja a Metropol.hu.
 
Szájban koncentrált és telt, lédús gyümölcsökben gazdag a korty. Van koncentráció, test és savak is. Kis cseresség és fenolosság. Krémes, behízelgő a korty. Hömpölyög a nyelven, csak hömpölyög. Tartalmas, egyedi stílusú bor. Gasztronómiai szerepe sokrétű.”
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalon tudod elolvasni!

A világ legjobb repterei 2016-ban

Március 21. 09:36
Az idei évben is rangsorolta a Skytrax a világ reptereit. A lista élén a szingapúri Changi Airport végzett. A legjobb tíz között hat ázsiai, három európai és egy közel-keleti reptér szerepel. Érdekesség, hogy amerikai légi kikötő nem került be a legjobbak közé.
 
A legjobb repülőterek listája:
1. Singapore Changi Airport
2. Incheon International Airport
3. Munich Airport
4. Tokyo International Airport (Haneda)
5. Hong Kong International Airport
6. Chūbu Centrair Nagoya
7. Zurich Airport
8. London Heathrow Airport
9. Kansai International Airport
10. Hamad International Airport, Doha
 
Háromszoros sikert mondhat magáénak a Budapest Airport: három egymást követő évben nyerte el a „Legjobb Kelet-Európai Repülőtér” címet – immár 2016-ban is.
 

Versért kávé jár holnap

Március 20. 14:20
Március 21-én hétfőn, a költészet világnapján nem lesz nehéz ingyen kávéhoz jutni, ugyanis ha valaki idéz egy versből akár sajátból, akár ismert költőtől, a város számos pontján ingyen kávét kap.
 
Az eseményhez egy csomó cukrászda csatlakozott, a listát itt találod!

Mit tudnak az Egri Csillag Grand Superiorok?

Március 20. 11:22
A hagyományokhoz híven idén is március 14-én mutatták be az új Egri Csillag borokat Egerben (a szabályozás szerint az Egri Csillag a szüretet követő év március 15-én kerülhet először a polcokra), ennek apropóján a Borrajongó blog megnézte, mit tud az eddigi talán két legmagasabb árú Egri Csillag. Mindkét bor Egri Csillag Grand Superior; egyikük egy vezető egri pincészet bora 2013-ból, a másik pedig öt ismert egri borász közös munkájának eredménye, egyben az első Egri Csillag Grand Superior.
 
A Bolyki János-Gál Lajos-Gál Tibor-Lőrincz György-Thummerer Vilmos Egri Csillag Grand Superior 2012 a Budavári Borfesztiválon debütált. A hátcímke tanúsága szerint a közös munkában résztvevő borászatok legszebb (fahordós) tételeiket házasították össze: Gál Lajos és Lőrincz György (St. Andrea) olaszrizlinget, Bolyki János hárslevelűt, Gál Tibor viognier-t, Thummerer Vilmos pedig chardonnay-t adott a közösbe. A bor fél év fahordós és 3 hónapos palackos érlelés után került a közönség elé. A sűrű, olajos textúrájú, aranysárga színű bor illatában először a fahordó tűnik ki (nem túl szépen), majd érett-túlérett-kompótos gyümölcsök, késői szüretesbe hajló jegyek érkeznek: birsalma- és körtekompót, érett barack, mandula, a seprős-krémes jegyek kíséretében. Szájban olajos sűrűségű, nagy testű bor, határozott fával, emelkedett alkohollal. Nem egy lendületes tétel, ahhoz kevés a sav, hogy ekkora test és alkohol mellett is elegendő feszességet vigyen a struktúrába. Ízben is az érett-kompótos gyümölcsös jegyek meghatározóak, a hordó markáns jelenlétével együtt, az édes gyümölcsök mellett már kezdődően barnuló alma is bevillan. Az alkohol a korty vége felé alaposan befűti az öblös, krémes kortyot (főleg, ahogy melegszik a bor) és kissé lefedi az ízeket, a lecsengés kesernyés.
 
A St. Andrea Örökké Egri Csillag Grand Superior 2013 bora tartályban erjesztett és érlelt sauvignon blanc és rajnai rizling, valamint öthektós hordóban erjesztett és 10 hónapig érlelt olaszrizling, viognier, chardonnay, szürkebarát és pinot blanc házasítása.
 
Nehezen szálazható, lassan nyíló illat jellemzi, benne őszibarack, körte, némi hűvös citrusosság, virágok zöldfűszerek, csipetnyi grillázs és mogyoró. A test nagyjából közepes, a savak kellő tartást biztosítanak és egész hosszúra is nyújtják a kortyot, a bort csak az enyhe alkoholtöbblet billenti ki az egyensúlyból. Az egyes fajták jellemző ízjegyei felismerhetőek, de inkább egy kerek egészet alkotnak, mintsem szólóznak. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök - körte, őszibarack -, halványan különféle fűszerek - zöldek, egzotikusak és édesek, leheletnyi vaníliával -, enyhe sósság, és némi fa áll össze nehezen szálazható egységbe az ízképben.