Fröccs

Már megint a kürtőskaláccsal traktáljuk a világot

Január 21. 12:39
Magyarország részvételével vette kezdetét szerdán Madridban Európa egyik legrangosabb nemzetközi turisztikai vására, a Fitur, amelyen öt napon át, a világ minden tájáról összesen 165 ország és régió mutatkozik be a szakmai és a civil közönségnek.
 
Az MTI beszámolója szerint a több mint 57 ezer négyzetméteren, összesen nyolc pavilonban zajló eseményre több mint 223 ezer látogatót várnak a szervezők a hétvégéig. A kiállító országok helyi jellegzetességeikkel igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.
 
A japán standnál gésák segítségével lehet kimonót próbálni, Portugália borkóstolóval készült, a Magyar Turizmus Zrt. standján pedig
 
látványpékséget rendeztek be, ahol frissen sütött kürtőskalácsot kínálnak az érdeklődőknek.
 
Reméljük azért itt-ott egy lopótök és egy paprikafüzér is akad a standon.

Gerééknél így készül a Villányi franc

Január 21. 11:07
Gerééknél így készül a Villányi franc
 
Ahogyan a Kopar vagy a Solus esetében, itt is a szőlőben indul a történet, ahol a tőketerhelést hektáronként 25-30 hektoliteres, azaz tőkénként 5-6 fürtös nagyságrendben szabályozzuk. Franc ültetvényeink központjának a Csillagvölgy-dűlő számít, ahol egy hektáron 7200 tőkét művelünk - olvasható a pincészet honlapján.
 
Az erjedés fakádban és tartályban történik, 10-14 napig. Ezt Gere Attiláéknál egy saját, régi, családi pincéből szelektált élesztő viszi végig. A bor hordóban érlelődik, többségében 300, kisebb mértékben 500 literes új és másodtöltésű magyar hordókban, 16 hónapon keresztül.
 
Gere Attila szerint a villányi franc-t, ahogy a többi komoly vörösbort is, két dolog teszi naggyá. Egyrészt az életteliség, a vibrálás, mert nem jó, ha egy bor flach (lapos). Másrészt a gazdag utóíz, amely hosszan megmarad, és újabb kortyra inspirál.
 
Az első villányi franc, amely palackba került Gere Attila Pincészetében a 2011-es Gere-Weninger Villányi Franc. 
 
A webshopban már beszerezhető!

A szőlőket a mínusz 15 sem zavarja

Január 21. 09:12
A szőlőtőkékre nincsen jelentős hatással a január 4-e és 13-a közti időszak 20°C–os heti hőingadozása, illetve az éjjeli – akár több napon keresztüli –15°C zimankó - olvasható a Holdvölgy blogján.
 
Ennek oka pedig nem más, mint az, hogy a szőlő fajtától függően február közepéig, végéig mélynyugalmi állapotban van. A hideg pedig sok szempontból hasznos: a lárva és báb alakban áttelelő kártevők a nagyobb hidegek során megritkulhatnak.
 
A teljes bejegyzés elolvasható itt.

Heston Blumenthal: házias ételekkel az űrbe

Január 21. 06:55
Heston Blumenthal az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint az Európai Unió Űrhajózási Hivatalaival együttműködve készít egy speciális menüt.
 
A felkérés a hathónapos küldetésen lévő Tim Peake űrhajóstól érkezett, ennek nyomán Blumenthalnak hét fogást kell elkészítenie, amelyek mindegyike a Földön megszokott házias ételeket pótolja a csillagok között, de emellett tartalmazza a szükséges tápanyagokat és zéró gravitáció esetén is fogyasztható - írja a Turizmus Online.
 
A különleges menüsorról természetesen tévé-show is készül.

Ezek a húsok lettek olcsóbbak idén

Január 20. 20:19
Nyilvánosságra hozta a NAV azt az állásfoglalást, amely meghatározza, hogy januártól a kereskedelemben mely sertéstermékeket kell 5 százalékos áfával forgalmazni.
 
Ezzel egyértelművé vált, hogy az eddigi 27 százalék helyett 5 százalékos áfa vonatkozik többek között a darált húsra, a kicsontozott karajra, a légmentesen csomagolt tőkehúsokra és a szalonnás sertéshúsra is.
 
Ezekről van szó:
 
Ezek a húsok lettek olcsóbbak idén

Megújul a Gyulai Pálinkafesztivál

Január 20. 18:06
Új tulajdonosi kör szervezi idéntől a Gyulai Pálinkafesztivált, ami ebben az évben április 15. és 17. között lesz.
 
A szervezők kifejtették: arra törekszenek, hogy a rendezvény ismét az ország és a szakma elsőszámú pálinkafesztiválja legyen, hozzájáruljon Gyula ismertségének növeléséhez, valamint a fürdőváros és a környező települések vendégéjszakáinak növeléséhez.
 
A rendezvény szakma általi elismertségét programokkal és konferenciákkal szeretnék emelni, emellett kiemelten figyelnek arra, hogy színvonalas kísérőrendezvényeket is szervezzenek, minden korosztálynak megfelelő zenei kínálatot nyújtsanak.
(MTI)

Temerinből hordják az aranyat a paksi borászok

Január 20. 14:42
Egy nagyarannyal és nyolc aranyéremmel tértek haza a paksi borászok Temerinből, ahol tizenkilencedszer rendezték meg a Vince-napi nemzetközi borversenyt - írja a Teol.hu.
 
Hét ezüst, négy bronzérem és egy oklevél tartozik még a paksiak eredményei közé – tájékoztatta a lapot Polgár Zoltán, a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének vezetőségi tagja. Mint mondta, nagyon népszerű a mustra, idén öt országból 625 mintát neveztek. Mindezt 14 bizottságban összesen hetvenkét bíró értékelte.

Pamela Anderson a libákkal van

Január 20. 13:54
A hízott kacsa- és libamáj, a foie gras fogyasztása ellen érvelt a francia parlamentben Pamela Anderson.
 
A kanadai születésű 48 éves állatvédő aktivistát egy zöldpárti képviselő, Laurence Abeille hívta meg, akinek pártja szeretné betiltatni a libatömés állatkínzásnak tartott szokását Franciaországban. 
 
Pamela Anderson felszólította a franciákat keddi parlamenti szereplése során, hogy ne egyenek hízott libamáját, hagyjanak fel ezzel a "kegyetlen luxussal", amely évente 80 millió szárnyasnak okoz "szörnyű kínokat".
 
Mint mondta, együtt érez "azzal a sok franciával", akiben szégyent és szomorúságot kelt "e nagyon társaságkedvelő madarak kínlódása". 
 
A liba- és kacsatömés betiltásának Franciaországban semmi esélye, mert a Zöldeken kívül egyetlen más parlamenti erő sem támogatja - jegyezte meg a Reuters hírügynökség. 
 
A hízott libamáj a világhírű francia konyha elengedhetetlen eleme, 2006-ban az ország gasztronómiai kulturális örökségének részévé nyilvánították. 
 
Franciaországban évente 20 ezer tonna hízott májat állítanak elő, az iparág 100 ezer embernek ad munkát. 
 
Az Európai Unió több országában, például Ausztriában törvény tiltja a libák tömését mint állatkínzást. 2012-ben Kaliforniában is betiltották a hízott libamáj előállítását és árusítását. 
 
Az ágazatnak jelenleg a libamájellenes kampányánál is nagyobb fejfájást okoz a madárinfluenza-járvány, amely miatt korlátozni kényszerülnek az előállítást a fő libamájtermelő vidéken, Franciaország délnyugati részén. A járványellenes intézkedés becslések szerint 350 millió euró veszteséget okoz az iparágnak.
(MTI)