Fröccs

Még négy termék felkerült a hungarikumok a listájára

Október 14. 12:20
Október 13-a óta már a debreceni páros kolbász, a fröccs, a bajai halászlé és az alföldi kamilla virágzat is a hungarikumok közé tartozik. Ezzel a négy magyar termékkel 54-re duzzadt a hungarikumok listája.

A debreceni páros kolbászt olyan népi eredetű étel, amely saját kultúrával rendelkezik a mangalica tenyésztéstől a feldolgozáson és a kereskedésen át a vendéglátásig - hangzott el az október 13-án megrendezett sajtótájékoztatón.
 
Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter reményét fejezte ki: ez a döntés is hozzájárul ahhoz, hogy a debreceni régi ízvilágával még jobb, még kedveltebb legyen.
 
Az pedig, hogy a 200 éves fröccs - amelyből 50-60-féle ismert - bekerült a hungarikumok közé, a szőlőtermesztést és a kulturált borfogyasztást is segítheti - fűzte hozzá.
 
Az egyedülálló bajai halászlé ezer éves halászati kultúrára támaszkodik, s a köré szervezett fesztivál több mint tízezer embert vonz évente - ecsetelte a földművelésügyi miniszter, a magyar Alföld legértékesebb gyógynövényének, a népi gyógyászat legfontosabb felfedezésének nevezve a negyedik új hungarikumot, a kamilla virágzatot.
 
A Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé
 
Fazekas Sándor elmondta azt is, hogy a debreceni tanácskozás döntése alapján a Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé, ezzel 127-re nőtt az értéktárban lévő termékek száma.
 
Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője bejelentette: képviselőcsoportjuk kezdeményezi hazai elkülönített fejlesztési forrás létrehozását annak érdekében, hogy a hungarikumok igazi piaci szereplőkké válhassanak itthon és külföldön egyaránt.
 
A város szeretné elérni, hogy másik nevezetes terméke, a debreceni mézeskalács is felkerüljön a hungarikumok listájára - mondta Papp László, Debrecen polgármestere.

(forrás: MTI)

Íme a 2014-es Kódex borok listája

Október 14. 10:13
2015. október 12-én került sor a Csopaki Kódex Dűlőbor Bírálatra és Termőhelyi Mustrára a csopaki Márgában. Dr. Mészáros Gabriella (AIWS), Bálint László (AIWS), Harmath Csaba (AIWS) és Roznik Ferenc (Gault&Millau) a 2014-es évjárat tételeit bírálták.
 
A nehéz évjárat miatt a szokásosnál kevesebb termelő nevezte borát, de 2014 kihívásaihoz képest szép tételek készültek. A korábbi évjáratok dűlősei pedig megmutatták, hogy vétek korán felbontani őket - számol be az eseményről a Csopaki Kódex a Facebook oldalán.
 
Íme a 2014-es Kódex borok listája
Forrás: Csopaki Kódex Facebook oldala
 
Nevezett borok száma: 29
Kódex védjegy-jelölt tételek száma: 8
 
Kódex védjegyet szerzett borok:
- Petrányi Szitahegy 2014
- Homola Hajnóczy 2014
- Csiszár Szil 2014
- Söptei Nagykút 2014
- Fekete Hegyalja 2014
 
A Termőhelyi Mustra legmagasabb pontszámú, Terroir díjas tételei:
- Hamvas Nagykút 2013
- Szt Donát Kishegy 2012

Disznótoros kolbászfesztivált rendeznek Budapesten

Október 14. 06:31
Október 16-18. között százféle, háztáji kolbászt lehet kóstolni a Magyar Vasúttörténeti Parkban, ahol második alkalommal rendezik meg a disznótoros kolbászfesztivált.
 
A fesztiválon legalább százféle kolbász közül lehet majd választani, mind olyan háztáji kolbász, amelyeket a boltokban nem forgalmaznak. Az eseményen közvetlenül a termelőktől lehet megvásárolni az ínyencségeket - mondta el az esemény sajtótájékoztatóján Kiss Tamás főszervező.
 
Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke kedvcsinálóként elmondta, hogy a kolbászon kívül más disznótoros ételeket is meg lehet kóstolni. Délelőttönként böllérek és mészárosok hagyományőrző népviseletbe öltözve mutatják be a disznóvágás és -feldolgozás folyamatát, és azt is, hogy miként zajlott száz évvel ezelőtt egy disznóvágás.
 
A pénteken kezdődő fesztivál családi programok, borkóstoló és három zenei színpad is várja a fesztiválra ellátogatókat.
 
Kiss Tamás elmondta: a tavalyi rendezvényre mintegy 20-22 ezren váltottak belépőt. Az eseményről kiadott tájékoztatóban a szervezők úgy fogalmaztak: a következő hétvégén „a főváros fog eljönni a fővárosba”, hiszen a kolbász fővárosa érkezik meg az ország fővárosába.
Forrás: MTI

Most már biztos, hogy fizetni kell az otthoni pálinkafőzésért

Október 13. 19:35
Október 13-án, kedden Tállai András adóügyi államtitkár sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy továbbra is lehet otthon pálinkát főzni, de bevezetik a 700 forintos literenkénti pálinkajegyet -írja a 444.hu.
 
Az Európai Unióval folytatott vita után a következő szabályozást vezetik be: egy főzéshez minimum öt, maximum nyolcvanhat adójegyet kell megvenni. Tehát megváltható a pálikafőzési jog 3500 forint fejében. Változás továbbá, hogy a jövőben az ellenőrzést nem a NAV, hanem a helyi önkormányzati adóhivatal, a jegyző feladata lesz.

Debreceni kolbász, mint Hungarikum?

Október 13. 16:15
Elképzelhető, hogy Hungarikum lesz a debreceni páros kolbász, tudtuk meg a Híradó.hu-tól. A Hungarikum Bizottság október 13-i ülésén dönt a „debreceni” ügyéről.
 
Debreceni kolbász, mint Hungarikum?
Forrás: Hirado.hu, Fotó: MTI, Czeglédi Zsolt

A kormány pénzéből fejlesztenének egészséges ételeket

Október 13. 13:11
Az Egyesült Királyság kormánya 2007 óta működteti az Innovative UK programot, amellyel társadalmilag hasznos innovációkat támogatnak. Nem rég egy új pályázatot írt ki egészséges összetételű ételek és italok fejlesztésére és gyártására - írja az Origo.hu.
 
Cél a zsír (főleg a transzzsírsavak), a cukor és a só csökkentése, az élelmi rostok mennyiségének növelése az élelmiszerekben. Az erre szánt összeget – 10 millió fontot (4,2 milliárd forintot) – kutatásra és fejlesztésre lehet felhasználni. „A célunk, hogy elősegítsük új eljárások fejlesztését és olyan termékek létrejöttét, amelyek az egészséges étkezés lehetőségét nyújtják a fogyasztóknak, új piaci lehetőségeket mutatnak az iparág számára” – olvasható a felhívásban. Leginkább ipari méretű projekteket szeretnének támogatni, de a kisebb vállalkozások is pályázhatnak. A pályázóknak ügyelni kell arra, hogy minden általuk felhasználandó anyagnak megbízható forrásból kell származnia, a fenntarthatóság jegyében.

Íme a várva várt BalatonBor címkéje

Október 13. 10:09
A BalatonBor címkéjét október 10-én mutatták be a Nagy Olaszrizling Kóstoló nyitóeseményén. Ez hazánk első termelői összefogásra épülő régiós bormárkája, amelynek külön kritériumrendszert is kidolgoztak (erről itt olvashatsz bővebben). Lássuk a BalatonBor címkéjét:
 
Íme a várva várt BalatonBor címkéje
 
 

Az ősz egyik kincse a naspolya

Október 13. 07:06
A naspolya termését kevesen ismerik, és még annál is kevesebben eszik meg. Október végén, november elején lehet leszedni a Kaukázus déli oldalán honos naspolyát. Igaz utóérlelni kell, de jóízű és tápláló. Fontos, hogy egyszer-kétszer megcsípje a fagy, különben éretlenül élvezhetetlen az íze. Decemberre a gyümölcsök szép lassan megpuhulnak, és kicsit meg is sötétedne. Nyersen is fogyasztható, de ha sok van belőle, akkor mindenképpen alkossunk belőle valami izgalmasat - tanácsolja az Origo.hu. Például naspolyalekvárt.

Hozzávalók: 
2 kg jó érett naspolya
50 dkg cukor
0,5 dl rum 
 
A puha naspolyát alaposan megmossuk, majd egy pohárnyi vizet öntve alá teljesen szétfőzzük. Ha langyosra hűlt, szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, és folyamatos kevergetve sűrűre főzzük. Azon forrón tiszta üvegekbe töltjük, tetejére egy kanálnyi rumot öntünk, és lekötjük, vagy csavaros lapkával lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Különlegessége folytán remek ajándék is lehet!
 
További felhasználási ötletek az Origo.hu oldalon!

Jövőre már kerékpárutakon tekerhetsz a Móri borvidéken

Október 12. 19:18
Hat Fejér megyei településen épülnek kerékpárutak december végéig. Mór, Csókakő, Sukoró, Nadap, Velence és Kápolnásnyék érintett a projektben, amelynek köszönhetően jövőre már biciklivel is meghódíthatják a borkedvelők a vidéket.

A Fejér Megyei Önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően mintegy 1,1 milliárd forintból épülnek kerékpárutak az év végéig. A több mint 11 kilométernyi kerékpárút-fejlesztés két részből áll.
 
Az egyik a megye északi részén Csókakőt köti össze Mórral. Utóbbi település további 65 millió forintot biztosít arra, hogy a kerékpárút mellett a mezőgazdasági forgalmat is biztonságosan le lehessen bonyolítani a borvidéken.
 
A másik projekt a Velencei-tó déli partján 2013-14-ben megvalósult kerékpárúttól, vagyis a velencei hajóállomástól Kápolnásnyékre, illetve Sukorón át Nadapra vezet. A Sukoróról Nadapra vezető út nyomvonala érinti az ingókövek egyikét, a Gyapjaszsákot, és nagyrészt Natura 2000-es természetvédelmi területen halad majd.
(Forrás: MTI)