Az ősz egyik kincse a naspolya
Október 13. 07:06
A naspolya termését kevesen ismerik, és még annál is kevesebben eszik meg. Október végén, november elején lehet leszedni a Kaukázus déli oldalán honos naspolyát. Igaz utóérlelni kell, de jóízű és tápláló. Fontos, hogy egyszer-kétszer megcsípje a fagy, különben éretlenül élvezhetetlen az íze. Decemberre a gyümölcsök szép lassan megpuhulnak, és kicsit meg is sötétedne. Nyersen is fogyasztható, de ha sok van belőle, akkor mindenképpen alkossunk belőle valami izgalmasat - tanácsolja az Origo.hu. Például naspolyalekvárt.
Hozzávalók:
2 kg jó érett naspolya
50 dkg cukor
0,5 dl rum
A puha naspolyát alaposan megmossuk, majd egy pohárnyi vizet öntve alá teljesen szétfőzzük. Ha langyosra hűlt, szitán áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, és folyamatos kevergetve sűrűre főzzük. Azon forrón tiszta üvegekbe töltjük, tetejére egy kanálnyi rumot öntünk, és lekötjük, vagy csavaros lapkával lezárjuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni. Különlegessége folytán remek ajándék is lehet!
További felhasználási ötletek az Origo.hu oldalon!