Fröccs

Megválasztották az idei Ország Tortáját

Július 31. 13:28
A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnep köszöntésére. A kezdeményezés évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend, idén már 29 tortát neveztek a versenyre. A szakmai zsűri háromfordulós értékelés végén hirdette ki a győztest: az első körben a 29 tortából választották ki az öt legjobbat, amiket aztán újrakóstoltak illetve a készítőikkel konzultálva javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. Végül a harmadik, utolsó zsűrizési körben döntöttek a győztesről.

Idén Sztaracsek Ádám komáromi cukrász alkotása, a Komáromi Kisleány viselheti a kitüntető címet. A fiatal cukrász két tortával is a döntőbe jutott, az Év Fagylaltja versenyen pedig fagylaltjaival nyert bronzérmet és Közönségdíjat. A nyertes torta mézes-diós tészta alapú, amelyen citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmoskörte-likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse.
 
Megválasztották az idei Ország Tortáját

Magyarország Tortája mellett a hagyományoknak megfelelően megválasztották Magyarország Cukormentes Tortáját is. Ezt a versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg. Idén Nándori Lászlónak, a budapesti Nándori Cukrászda cukrászmesterének hozzáadott cukor nélkül készült édessége nyert. A Három kívánság fantázianevű kreáció házias jellegű sütemény, három domináns összetevője a chia magos-diós mandulapiskóta, a meggy, valamint a darabos túró. A torta frissességét a pikáns citromlé fokozza, míg a tetejét édes „habfelhő" borítja. Egy szelet belőle csupán 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz.
 
Megválasztották az idei Ország Tortáját

Mindkét tortát augusztus 18-tól lehet megkóstolni országszerte több száz cukrászdában (az árusító helyek listája augusztus 14-től a www.cukraszat.net oldalon érhető el) illetve az augusztus 18-20-ig a Várkert Bazárban megrendezett Magyar Ízek Utcájában. Év végén a recepteket nyilvánosságra is hozzák.

Európát aszály sújtja, mégis optimisták a borászok

Július 31. 10:30
Miközben a német gazdák rendkívüli segítséget kérnek a kormánytól az aszály- és hőségkárok miatt, a német borászok nagy várakozással tekintenek az idei év elé. Több gyümölcstermelővel együtt ők is kifejezetten elégedettek az eddigi évjárással és kiváló évjáratra számítanak.
 
Mindazonáltal némi óvatosságra ad okot, hogy Németországban a csapadékmennyiség az idén eddig minden hónapban elmaradt a sokévi átlagtól, júliusban az előzetes adatok szerint csupán a 39 százalékát tette ki, az átlaghőmérséklet pedig az 1981 és 2010 közötti időszakban mért 18 Celsius-fokkal szemben 19,3 fok volt.

Elkezdődött a Winelovers 100

Július 24. 16:38
Elkezdődött a Winelovers 100
 
Július 24-től 3 napon át Master of Wine által vezetett szakmai grémium kóstolja Magyarország legjobb borait, hogy aztán kiválassza azokat, amelyeket az ősszel megjelenő Winelovers 100 - A 100 legjobb magyar bor kiadványban bemutatásra kerülnek. A szakemberek az első napon közel 100 bort kóstolnak.
 
„Élvezetes a verseny, köszönhetően többek között a kóstolt borok illetve stílusok sokszínűségének. Eddig magas pontszámok születtek, ami arra utal, hogy összességében jó a nevezett borok minősége. Izgatottan várom a folytatást” - mondta az első napon Caroline Gilby Master of Wine, a zsűri elnöke, akit a magyar borászok idén áprilisban megválasztottak a Borászok Barátjának.
 
„Nagyon kellemes meglepetés, hogy az általános minőség kifejezetten magas. Nem csak a komoly, nagy tételek szerepelnek jól, de kifejezetten szép borokat kóstoltunk a kevesebbre hivatott szőlőfajtákból és azokról a borvidékekről is, amelyek nincsenek annyira rivaldafényben” - foglalta össze az első órák tapasztalatait Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus, a Vinoport.hu és a Winelovers 100 kiadvány főszerkesztője
 
Pár érdekes adat az első napról:
 
  • a kóstolt tételek száma: 96 (37 száraz fehér, 9 rozé, 37 vörös, 9 aszú, 4 egyéb édes)
  • a nap legidősebb borának évjárata: 2008
  • a nap legdrágább borának bolti ára: 24 ezer forint
 

Kultúrcsemege a Bock Pincészetnél

Július 23. 16:21
Mondhatni, már hagyomány Miklósa Erika ősz eleji fellépése a Bock Körpincében, amire idén szeptember 1-én kerül sor. A koncert 21 órakor kezdődik, a Bock Hotel Ermitage megújult konferenciatermében megrendezett vacsorát követően. Miklósa Erika partnerei idén Ninh Duc Hoang Long operaénekes, a Virtuózok 2018 korcsoport győztese, valamint Harazdy Miklós zongoraművész.

A vacsoraest menüje
 
Leves:
Vörösboros fahéjas szilva leves, madár habbal
 
Előétel:
Kétéves Bock sonka, szőlőmaglisztes lepénnyel
 
Főétel I.:
Görög jérce souvlaki, eredeti fetás Görög salátával, tzatzikivel
 
Főétel II.:
Bélszín Stroganoff, tojásos rizzsel
 
Desszert:
Mónikánk igazi aranygaluskája, madagaszkári vanília öntettel
 
Vacsora mellé fogyasztható borok:
Bock Olaszrizling 2017
Bock Rosé Cuvée 2017
Bock Cabernet Franc 2015
Bock Royal Cuvée 2013
 

Részvételi díj: 20 000 Ft/fő (amely magában foglalja a büfévacsorát, a vacsora mellé fogyasztott borokat valamint a koncertet is).
A büfévacsora: 18:30 és 21:00 között fogyasztható a megújult Bock konferenciateremben, a koncertet követően fogyasztott italok már nem tartoznak bele a részvételi díjba.
 
Információ:
Az esemény időpontja: 2018. szeptember 1.
A koncert kezdete: 21.00
Maximális férőhely: 120 fő
 
Jegyvásárlás:
Bock Hotel Ermitage és Óbor Étterem, 7773 Villány, Batthyány u. 15.
Telefon: +36 72 492 919
E-mail: rendezveny@bock.hu
 

Donald Trump és a tokaji bor már megint nagyot megy együtt

Július 23. 15:47
A Washingtonban található Trump International Hotelben a legdrágább koktél 169 dollárba, vagyis átszámítva 44 ezer forintba kerül. Érdekessége, hogy az egyik összetevő a Royal Tokaji Borászat aszúeszenciája.

A koktél receptje  a 19. században az Egyesült Államokban született sherry cobbler koktélon alapszik (cointreau, sherry, cukorszirup, citromhéj), ehhez jönnek még citrusgyümölcsök, pirosbogyós gyümölcsök és az eszencia.

Mondhatni, a szóban forgó 2007-es eszencia a Trump szálloda bárjának egyik névjegye. Gyakorlatilag a nyitás óta az itallapon van, és – mint a Winelovers Blog 2017 januárjában beszámolt róla – a bár egyik rekordját azóta magáénak tudhatja.

Egyáltalán nem ördögtől való egyébként, hogy tokaji borkülönlegességet használjanak koktélokhoz. A Vinoport éppen idén májusban gyűjtött össze 4 pompás receptet, amik ráadásul akkor is csodás élményt nyújtanak, ha egy kicsivel olcsóbb aszút használunk hozzájuk... Akár éppen egy másik Royal Tokajit.
 

 
 

 

A franciák VB-győzelme nem várt áldozatokkal járt

Július 16. 12:12
A franciák VB-győzelme nem várt áldozatokkal járt
Fotó: Agence France-Presse
 
Százezrek ünnepelték Párizs leghíresebb sugárútján, a Champs Elysées-n, hogy a franciák nyerték az oroszországi labdarúgó-világbajnokságot. A kékek 4-2-re nyertek a döntőben Horvátország ellen. A hatalmas buli az éjszaka során kicsit elfajult, amikor pár randalírozó betörte a sugárút egyes üzleteinek a boltjait, majd többek között drága boros- és pezsgősüvegeket dobáltak az utcára.

Az este végén a rendőrségnek vízágyut és könnygázt is be kellett vetnie és Marseille-ből is érkeztek rendbontásról beszámolók.
 

Különleges foci-világbajnokságos pezsgőt lehet most vásárolni

Július 13. 12:12
Különleges foci-világbajnokságos pezsgőt lehet most vásárolni
Fotó: decanter.com
 
Két héttel a labdarúgó-világbajnokság vége után egy 1966-os limitált szériás World Cup Champagne kerül kalapács alá az angliai Humbert & Ellis aukciósháznál. A Jacquart pezsgőház anno ebből a tételből stílszerűen mindössze 1966 palackot készített, amelyek további különlegessége, hogy a címkén rajta van a kézjegye 8 angol focistának azok közül, akik 1966-ban megnyerték a világbajnokságot. A londoni döntőben a nyugatnémeteket 4-2-re legyőző csapatból Bobby Charlton, Nobby Stiles, Gordon Banks, George Cohen, Ray Wilson, Martin Peters, Alan Ball és a fináléban három gólt szerző Geoff Hurst írta alá a magnumpalackokat.

A decanter.com beszámolója szerint most az 1-es sorszámú üveg kerül elárverezésre. A World Cup Champagne kikiáltási ára 1800 font (átszámítva 660 ezer forint) lesz, de szakértők szerint ennek körülbelül a duplájáért fogják leütni.
 

Aranyérem és második hely a magyar bornak a muskotályok olimpiáján

Július 11. 15:26
Aranyérem és második hely a magyar bornak a muskotályok olimpiáján
 
Aranyérmet kapott és a verseny 2. legjobb muskotályának választották a Holdvölgy tokaji sárgamuskotályát a legrangosabb muskotály versenyen. Az idén 18. alkalommal megrendezett francia Muscats du Monde világverseny nemzetközi zsűrije 23 ország 212 muskotály borából választotta ki a legjobbakat, amelyeket összesen 24 arany- és 46 ezüstéremmel díjazott. Az idei mezőny egyetlen magyar díjazott borászata a mádi Holdvölgy volt, amelynek Exaltation 2014 dűlőválogatott édes borát a Top 10 ranglista második helyén emelte ki a zsűri.

A Holdvölgy ezzel folytatta remek sikersorozatát: ez az egyetlen magyar borászat, amely már negyedik alkalommal nyert aranyérmet és Top 10 minősítést a Muscats du Monde-on. A díjnyertes Holdvölgy borok mindegyike a történelmileg első osztályú minősítésű mádi Nyulászó-dűlőből származó, késői szüretelésű édes tokaji sárgamuskotály volt.
 
A Holdvölgy pincészet eddigi díjazott borai

Intuition No.2 2008 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2010
Exaltation 2012 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2015
Exaltation 2015 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2017
Exaltation 2014 (Nyulászó) – Muscats du Monde 2018

 

Újabb magyar borvidék kap egyedi palackot

Július 10. 15:14
Tokaj és Szekszárd után az Egri borvidék csúcsminőségű borai is egyedi palackot kapnak – olvasható az MTI közleményében.
 
A kezdeményező Nyitrai Zsolt, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a XXII. Egri Bikavér Ünnepen felkérte az érintett borászokat, tegyenek javaslatot az egri palack kialakítására és arra, hogy a borvidék mely nedűit tartalmazzák majd. Kijelentette: határozott célja, hogy legkésőbb egy év múlva, a következő Bikavér Ünnepen már az új egyedi palackból töltsék a vendégek poharába a hazai vörösborok közt elsőként hungarikummá nyilvánított Egri Bikavért.