Miért árthatnak a vegyszerek a boroknak?
November 14. 08:15
Az Európai Unió szabályai szerint jelenleg is több tucatnyi adalék- és segédanyagot, valamint kezelést lehet alkalmazni a borkészítés során, míg címkén leginkább csak a kénhasználatot kell feltüntetni - nyilatkozta Nemes Richárd, a Terra Hungarica egyik alapítója a Díványnak.
Elmondta, hogy a szőlőben sokan rutinszerűen használják a gyom- és rovarirtó szereket, valamint a felszívódó gombaölőszereket. A felszívódó vegyszerekkel kezelt szőlő mustja nem vagy csak nehezen erjed magától, a gombaölő szerek melyek bekerülnek a bogyóba, majd a mustba, azokat az élesztőket is elpusztítják, melyek alapesetben kieresztik a mustot borrá. Ezért tápsót adnak a musthoz, enzimet, és fajélesztőt, sok esetben aromásító típusút. Ezek pedig a legtöbb esetben uniformizálják, sőt sok esetben műízűvé teszik a bort.
Nemes Richárd még egy csomó érdekes dologról mesél ebben az interjúban. Hogyha pedig érdekelnek a természetes borok, ne feledd, hogy ma van a Mitiszol Fesztivál a Millenárison!