Fröccs

Miért iszik bort a magyar olimpiai bajnok?

Augusztus 07. 06:47
Szilágyi Áront az olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívót kérdezték, hogy miért szereti a bort? A 13,5 videoblog riporterének, Alkonyi Kristófnak Áron elárulta, hogy a bort a többi alkoholos ital fölé emeli a kultúrája.
 

A magyar rozé lehet a hiányzó láncszem a nyugati borkereskedelemben

Augusztus 06. 20:54
Régóta foglalkoztatja a boros szakmát, hogyan lehet férfias italt faragni a rozéból: a testesebb vörösborhoz szokott nyugat-európai fogyasztók ugyanis túlzottan nőiesnek találták eddig ezt az italt. A minap azonban – miután provence-i és olasz rozékat utasított maga mögé egy magyar kékfrankos rozé a francia bortermelők és amerikai szakírók által elnökölt vakteszten – a szervező Master of Wine szerint megtalálhatták a kulcsot: a magyar rozék meghódíthatják a könnyebb nyári boroknak még ellenálló vörösborpárti nyugati borisszák szívét.
 
Provence-i, korzikai, olasz, spanyol, kaliforniai és libanoni rozékat vert meg egy hajós-bajai kékfrankos rozé. A dolog úgy történt, hogy a szervező, Elizabeth Gabay, Provence-ban élő brit Master of Wine és rozészakértő idén júniusban Magyarországon, a nemzetközi VinAgora borversenyen zsűrizett, és ellátogatott néhány pincébe is. Haza is vitt néhány palack neki tetsző rozét, majd a múlt vasárnap megrendezett zártkörű, szakmai rozékóstolón betette őket a sorba.
 
A zsűriben mások mellett ott voltak a legnevesebb provence-i termelők, köztük a nemzetközi versenyeken rozéival rendszeresen 90 feletti pontszámot elérő (a Decanter szakmai lap szerint a legjobb Provence-i termelő) Le Grand Cros tulajdonosa, Julian Faulkner, és a mindössze 12 ezer palacknyi nagy minőségű bort termelő presztízspincészet, a Domaine Le Mirabeau vezetője, Stephen Cronk, valamint a borról szóló bestseller könyveiről ismert amerikai borkritikus, Robin Goldstein is.
 
Senki nem számított a végeredményre: habár egy provence-i bor végzett az első helyen, a második helyre holtversenyben a magyar kékfrankos került – két másik bor is ugyanannyi pontot kapott. Az eredményhirdetéskor azon is csodálkoztak a szakértők, hogy míg az egyik korzikai bor nagykereskedelmi ára 12 euró volt, addig a szerény magyar rozét ennek a töredékéért is meg lehet vásárolni szinte bárhol Budapesten. A többi rozé alapanyaga grenache, mourvèdre, syrah vagy tempranillo volt, ám a zsűriben csak kevesen hallottak a kékfrankos fajtáról.
 
Amint azt a szervező Elizabeth Gabay elmondta, az összes résztvevő lelkesedett a hajós-bajai Koch kékfrankos rozé szép, nyári gyümölcsös ízeiért, a frissességéért és a jó egyensúlyért, miközben egyetértettek abban, hogy az nem hasonlít a provence-i rozékra. A szakember szerint, az ilyen jellegű – és előnyös árú – rozéknak biztos piacuk lehet Nyugat-Európában is. A magyar piacot jól ismerő Master of Wine úgy véli, hogy bár Magyarországon a borfogyasztók fele szinte csak rozét iszik, addig a kontinens nyugati felén még sokan ódzkodnak ettől a borfajtától, és ragaszkodnak a vörösborhoz. Gabay szerint azonban ez elsősorban annak tulajdonítható, hogy a piac a „gyengéd”, lágy rozékhoz szokott, míg a magyar rozék erényei közé éppen hogy a nagyobb test, a ropogós gyümölcsösség és a magasabb savtartalom tartozik. A vörösborhoz szokott fogyasztók ezért a magyar rozék segítségével könnyebben „megtéríthetők” a rozéivásra.

Aki csípőset eszik, tovább él

Augusztus 06. 18:50
Egy több százezer emberre kiterjedő kínai tanulmány szerint a fűszeres, csípős ételek rendszeres fogyasztása meghosszabbítja az élettartamot - írja az Origo.
 
Azoknál az embereknél kevesebb haláleset fordult elő a kutatós ideje alatt, akik hetente legalább egyszer fogyasztottak fűszeres ételt, azoknál viszont, akik a hét majdnem minden napján fűszeres (leggyakrabban friss vagy őrölt chili paprikával ízesített) ennivalót ettek, hozzávetőleg 14 százalékkal csökkent a halandóság.

Miért szeretik olyan sokan a bacont?

Augusztus 06. 14:16
Széles körben elfogadott tény, hogy a bacon ízével igen sok embert le lehet venni a lábáról. A BBC cikkéből kiderül, hogy a császárszalonna intenzív, egyedi íze kémiai okokra vezethető vissza, és a hasaalja szalonnának a bepácolást, a füstölést és a felszeletelést megelőző zamatára épül. Minderről többet az Élelmiszer.hu írásából tudhatsz meg.

Egyre kevesebben főznek

Augusztus 06. 11:10
Egy angliai vizsgálat szerint, a közel kétezer válaszadó egyharmada (31%) évente jó, ha egy új ételreceptet kipróbál, és nyolc válaszadó közül hét, még egy omlettet sem tud segítség nélkül elkészíteni. A angolok alig több, mint fele (54%) képes 5, vagy kevesebb ételt fejből elkészíteni, ám ezeket az ételeket a többség heti rendszerességgel, vagy még annál is gyakrabban fogyasztja. Ezek között az ételek között a kínai sült tészta az első helyen áll, a legtöbben (81%) éppen ennek az elkészítését ismerik. A második helyen, alig lemaradva, egy újabb tésztaétel, a bolognai spagetti (Spagetti Bolognese) áll 80%-kal - írja a Food & Wine.

Csapatépítés a Gál Tibor Pincészet - Fúzióban

Augusztus 06. 10:04
Az egri Gál Tibor Pincészet egy különleges csapatépítő programot állított össze, amelyben szerepel a szőlő, a ló, a paintball, az exit house, a barokk város, a pincejárás, valamint az izgalmas borok és ételek sem hiányozhatnak.
 
Részletek a Gál Tibor - Fúzió bor élménycentrum facebook oldalán.
 
Csapatépítés a Gál Tibor Pincészet - Fúzióban
Forrás: Facebook.com/galtiborfuzio
 
 
 
 

Ki ne imádná a piadinát?

Augusztus 06. 08:02
Ki ne imádná a piadinát?
 
Ropogós tészta, lágy sajtok, finom sonka és egy marék friss rucola - ennyi a piadina, az egyik legkirályabb olasz gyorskaja, amiről a St. Rosine blog írja, hogy nem más, mint egy lepénykenyér, amit vaslapon sütnek meg, és „szülőföldje” Emilia-Romagna régió, ezen belül Romagna azaz Ravenna, Forlì-Cesena, és Rimini megye, valamint a Marche régióhoz tartozó Pesaro e Urbino megye.
 
A piadina görög-bizánci hatásra került a kora középkorban a helyi konyhába (ezt elősegíthette, hogy 402-től Ravenna lett a Nyugatrómai Birodalom központja). Az első írott recept 1371-ből származik, amely szerint lisztből, vízzel és sóval tésztát kell gyúrnunk, amihez tejet és egy kevés zsírt adunk. Manapság házról házra változik a metódus. Valaki zsírral, valaki olajjal készíti a tésztát, egyesek a klasszikus szalalkálival lazítják, amíg mások inkább már a sütőporra esküsznek. Egy biztos, nagyon finom. 

Ilyet még nem láttál: telefonfülkéből kávéház

Augusztus 05. 18:42
Ilyet még nem láttál: telefonfülkéből kávéház
Fotó: BBC.com
 
Apró kávéházat nyitott egy jellegzetes, piros brit telefonfülkében egy birminghami vállalkozó.
 
"Valami újat akartam hozni a városunkba. A telefonfülkék nekünk, briteknek kulturális jelképek" - idézte a BBC hírportálja a 23 éves Jake Hollier ötletgazdát.
 
Birmingham vezetőinek elképzelései szerint újságosbódékká alakítanák át a mobil- és okostelefonok térnyerésével szükségtelenné vált telefonfülkéket. Az első vállalkozó azonban, aki kibérelte az egyik fülkét, kávézót csinált belőle, amely bár nélkülözi az ülőhelyeket, cserébe különleges környezettel szolgál.
 
"Van egy kávégépem és egy kis grillezőm" - mondta Hollier, aki korábban orvosi asszisztensként dolgozott egy kórházban. Az első két órában húsz vendéget szolgált ki forró italokkal, de a legtöbb járókelő csak "különös pillantásokkal" méregeti. 
 
"Mindenféle kávé és angol tea, forró csokoládé, gyümölcslevek és sült krumpli is kapható nálam" - sorolta Hollier.
 
A Thinking Outside The Box nevű nonprofit szervezet szerzett engedélyt arra, hogy Birmingham városában négy egykori telefonfülkét átalakítson és bérbe adjon. A szervezet korábban Brightonban is hasonló projektet dolgozott ki.
(MTI)

Borfesztivált rendeznek a hétvégén Tolcsván

Augusztus 05. 16:54
Idén is megrendezik a Tolcsvai Borfesztivált, a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék településén immár tizenkettedik alkalommal megtartott borünnepre péntektől vasárnapig több mint tízezer látogatót várnak.
 
A község önkormányzata 2004-ben fogott össze a környékbeli borászokkal, hogy megszervezze a helyi borok fesztiválját. Eleinte a cél a tolcsvai termelők, a helyi borok és a település minél szélesebb körben történő megismertetése volt - közölték a szervezők.
 
A gasztronómiai és kulturális programok bővülésével azonban egyre nagyobb közönséget vonzott a fesztivál. Míg a kezdetekkor csupán néhány százan látogattak el a tolcsvai borünnepre, az elmúlt években már több mint tízezren jöttek el a fesztiválra. Idén is legalább ennyi látogatót várnak a rendezvény három napjára Tolcsvára.
 
Az idei fesztiválon tizennyolc pincészet kínál különböző évjáratú szamorodnit, hárslevelűt, furmintot és sárgamuskotályt, az érdeklődőket pincesétákkal is várják.
 
A fesztivál a Tolcsva-erdőhorváti hegyközség borversenyének díjátadójával kezdődik péntek délután, és tűzijátékkal zárul vasárnap éjjel. A két esemény között gazdag zenei programot kínálnak több színpadon, fellép mások mellett a Beatrice, Demjén Ferenc, Kovács Kati, a Tolcsvai dalkör és az Inflagranti.
 
A helyi Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza a Tokaj-hegyaljai szőlőtermesztéshez és borkészítéshez használt korhű tárgyak kiállításával és egy fotótárlattal is várja a Tolcsvára érkezőket, akik a borok mellé gasztronómiai különlegességeket is kóstolhatnak.
(MTI)