Mit érdemes tudni a bazsalikomról?
Augusztus 21. 16:06
A bazsalikom leveleit felhasználhatod frissen vagy szárítva salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez, főzelékfélékhez, hal- és húsételekhez használhatók. Mivel frissen vágva igen kellemes ízt ad a paradicsomnak, pizzák, spagettiszószok, paradicsomlé-öntetek nélkülözhetetlen fűszere. A friss levelek összetörve, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe. De akár díszítésre is alkalmas.
Érdekesség, külső megjelenés: Egynyári növény, fehér vagy világos rózsaszín virággal, nagy, ovális, világoszöld aljú levelekkel. Erős, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény, a felső, fiatal levelei enyhébb aromájúak. A bazsalikom, más néven a „növények királya” nevét a görög basileus szóból eredeztetik, melynek jelentése: király.
Gyógyhatás: A friss levelekből való főzet enyhe hashajtó hatású, levele néhány óráig borban áztatva jó erősítőszer.
(Forrás: Nosalty.hu)