Mit tud a spanyol csodafajta?
Augusztus 01. 18:46
Nálunk még divatba sem jött, de a Decanterben már temetik Spanyolország legnépszerűbb fehér szőlőfajtáját, az albariñót - írja a Művelt Alkoholista.
Az albariño fő termesztési területe Spanyolország észak-nyugati csücske. Az albariño vastag héjú fajta, mely ellenáll a Galíciára jellemző nedves éghajlatnak, hagyományosan pergolás (emperrado) művelésben termesztik, így a növényzet maximális napfényt kap, a fürtök körül jobb a légmozgás és távolabb kerülnek a magas páratartalmú talajtól.
A borászatokat a kísérletező kedv, folyamatos innováció jellemzi, a tartályos reduktív tételeknél is egyre gyakoribb a seprőn tartás, készülnek tételek hordós érleléssel, kísérleteznek természetes édes borkészítéssel, és kipróbálják a fajtát pezsgőként is.
A blog 8 albariñót is megkóstolt. A jegyzeteket itt találod.