Nagy a nemzetközi érdeklődés a magyar mézre
Október 01. 09:54
Szeptember 28-án kezdődött meg a Hungarikum hét a milánói expo magyar pavilonjában, ahol az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) bemutatja a legnépszerűbb hazai mézeket a nemzetközi közönségnek. Magyarországon évente 20 ezer tonna mézet termelnek meg, amely kiváló minőségű élelmiszerbiztonsági szempotból is - írja az Élelmiszer.hu.
A magyar méz keresett exportcikk, a nagy hagyományokkal és kultúrával rendelkező hazai méhészet pedig nagymértékben hozzájárul a biodiverzitás megőrzéséhez – hangsúlyozta Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Milánói világkiállítás magyar mézeket népszerűsítő programján.
A Magyarországon megtermelt méz háromnegyede a nemzetközi piacokon, elsősorban Olaszországban, Németországban, Franciaországban és az Egyesült Királyságban talál gazdára. Az Unión belüli mézkereskedelemből Magyarország körülbelül 25 százalékban részesedik. A magyar méhészeti ágazat a 2013-2016-os időszakban 4,2 milliárd forintnak megfelelő euró támogatásban részesül, amelyből az uniós és a nemzeti rész aránya 50-50 százalék. A legnépszerűbb mézfajta továbbra is az akácméz, amely a megtermelt mézmennyiség – sokévi átlagban – 40-50 százalékát adja.