Nem csak a csokoládénak van hangulatjavító hatása
Június 07. 19:29
Veresné dr. Bálint Márta dietetikus, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense tanácsait érdemes megfogadni. Sokszor csak a csokoládé jut az emberek eszébe, ha hangulatjavító ételekre gondolnak, pedig más élelmiszereket is érdemes beépíteni az étrendbe, különösen azoknak, akinek hosszú időn át rossz a hangulata, vagy krónikus fájdalmuk van - írja a honlapján a Semmelweis Egyetem.
Bizonyos ételek egyértelműen befolyásolják hangulatunkat:
- Húsok, tej, tojás és szója, amelyek mellé cink tartalmú élelmiszereket kell fogyasztani.
- Cukor és a keményítőben gazdag ételek: tészta, barnarizs, burgonya, kenyér. Ezekhez B6 vitamin tartalmú élelmiszerek szükségesek, hogy valóban hasznosuljanak, mint a búzacsíra, a zabpehely, a máj, a banán, a halak és a teljes kiőrlésű gabonafélék.
- A minimum ötven százalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék.
Bizonyos élelmiszereknek fájdalomcsillapító hatásuk is :
- A mélytengeri halak (makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal) és a busa, valamint a lenmag-, dió- és repceolaj rendszeres fogyasztása a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat enyhítheti.
- A bogyós gyümölcsök is segíthetnek: a málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában a fájdalomcsillapító hatású aszpirinhez hasonló vegyületek, szalicilátok, valamint antioxidánsok találhatók.
- A testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, aminek serkentéséhez egyes csípős fűszerek, így a chili és az erős paprika is hozzájárul.
- A kávéban, kólában, teában, csokiban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki.