Fröccs

Nem olyan finom a szúnyogburger

Augusztus 02. 14:53
A Viktória-tó környékén az esős évszak során olyan rengeteg az árvaszúnyog. A helyiek nedves fazekakkal és serpenyőkkel óriási mennyiségű rovart fognak, amelyeket pogácsákba tömörítenek és megsütik.
 
Az Élelmiszer.hu egy gaz7527 nevű Reddit-felhasználót idéz, aki egy mozambiki tanyán dolgozva kóstolta meg a "szúnyogburgert", de íztelennek találta.

Zsugorodik a hazai pálinkapiac

Augusztus 02. 11:14
Lényegesen több szereplő osztozik az egyre zsugorodó hazai pálinkapiacon, mint a kétezres évek elején. Az ezredforduló után újjáéledő magyar pálinkakultúra 2003 táján még nagyjából 20-30 komolyabb kereskedelmi főzdét és palackozót tartott el, mára az ilyen minőségi italokat előállító kisebb-nagyobb cégek száma a 120-at is meghaladja - számol be az Argoinform.
 
A cikkből az is kiderül, hogy a főzdék számának gyarapodásával párhuzamosan a házi pálinkafőzés is nőtt, így a minőségi termékek fogyasztása harmadával, termelésük pedig háromnegyedével zuhant vissza, így a sokáig ígéretesen növekvő magyar pálinkaágazat ma már a készleteit árusítja, a hazai kiesést pedig exporttal próbálja pótolni.

Tombor András: nincs ellentét az állami tulajdonos és a Tokaj Kereskedőház között

Augusztus 02. 07:10
A sajtóhírekkel szemben nem érzékel ellentétet az állami tulajdonos és a Tokaj Kereskedőház között Tombor András, a társaság felügyelőbizottságának, egyben a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsnak az elnöke. Várják a munka folytatásához szükséges forrásokat a Miniszterelnökségtől. Lázár János korábban 100 milliárd forintot ígért a térség fejlesztésére. Örül annak, ha minél több döntéshozónak van birtoka Tokaj-Hegyalján, annak viszont már cseppet sem, ha valaki híresztelésekre alapozva formál véleményt a borvidék jövőjéről - olvasható a Figyelő.hu-n.

Ez történik, ha megiszol egy kólát

Augusztus 01. 18:06
A TrueTheory.com nevű oldal összeszedte, mi vár arra, aki legurít egy dobozos kólát. A cikket a Dívány.hu szemlézte.
 
Eszerint a kólával nagyjából tíz teáskanálnyi cukrot iszol meg, ami lefedi az egy napra előirányzott adagot. A hányás csak a kólában lévő foszforsav miatt marad el.
 
20 perc után olyan a szervezet vércukorszintje, mintha inzulinrobbanás lett volna benne, a máj pedig elkezdi a cukrot zsírrá alakítani.
 
40 perc múlva elkezd hatni a koffein is, és felpörög dopamintermelés, ez a szer az agy örömközpontját stimulálja.
 
Egy órával a kóla után a már emlegetett foszforsav elkezdi megkötni a kalciumot, a magnéziumot és a cinket, a koffein hatására beindul a vizelési inger. 

Ez lenne a nyár tökéletes vörösbora?

Augusztus 01. 15:25
A Borrajongó szerint igen! A Kerekes Szőlőbirtok és Pince 2013-as kékfrankosáról van szó, amiről a blog azt írja, hogy „fiatalos küllemű, bíbor színű, fürge mozgású bor fogad a pohárban. Már első szippantásra is intenzív és vonzó, illata és íze is tobzódik a piros bogyós gyümölcsös és fűszeres jegyekben: málna, szamóca, piros ribizli, koriandermag, római kömény, rózsabors és szárított virágok. A korty közepe tájékán beköszönnek fanyarabb, fekete bogyós gyümölcsök, feketeborsos fűszeresség felé hajló jegyek is. Az aromakavalkádhoz légies szerkezet társul: finom savak, érintésnyi tannin, és dicséretesen alacsony alkohol (11,75%). Ilyen paraméterekkel akár kadarka is lehetne. de az aromatika lebuktatja. Mély nyomot ugyan nem hagy, komolyabb koncentrációt ne várjunk, a lecsengés hosszra legfeljebb közepes, kellemesen száraz. Mindent összevetve: a bor kifejezetten finom, igazi gyümölcs- és fűszerbomba, könnyedsége mellett jó egyensúlyt mutat, ráadásul szellős karakterének és a moderált szesznek köszönhetően kíméletlenül és - egy darabig biztosan - büntetlenül itatja magát.”

Vajon elkészül időre a tokaji gigaberuházás?

Augusztus 01. 12:54
Még mindig bizonytalan, hogy kap-e pénzt a Tokaj Kereskedőház épülő beruházásainak befejezésére. A cég palackozóüzeme jelenleg 60 százalékos készültségben áll, az MNV döntésén múlik, be tudják-e fejezni. A kormányzat nem túl beszédes, a cég felügyelőbizottságának elnöke türelmes - írja a Mandiner.
 
Mint ismeretes, tavaly 2,5 milliárd forintból elkészült egy 66 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnok a Kerháznál, és belekezdtek a palackozóüzem építésébe is, amire 1,8 milliárd forintot szántak. Ám a palackozócsarnok határidőig történő befejezése bizonytalan, mert a kereskedőház nem biztos, hogy hozzájut a további forrásokhoz.

Sárgabarack dzsem főzés nélkül

Augusztus 01. 10:46
Csíki Sándor, gasztroblogger egy izgalmas receptet osztott meg oldalán: sárgabarack dzsem főzés nélkül, méghozzá aszalt gyümölcsből, így télen-nyáron gyorsan elkészíthető.
 
„A magára hagyott baracklekvárok, annak rendje-módja szerint, be is száradtak, s olyanok lettek, akár az aszalt sárgabarack. S, ha már aszalt sárgabarack lekvár, akkor lássunk egy olyan finom sárgabarack dzsemet, amit télen-nyáron készíthetünk, igény szerint,mivel aszalt sárgabarackból készül. ”- írja Csíki Sándor.
 
Ezek a hozzávalók szükségesek a lekvár elkészítéséhez:

200 ml szárított sárgabarack
60 ml mazsola
60 ml datolya
200 ml zúzott ananász a levével együtt
60 ml 100% ananászlé (esetleg: víz)
 
Az elkészítését és tippeket a Foodandwine.hu oldalon olvashatjátok el.
 

Balatoni halsütők toplistája

Augusztus 01. 07:06
Az I Love Balaton újra letesztelte a legjobb balatoni halsütőket. Íme az eredmény:
 
András büfé, Balatonszemes
Ezért a gasztronómiai élvezetért majdnem el kell hagynod Balatonszemest, de megéri túrázni egy jót. András a nyolcvanas évek végétől viszi a helyet, szinte fogalom a környéken. Retró dizájn, szép panoráma, és minőségi borokból készült fröccs - minden megvan, amit egy halsütő adhat a tökéletesre sült halakon kívül.
 
Aszófői halsütő, Aszófő, 71-es út
Muskátlis terasz, kedves kiszolgálás, semmi stressz, semmi kapkodás. A hekk, keszeg, ponty, süllő, fogas mellett adnak harcsafilét és a fokhagymás pisztrángot is, ezenkívül halászlé és sült kolbász is készül.
 
Halas Karcsi, Zamárdi
Zamárdi legjobb halsütőjét a Mókus utca környékén találod. A tulaj 30 éve van a szakmában, a rutin meg az évek biztosítják neki a helyet a legjobbak között.
 
Jóbarátok, Balatonalmádi
Egyszerű a recept: mindent úgy kell csinálni tovább, amiért a helyiek imádták (és máig imádják) ezt a halsütőt. Nem véletlenül: a keszeg tökéletes, kárpótol a kissé fáradt kiszolgálásért, a hús omlós és ízletes, a panír kellően ropogós és sós, az uszony és a farok pedig eléggé átsült ahhoz, hogy bevállalósabb keszegevők elropogtassák.
 
Kánya Zoli halsütője, Gyenesdiás - Hévíz - Liliomkert piac
Kánya Zoli több mint hat éve kezdett el füstöléssel is foglalkozni. Gyenesdiási halsütőjében a szokásos - keszeg, harcsa, pisztráng, fogas - mellett olyan ételek is kaphatók, mint a harcsagyros vagy a harcsacsipsz. Az emblemtikus fogás a tapolcai füstölt pisztráng, a hévízi piacon található standján pedig lehet venni füstölt vajhalat és lazacot is, a füstölt libamájjal, libamellel, kacsamellel, szarvassonkával egyetemben.
 
Oszi bácsi keszegsütödéje, Szigliget
Oszi bácsi 72 éves, de rendületlenül süti a szigligeti strandon a keszeget és a süllőt - és már a pisztrángot is. Nemcsak a halak, hanem az élmény miatt is érdemes idejönni, mert Oszi bácsi egy jelenség.
 
Sió Halsütő, Siófok
A süllővel már bizonyított a hely, ezért most pisztrángot és halburgert ettünk. A pisztráng tisztességesen megsült, a húsa omlós, igaz, egy kis só jó jött volna még. A panír viszont tökéletes volt. A halburgernél a szezámmagos buci, a majonéz és a saláta teljesen átlagos, a "húspogácsa", a rántott fogasfilé viszont nagyon ott van.

Olajliget, szőlők és egy borászat is leégett Szarajevó mellett

Július 31. 21:50
Olajliget, szőlők és egy borászat is leégett Szarajevó mellett
 
Kalandos nyaralásról számol be a Cinken egy vendégszerző, aki a Horvátország egyik legjobb borvidékén, a Peljesac-félszigeten töltött el néhány napot. A kánikulában sajnos komoly erdőtűz volt a környéken Trsteniket evakuálni kellett, 2000 hektár erdő, olajfa és szőlő ment tönkre, de emberéletben és házakban nem esett kár – kivéve Grgic pincészetét, amely teljesen odalett.