Fröccs

Nem várható további fagykár a szőlőkben

Február 08. 07:10
A 2016-17-es téli fagykár hatásait vizsgálta Tokaj-Hegyalján a Tokaj Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Nonprofit Kft-je. Helyzetjelentés következik Bihari Zoltántól, Balling Pétertől, Éles Sándornétől és Pableczki Bencétől.

Az idei tél bár még nem ért véget, de nagyon optimisták vagyunk, hogy szélsőséges hideget már nem fog hozni. Januárban nagyon hideg volt, országosan 4-5°C fokkal is hidegebb volt a hónap, mint a 100 éves átlag. Az utóbbi 100 év 11. leghidegebb januárján vagyunk túl. A Tokaji Borvidéken -18-20°C fokot is mértek a hőmérők. A többször is -15oC fok alá eső éjszakák után indokolt volt a rügyek vizsgálata. Az 1986-87-es fagykárt a -20-29°C okozta, amit azért szerencsére nem értünk el. Akkor 90-100%-os volt a károsodott rügyek mennyisége, az elpusztult főrügyek mellett is csak 20-30%-ban találtak ép mellékrügyeket.
 
A vizsgálataink során tíz dűlőből 5-5 tőkéről származó 5-5 rügyet vizsgáltuk meg. Minden vesszőnél az 5. rügyemeletig vizsgáltuk a rügyek állapotát. A dűlőket az alapján választottuk ki, hogy hol mértük az 5 leghidegebb és 5 legkevésbé hideg éjszakát. Összesen tehát 250 rügy állapotát néztük meg (1.táblázat). A rügyek állapotát azok átvágásával mértük fel. 
 

Nem várható további fagykár a szőlőkben

 
 
Nem várható további fagykár a szőlőkben

Vizsgáltuk összevontan, hogy a fagykár mennyire sújtotta a fő és mellékrügyeket, és a kár mértéke rügyemeletenként hogyan változik (2.ábra). 
 
Nem várható további fagykár a szőlőkben

 
A rügyvizsgálatok eredményeit összegezve elmondható, hogy Tokaj-Hegyalja vizsgált dűlőiben átlagosan a főrügyek 20-28%-a károsodott. A veszők többségénél azonban 1-2 mellékrügy ép maradt. Amennyiben az általánosan alkalmazott 1-2 rügyre metszést végezzük, akkor mindenképpen csökkent mennyiségű termésre kell számítani. A mellékrügyek kihajtása esetén is, azonban azok nem hoznak, vagy csökkent számban hoznak fürtöket. Jó hír viszont, hogy a több éves fás részekben nem volt fagyáskár, így az idei fagykár a jövő évi termésre nem lesz hatással. 
 

Magyarországon népszerűsítik a belga sört

Február 07. 14:25
Egész éves, tematikus sörvacsora- és sörkóstoló-sorozatot hirdet a belga sörkultúra népszerűsítésére februártól a Belga Sörmester szakmai honlap. A Belga Sörmester küldetésének tekinti az osztrák-német alapokon nyugvó magyarországi sörfogyasztási szokások megváltoztatását, de a minőségi borfogyasztók figyelmét is szeretné felhívni a hasonlóan magas minőségű és akár közel azonos alkoholtartalmú belga sörökre - közölték az MTI-vel az eseménysorozat szervezői.
 
A sorozat különlegessége, hogy minden hónapban más-más belga sörfőzde szakértője érkezik Magyarországra bemutatni az általa képviselt főzde sörkülönlegességeit. A Dunaparti Matróz Kocsmában havi egy alkalommal megrendezendő sörvacsorák mellett Budapest több pontján sajtkóstolókkal egybekötve ismerkedhetnek meg a vendégek a belga sörök világával.
 
Februártól egészen decemberig minden hónapban más és más program várja az érdeklődőket.
 
További információ: ITT
 
MTI 

Olaszországi tudósok: a tészta nem hizlal

Február 07. 13:30
Olaszországi kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tészta mértékletes fogyasztása nem, hogy nem hizlal, de még a testtömegindex egészséges értékét is könnyebb elérni általa.
 
Hányszor hallottuk már ismerősöktől, hogy pillanatnyilag „szénhidrát-csökkentett” diétát folytatnak a fogyáshoz? Általánosan elfogadott hittétel, hogy a súlyvesztéshez bizony a kenyér, a tészták, ill. más fájdalmasan finom ételek mellőzése (lásd: paleo étrend, Atkins-diéta, stb.,) szükséges.
 
Most jön a jó hír.
 
Egy tanulmány kiderítette, hogy márpedig az egyik legnépszerűbb étel, a tészta nem feltétlenül hizlal. A pozzilli (Olaszország) Neuromed egészségügyi intézet járványtani részlegében 23 ezer embert vizsgáltak meg közelebbről az étkezési szokásaik alapján. A kutatók azt tapasztalták, hogy a tésztafogyasztás egyenesen az elhízás valószínűségének a csökkenéséhez és a testtömegindex mérséklődéséhez volt társítható.
 
A kutatók mindamellett hangsúlyozzák, hogy mindez csak a „mértékletes fogyasztás” esetében érvényes. A feltét termeszétesen már teljesen más tészta.
ELLE

Jó eredményekről számolt be a Zwack

Február 07. 10:30
A Zwack Unicum Nyrt. 2,538 milliárd forint adózott eredményt ért el a 2016-2017-es üzleti év első három negyedévében, 26,8 százalékkal többet az egy évvel korábbinál - derül ki a társaság Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közölt gyorsjelentéséből.
 
A management üzleti év egészére vonatkozó profit előrejelzése szerint - figyelembe véve, hogy a cég az üzleti év utolsó negyedévében rendszerint veszteséges - az adózott eredmény el fogja érni a 2 milliárd forintot.A nemzetközi pénzügyi szabvány (IFRS) alapján készült jelentés szerint a társaság bruttó árbevétele 21,878 milliárd forint volt, 19,8 százalékkal magasabb az előző évi első három negyedévinél. A nettó értékesítés - a jövedéki és népegészségügyi termékadó (neta) nélküli árbevétel - 12,455 milliárd forintot tett ki, 16,4 százalékkal haladja meg a bázis időszakét.
 
A belföldi értékesítés nettó árbevétele 18,3 százalékkal, 11,323 milliárd forintra nőtt. A harmadik negyedévben 19 (az előző kettőben 23,9, illetve 12,3) százalékkal nőtt az árbevétel, amiben nagy szerepet játszott, hogy 2017-től a szeszesitalok eddiginél szélesebb körét érinti a neta, így jelentős elővásárlás volt Kalinka vodkából.
 
A jelentésben kiemelik, hogy az április-novemberi piackutatási adatok szerint az adózott égetett szeszesitalok piaca mennyiségben 1,4 százalékkal nőtt. A prémium és minőségi termékek szegmensében 8,2, illetve 11,5 százalékos növekedés volt, a kommersz termékek volumene ugyanakkor 8,6 százalékkal visszaesett.
 
Az export árbevétel 1,133 milliárd forint volt, lényegében azonos az egy évvel azelőttivel (0,3 százalékkal csökkent). Az Unicum export árbevétele 5,5 százalékkal nőtt, ugyanakkor a pálinkaexport jelentősen, 45 százalékkal visszaesett, elsősorban az Egyesült Államokban és Németországban.
 
A Zwack részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtökön 17 190 forinton zárt, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 18 100 forint, a legalacsonyabb 16 975 forint volt.
 
MTI

Tanulj borásznak a legjobbaktól!

Február 02. 11:30
2017 szeptemberétől szőlész-borász BSC képzés és felsőfokú szakképzés indul Sárospatakon neves előadók, még nevesebb borászatok részvételével. A hallgatók jelentős ösztöndíjban is részesülhetnek. 
 
Neves előadók, remek Tokaj-hegylajai pincészetek részvételével 7 féléves szakképzés indul Sárospatakon. A képzés minőségét az Eszterházy Károly Egyetem és a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék elméleti és gyakorlati szakembereinek példaértékű összefogása garantálja: tudás és tradíció!
 
 
Ugyanitt 4 féléves felsőfokú szakképzés is kezdődik, szintén a neves borászatok és a Főiskola összefogásának köszönhetően.
 
 

ÖSZTÖNDÍJ a Sárospatakon 2017 évben induló SZŐLÉSZ-BORÁSZ FELSŐFOKÚ KÉPZÉSBEN RÉSZTVEVŐK RÉSZÉRE  (levelező tagozatos hallgatók)

Az ösztöndíj célja: a Tokaji borvidék szőlészeti és borászati szakmai kultúra fejlődésének valamint a tehetséges és alkotni akaró fiatalok támogatása.
Az ösztöndíj kiírói: Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Tokaji Szőlő- és Bortermelési Közösségi Infrastruktúra Központ Nonprofit Kft
Az ösztöndíjra pályázók köre: Az ösztöndíjra az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Karán, sárospataki tagintézményében a 2017. szeptemberben induló tanulmányi időszakban – finanszírozási típustól függetlenül- szőlész borász mérnöki, levelező tagozatú képzésre felvételt nyerők pályázhatnak. A képzést a Sárospataki tagintézménynél akreditálták, de a képzési helyszín ettől eltérő lehet, részletekért keressék az egyetemet.
 
Az ösztöndíj összege: havi 50.000,- Ft ,a képzés időszakára  (7 félév)
 
Az ösztöndíj egyéb feltételei: munkaviszony létesítése az ösztöndíj finanszírozójával. Középfokú, államilag elismert nyelvvizsga megszerzése az első két tanulmányi félév alatt. Minimum 4,1-es tanulmányi átlag
 
Jelentkezés: előzetes regisztrációval: Regisztráció kezdete: 2017. január 20.
 
A regisztráció módja: rövid szakmai önéletrajz megküldése:  szolyak@tokajhkt.t-online.hu  email címre
 
A regisztráltak számára a pályázat további feltételeit az ösztöndíj kiírói a későbbiek folyamán megküldik.
 
Egyéb információ kérhető: a Tokaji Borvidék HKT Titkárságán: 47/352623 telefonszámon, szolyak@tokajhkt.t-online email címen.

Jól vizsgáztak a gyorséttermi krumplik

Január 31. 14:31
A közkedvelt sült burgonya készítési körülményeit ellenőrizte négy gyorsétteremlánc egy-egy üzletében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A hatósági szakemberek egyaránt vizsgálták a felhasznált alapanyagokat, az előállítás élelmiszerbiztonsági szabályainak betartását, a higiéniai előírások teljesülését, a burgonyasütés technológiáját és a késztermék kezelését. Megnyugtató, hogy a helyszíni vizsgálatok egyik helyen sem tártak fel kirívó élelmiszerbiztonsági hibát, és a szakemberek mindenütt a gyorséttermeknél jellemző, egységes szabályozottságot és fegyelmet tapasztaltak.

A sült burgonyák esetében érdekes kérdés a sótartalom. Az anyaghányad nyilvántartások alapján elmondható, hogy a három országosan is jelenlevő étteremláncnál sütést követően megsózzák a burgonyát, míg egy esetben ez a vásárló külön kérésére történik. A kedveltségi kóstoláskor laikus vásárlók tesztelték a termékeket. Ennek alapján a legkedveltebb a Burger King terméke lett, második a BelFrit, míg harmadik helyen a McDonald’s sült krumplija végzett. A sort a KFC terméke zárta.

További információk és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők: ITT

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
 

Tokajban is hódít az Y

Január 31. 10:26
A Tokaj Y Tokaj-Hegyalja új borász-generációja. Ők azok a bátor fiatalok, akik a hagyományokra alapozva, lendülettel, és modern szemlélettel szeretnék tovább erősíteni a Tokaji Borvidéket. Van, aki nulláról indulva, és van, aki a családi pincészet kereteit tágítva vág bele ebbe a csodálatos vállalkozásba.
 
A Tokaj Y tagjai mind egyetértenek abban, hogy Tokaj Magyarország egyik legizgalmasabb borvidéke. Az új generáció itt is, mint a többi borvidéken, utat tör magának: szerencsére egyre több fiatal indul neki kíváncsian, kísérletezve, a hagyományokat tiszteletben tartva a borászkodás útján, és teremt új értékeket. Az 5 tagból álló Tokaj Y célja, hogy a tapasztalatokat összeadva, közös erővel, folyamatos tanulással megszerezzék azt a tudást, mellyel méltóképpen képviselhetik majd a jövőben a Tokaji Borvidéket. A feladat egyértelmű: csak és kizárólag minőségi borok készítése egy történelmi hagyományokkal rendelkező borvidéken.
 
Tagok:
 
  • Dávid Rémusz, Budaházy- Fekete Kúria Pincészet
  • Homoky Dorka, Homoky Pincészet
  • Kvaszinger Laci, Kvaszinger Borászat
  • Varkoly Ádám, Árpád-hegy Pince
  • Zsirai Kata, Zsirai Pincészet
 
Legközelebb február 2-án, a Furmint Február Nagykóstolón, a közös standnál találkozhattok a tagokkal. Kóstolás közben mesélnek majd arról, mi inspirálta őket, mikor elindultak ezen a sokszor nem könnyű úton, és milyen elvek mentén művelik szőlőterületeiket, készítik boraikat.
 
Ha pedig valaki lemaradna erről az eseményről, akkor február 28-án élő, online kóstoláson vehet részt a Tokaj Y tagjaival. Ha messze laksz Budapesttől vagy nem érsz rá február 28-án, akkor online meg tudod nézni a Tokaj Y Generáció mesterkurzust otthon és kényelmesen! (A közvetítés megállítható és visszajátszható, így akár későbbi időpontban is megtekinthető.) A kóstolt tételeket pedig a szervezők házhoz szállítják.
 
Bővebb információ: ITT
 
Aki kíváncsi a Tokaji Borvidék legdinamikusabb csapatára, az keresse a Tokaj Y csapatát.
 
Találkozzunk:
február 2. - Furmint Február
február 28. – Borkollégium / Tokaj Y mesterkurzus
március 25. - Tokaj Március
május 5. - Nyíregyháza borest
 

Magyarország legjobb vörösbora az Eger-Szekszárd Bikavérpárbajon

Január 30. 18:26
Az Egri borvidék elismert borszakértők segítségével válogatta ki legjobb vörösborait a budapesti márciusi bikavérpárbajra. A Magyar Borszakírók Köre által az ország legjobbjának választott Thummerer-bikavér is jelzi: érdemes odafigyelni a megújuló borvidékre, és annak vörösbor-házasításaira.
 
Az elmúlt években több blogger is kritikával illette az egri borokat. Ezért aztán az Egri Borászati Klaszter neves szakembereket kért fel arra, hogy a március 3-án a budapesti Hotel Corinthiában megtartott Eger-Szekszárd Bikavérpárbajra válogassa ki a benevezett 31 tétel közül a 15 legjobbat.
 
„A Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus által elnökölt szakértő zsűri volt a garancia arra, hogy elfogulatlanul kerülnek be a legjobb egri tételek a budapesti barátságos bikavér-rangadóra” – mondta el Pók Tamás, a klaszter vezetője. A borász azt is elismerte, hogy korábban több egri bortermelő nem vette komolyan a kritikákat, ezért felvetette, hogy borhigiéniai szakértők bevonásával dolgozzanak ki egy ajánlást, amely a szőlőfeldolgozástól a palackos érlelésig kísérné a bor útját – ez akár feltétele is lehetne az egri név használatának. A javaslat még az asztalon van, ám addig is szükséges megnyitni a szakma és a szakértők előtt a pincéket, hogy tanulhassanak a hibákból, míg az alaptalan kritikákat hitelesen tudják megcáfolni.
 
Azért is van szükség az átláthatóságra, mert Tarsoly József egri hegybíró és Pál Sándor, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke szerint több évjáratban is kimagasló minőségű szőlőt szüreteltek a gazdák a borvidéken, így annál fájdalmasabb volt, hogy néhány bor minőségét elrontotta a nem megfelelő pinceeljárás. Eger befektetése a pincefejlesztésekbe megtérült, így a borvidék előbb-utóbb maga mögött tudhatja a korábbi évek néhány kedvezőtlen híradását. Ezt látszik alátámasztani, hogy a Magyar Borszakírók Köre által először megrendezett versenyen a szakértők Thummerer Vilmos Egri Bikavér Grand Superior 2012-es borát választották Magyarország legjobb vörösborának, mi több, az általuk elismert 24 bor negyede, összesen hat tétel származott az egri borvidékről.
 
A budapesti bikavérpárbajon az alábbi egri pincészetek tételeit lehet kóstolni:
  • Besenyei Borház
  • Bolyki Pince
  • CHW Bormanufaktúra
  • Egri Borvár
  • Gál Lajos
  • Gál Tibor
  • Gróf Buttler Borászat
  • Kovács Nimród Borászat
  • Nyolcas és Fia
  • Ostorosbor
  • Petrény Winery
  • St. Andrea Szőlőbirtok
  • Tarjányi Pince
  • Thummerer Pince
  • Vincze Béla