Fröccs

Nyolcadszor lesz cseh sörfesztivál Budapesten

Június 10. 16:32
8 éve indult a Budapesti Cseh Sörfesztivál, amely a kisüzemi cseh söröket és a csodálatos cseh kultúrát hivatott bemutatni. Idén a szervezők úgy döntöttek, hogy egy nagyobb helyszínen lesz a rendezvény.
 
Ott lesznek egyebek mellett a Purkmistr, a Kout, a Brevnov, a Kocour és a Sveti Norbert mikró sörfőzdék sörei. Ezen kívül: Ferdinand, Hubertus, Bud1795, Zubr, Litovel, Opat, Svijani, Primator, Pernstejn, Krusovice, Bernard, Breznak, Holba, Cerna Hora, Jezek, Havlicku Brod, Chodobar, stb. Továbbá lesz egy kifejezetten magyar kézműves remekeket árusító “Magyar ház”, egy “Nemzetközi ház” valamint, egy “Best of” házra keresztelt árusító hely is.
 
Emellett cseh sörökből készült párlatkülönlegességeket, egyéb cseh párlatokat és cseh röviditalokat, meg természetesen cseh sülteket, knédlivel és számos egyéb a fesztiválokon kedvencnek számító ételt is lehet majd kóstolni június 24. és július 5. között a Szabadság téren.

Egészséges vagy sem a margarin?

Június 10. 13:14
A transz-zsírsavak a mumusok. Ezzel riogatták a fogyasztókat, hogy miért ne egyenek margarint vagy az ebből készült ételeket. A Food & Wine gasztroblogon megjelent cikkben képet kaunk, hogy ma hogyan és milyen összetevőkből áll össze a margarin?
 
A jó minőségű margarinok ma már nem tartalmaznak hidrogénezett vagy részlegesen hidrogénezett növényi olajokat. Az összes forgalomba hozott margarin transzzsírsav-tartalma alatta van a 71/2013. (XI.20.) EMMI rendeletben szereplő 2 g transzzsírsav/100 g zsírtartalom határértéknek.” Food & Wine. A teljes cikket elovashatod a Food&Wine oldalán.

Légli Géza: az egész borkultúra túl van kicsit misztifikálva

Június 10. 11:46
A Dél-balatoni borász szerint a lényeg sokkal egyszerűbb: emberek összegyűlnek és beszélgetnek egy jó palack bor mellett.
 
Légli Géza tíz éve folytat kézműves borgazdálkodást a János-hegyen és Szőlőskislakon lévő szőlőbirtokain, de azt mondja, mostanában jobban szereti lábművesnek nevezni, amit csinál, mert manapság túl sokan nevezik magukat kézműves borászoknak. Kézműves borászaton ő a természet közeli szőlőtermelést érti, mechanikus gyomirtással és minél kevesebb adalékanyag hozzáadásával a szőlőléhez - írja a Welovebalaton.hu.

Áder aggódik a klímaváltozás borászatra gyakorolt hatásai miatt

Június 10. 09:54
"Érdemes figyelni más országok bortermelő területeit, a klímaváltozás ezen régiókra gyakorolt hatásait és levonni a megfelelő következtetéseket" - mondta a köztársasági elnök újságíróknak, miután Bock József pincészetében a villányi és szekszárdi borvidék borászaival találkozott - írja az Inforádió.
 
Áder János úgy vélte: az éghajlatváltozásra adott válaszként idővel Magyarországon is szárazságtűrőbb, ellenállóbb szőlőfajták telepítésére, az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére lehet szükség.

Bölcskei a legjobb siller

Június 10. 07:07
Az Országos Siller Fesztiválon elbírált borok száma évről évre nő - olvasható a Teol.hu beszámolójában. Paks jellegzetes borát egyre nagyobb odafigyeléssel készítik a gazdák. A versenyre amúgy 209 minta, összesen 5 országból érkezett. A legjobb sillert a bölcskei Tomolik János készítette, a legjobb paksi siller pedig a Fabro Pincészetet dicséri.

A Káli-medencéből üzennek a Telekomnak

Június 09. 22:00
Méghozzá térerőt szeretnének a környékre. Meg 3G-t. „Csak egészség legyen és térerő”, ugye...
 

Üzenjük a Telekomnak:)

Posted by Északipart on 2015. június 9.

A szőlők már ráfordultak a termés kinevelésére Lellén

Június 09. 20:16
A Balatonboglári borvidéken a legtöbb szőlőfajta teljes virágzásban van, néhány korai és középérésű fehérbort adó fajta már el is virágzott - olvasható a Garamvári Szőlőbirtok honlapján.
 
A terméskötődés idén nagyon jól alakult a kedvező meleg, szárazabb időjárásnak köszönhetően. A növények egyenletesen, erősen fejlődnek, ezért a zöldmunkák (hajtásbefűzés, törzstisztítás) folyamatos, időbeni elvégzése nagyon fontos. A korszerű, alacsony kordonművelésű ültetvényekben a lombozat elérte a termés kineveléséhez szükséges méretet, a befűzés és a lombfal kialakítása után már csak csonkázni kell majd a folyamatosan növekvő hajtásokat - írják.
 
A szőlők már ráfordultak a termés kinevelésére Lellén
 
A Garamvári Szőlőbirtokon a dolgozók a hajtásbefűzést, a gépkezelők pedig a sorközkaszálást végzik. A május végi heves esőzések miatt a gyomflóra is erősen fejlődik, de a rendszeresen, időben elvégzett sorközkaszálással kedvező állományklímát tarthatnak fenn.
 
Az új telepítésű ültetvény tám-berendezése elkészült, a hajtásfejlődés pedig az oltványok kötözését sürgeti, amit legkésőbb két hét múlva fognak elvégezni.