Az újévi fogadalmak listáját minden bizonnyal a testsúlycsökkentés vágya vezeti, ezért nem csoda, ha januárban mindenki az ételek kalóriatartalmára kíváncsi, és próbál minél kevesebbet enni (legalább egy ideig). Azonban egy új elképzelés szerint inkább arra kellene figyelnünk, mennyire nehéz megemészteni egy ételt - hívja fel az olvasóinak a figyelmét a
Házipatika.com.
Nemcsak azt kellene figyelni, hogy egy étel mennyi kalóriát tartalmaz, hanem azt is, milyen mértékben van feldolgozva - véli Richard Wrangham és Rachel Carmody, a Harvard biológusai. A feldolgozott élelmiszerekből ugyanis jóval több energia "épül be" a szervezetbe. A feldolgozott ételek ráadásul "puhábbak", vagyis jóval kevesebb energia szükséges a megemésztésükhöz.
A fogyás kulcsa abban rejlik, hogy minél kevesebb feldolgozott étel jusson a szervezetbe - állítják a szakértők, akik szerint ha a párolt zöldségeket nyers salátákra, a fehér kenyeret teljes kiőrlésű péksüteményekre, a lágy sajtokat keményebbre cserélik a fogyni vágyók, akkor könnyedén megszabadulhatnak a túlsúlyunktól, még úgy is, hogy a bevitt kalóriákat nem csökkentik drasztikusan.