Fröccs

Óvatosan a sörrel! Sokan érzékenyek az élesztőre!

Július 01. 15:11
A sörélesztő és a sütőélesztő egyaránt szerepel azoknak az alapanyagoknak a listáján, amelyekre az átlagosnál gyakrabban mutatnak ki a laboratóriumi ételintolerancia vizsgálatokban érzékenységet. Ezek pedig benne vannak a sörben, így előfordulhat, hogy a sör sok embernél kiválthat puffadást, gyomorfájást, székelési panaszokat, de akár bőrpanaszokat, fejfájást is – figyelmeztet dr. Takáts Alajos gasztroenterológus klinikai főorvos a Weborvos.hu oldalán.

Íme, 8-féle pizza, a világ minden tájáról

Július 01. 11:57
Nagyon komoly szabályai vannak Nápolyban a pizza készítésének, amelyet az Associazione Verace Pizza Napoletana nevű szervezet felügyel, ám mivel a pizza nagyon népszerű étel, számos helyi változat alakult ki a világ szintem inden táján.
 
Ezekből mutat be néhányat az Étel-érzés blog. Szó esik a amerikai, a finn, a svéd, a dél-koreai, az indiai, az ausztráliai, és az argentin is.

Vigyázz, könnyebb berúgni a repülőn!

Július 01. 09:55
Ritkább az oxigén a repülőgépeken, emiatt könnyebben berúghatunk - írja a Life.ma, amely több okot is összegyűjt, miért nem tanácsos repülés közben alkoholt fogyasztani.

Örömtáncnak hívják Győr-Moson-Sopron legjobb borát

Július 01. 07:41
A 2015. évi, Nyúlon megrendezett XIV. Győr-Moson-Sopron Megyei Borversenyre 55 féle borral neveztek a termelők, 24 fehérbort, 26 vörösbort, 4 rosét és 1 sillert kóstoltak és értékeltek a szakemberek. 
 
A szakmai zsűri értékelése alapján 2015-ben a megye legjobb fehérbora Hangyál Balázs 2014. évi örömtánc névre hallgató bora lett, a megye legjobb vörösbora cím ismét a soproni Iváncsics Pincészethez került, most a 2012. évi kékfrankossal érdemelték ki ezt a címet. A zsűri 13 arany, 26 ezüst, 14 bronz minősítést és 2 oklevelet is kiosztott - olvasható a Győrplusz.hu oldalán.

Itt a világ 5 legjobb étterme

Június 30. 19:54
Évről évre megválasztják a világ legjobb 50 éttermét. Azonban a legjobbak nem feltétlen a legdrágábbak, ráadásul egyáltalán nem barátságtalanok. Bár mindegyik megérne egy-egy külön cikket, mi most csak az első ötöt mutatjuk be. Bármelyikbe is látogatnál el, egyikben sem fogsz csalódni - olvasható a Lauren Blogon, amely a koppenhágai Nomáról, a spanyol El Celler de Can Roca-ról, az olasz Osteria Francescana, a New yorki Eleven Madison Parkról, és a londoni Dinner by Heston Blumenthalról ír.

Megnyílt a Homola borterasz!

Június 30. 16:26
Tegnap mutatták be a sajtónak a Homola Pincészet Paloznakon nyílt borteraszát, ahol nem csak a borokban, hanem a hozzájuk kínált hideg ételekben és a kilátásban is lehet gyönyörködni, déltól este 8-ig!
 
Megnyílt a Homola borterasz!
(Via)

Itt a bor, ami nem tokaji, árérték arányban jó, nem fás, elegáns, komplex, finom és száraz!

Június 30. 15:10
Bott Frigyes Super Granum 2013 bora a Borrajongó szerint a régóta keresett „nagy fehérbor”. 
 
„Általános vélekedés, hogy a csúcs minőségű házasításoknak a célja az, hogy az alkotó fajták erényeit olyan szinten szimbiózisba hozzák, hogy a végeredmény több legyen annál, mintsem hogy az egyes összetevők erényeit kumuláljuk. Ez a bor iskolapélda szerű megvalósítása ennek a teóriának. Illatában furmintosan mézes-körtés, ugyanakkor a hárslevelű kerek vidámsága is megvan benne, hogy a déligyümölcsöket ki hozza be a képbe arról gőzöm sincs (tippre a jól beérett juhfark nyújtott már nekem hasonló élményt) de ott vannak az biztos, nem is kevesen: mandarin, sárgadinnye és citrusok. Nem tudom, hogy minek van döntő szerepe abban, hogy a végeredmény, egy tökéletes egységet alkotó, dús, tiszta és egyedi bor lett. Elképzelhető, hogy a borász zsenialitása, a szüreti időpontok tökéletes megválasztása, a szerencsés évjárat, a szőlőfajták ilyen arányú házasítása, vagy a tökéletes hordóhasználat. Nem tudom, de majdnem biztos vagyok benne, hogy az összes együtt.”
 
A teljes posztért kattints ide!

Vége a szőlővirágzásnak

Június 30. 13:53
Vége a szőlővirágzásnak
 
Balatonlelle, Balatonboglár dűlőiben véget ért a szőlő virágzása. Az ültetvények homogén, erős fejlődése biztató, az időjárás azonban szélsőségektől idén sem mentes. A meleg időt a héten folyamatos, viharos légmozgás váltotta, ami a huzalok közé még be nem igazított hajtások letörésével fenyeget.
 
A Garamvári Szőlőbirtokon jelenleg a befűzés, a lombfal kialakítása folyik. Azokban az ültetvényeinkben, ahol a zöldmunkák korábban elkészültek, már a hajtások csonkázását végzik.
 
A múlt héten elvégeztük a harmadik növényvédelmi kezelést. Ebben az időszakban már fokozottan figyelni kell a növények egészségi állapotára, mert minél fejlettebb a termés, annál fogékonyabb egyes gombabetegségekre, különösen a lisztharmatra. A peronoszpóra és lisztharmat elleni védekezés adják a kezelések gerincét, a növénykondicionálásért, és a termésminőség biztosításáért pedig kis mennyiségű, mikroelemekben gazdag lombtrágyát juttattunk ki – jelentette lapunknak a boglári szőlőbirtok.

Gyönyörűen fejlődnek a szőlők Villányban

Június 30. 12:01
Ezt a képet Gere Tamás és Zsolt Pincészete osztotta meg a Facebookon. A merlot és a cabernet franc is csodás - írják, talán a pinot noir és a kékfrankos kötődése gyengébb mint az előző években, de egészségesek ez a lényeg - fogalmaznak.
 
Gyönyörűen fejlődnek a szőlők Villányban
(Via)