Január 22-én több Vince napi program is vár Villányban.
Vince napja rendkívül jeles nap a borászok és borkedvelők számára, ugyanis ezen a napon jósolják meg az őszi termés minőségét. A villányi szőlősgazdák életében is fontos szerepet játszanak a Vince napi szokások és hagyományok, egyik pincéből a másikba járva áldomásoznak, kóstolják egymás borait, a tőkékre Isten áldását kérik, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetnek a jó termés elősegítésére.
Az elmúlt évek hagyományait követve Villányban színes Vince napi programokkal várják a vendégeket! Reggel HORDÓS-, napközben 3 DŰLŐJÁRÓ-, este pedig VACSORÁZÓ VINCE programok!
A karácsony legnagyobb ajándéka a minőségi idő, amit együtt töltünk a szeretteinkkel. Természetes, hogy ilyenkor mindenből a legjobbat hozzuk ki - legfőképpen magunkból. De vajon mitől lesz a jóból a legjobb? Egy kis szeretet, egy kis odafigyelés, és néhány apró trükk szükségeltetik hozzá.
Az év legnagyobb ünnepére voltaképpen 364 napon át készülünk - ahogy közeledik, egyre nagyobb erőbedobással. Mert abba az egy estébe, vagy tágabban értelmezve három napba nem csúszhat hiba. A káposzta legyen pont kellemesen savanyú, a bejgli ne törjön, hanem omoljon a szánkban, a hal nem lehet szálkás, és igen: a bor, amivel áldomást mondunk, legyen olyan kerek, mint az alkalom, amit megszentel! Hiszen nemcsak leöblítjük vele az ünnepi falatokat, hanem - a fejedelmi menü részeként - gasztroélménnyé emeli az étkezést is. Nem beszélve arról, hogy az elegánsan előkészített palack a fényesre törölgetett, csilingelő poharakkal a teríték éke, egy-egy kellő gondossággal megválasztott tétel pedig olyan ajándék lehet, ami igazi örömet okot a borértőnek.
Ha a menühöz keresünk
Arra a kérdésre, hogy milyen borokkal szerelkezzünk fel az ünnepekre, a legjobb válasz az, hogy mindennel. Egyrészt azért érdemes felvonultatni a teljes repertoárt, mert ahány ember, annyiféle ízlés találkozik majd az asztalnál. Másrészt pedig azért, mert a különféle fogások is különféle borok mellett érvényesülnek igazán. Az elmaradhatatlan rántott hal például egy könnyű fehérbor, míg a halászlé egy gyümölcsös vörös társaságában érzi igazán jól magát. A töltött káposzta már egy kicsit testesebb fehérekkel találja meg a hangot, a szárnyasok a könnyedebb fehért szeretik, a desszert édességét pedig az édes és fűszeres tónusok emelik ki igazán. Tehát, akár egy borkóstoló alkalmával, szép sorban végigmegyünk a tételeken, hogy aztán az ünnepi koccintás alkalmával már mindenki a kedvencére emelhesse a poharát.
Egy kis segítség:
aperitif: pinot noir rosé
halételek: chardonnay
halászlé: pinot noir
töltött káposzta: pinot gris
szárnyasok: merlot
desszert: cserszegi fűszeres
Ha ajándékba szánjuk
A bor, mint ajándék jó választás lehet akkor, ha nem ismerjük annyira a megajándékozottat: leendő após, főnök, kolléga esetében; és kifejezetten telitalálat, ha pontosan tudjuk, hogy akinek szánjuk, él-hal a szép tételekért. Bár semmi sincs kőbe vésve, a választásnál iránytűként szolgálhat, hogy a hölgyek általában a könnyű, gyümölcsös és illatos tételek rajongói, míg a férfiak a karakteresebb, testesebb borok mellett teszik le a voksukat. Érdemes keresni a kedvenceket: a megajándékozottét vagy a sajátunkat, ezek híján a borszaküzlet szakemberének ajánlását. Fontos, hogy ha minőségi tételek között keresgélünk, akkor nem tudunk tévedni: egy jó bor mindenhol nagy megbecsülésnek örvend, és alig várja azt a jeles alkalmat, ahol megcsillogtathatja „tehetségét”. Nem is véletlen, hogy pontosan ezek a féltve őrzött palackok azok, amik aztán karácsonykor előkerülnek, hogy feltegyék az (ünnep)i-re a pontot. Egészségünkre!
Koch Csaba és Evans Victoria közös ismeretsége hosszú időre nyúlik vissza, mindkettőjüket összeköti a szakmai alázat, és a borászati trendek diktálása. Közös együttműködésük gyümölcse lett a 2021 év végén debütáló Koch&Evans borcsalád. Az alapborokat Koch Csaba készítette el, míg a kaliforniai származású sommelier a borok házasításába, és finomra hangolásába kapcsolódott be. A megszületett két bor magán viseli mind a két szakember keze munkáját, miközben különösen egyedi, és komplex tételek születtek meg. A limitált kiadású Koch&Evans borcsaládba egy Hajós-Bajai Chardonnay és egy Villányi Super Prémium Franc került, melyek sokrétűen izgalmas, elegáns, harmonikus borok lettek. A tételek elérhetőek a Koch Borászatban, és partnereiknél, valamint több magyarországi top étterem és borbár borlapján.
Ma hirdették ki a FELIX Kitchen & Bar-ban a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2021" cím, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés nyertesét.
A díj a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható.
A 2021. Év Bortermelője díj nyertese: Nyúlné dr. Pühra Beáta lett, az Etyek-Budai borvidékről.
A Nyakas Pincészet főborásza évek óta szerepel a jelöltek között, akinek már a családja is kötődött a borkészítéshez. Már gyerekként elvarázsolta a pincészet laborja, felnőttként nem is volt kérdés, hogy a borkészítéssel szeretne majd foglalkozni. A Kertészeti Egyetem elvégzése után megszerezte a doktori fokozatot, majd pálinkamester szakmérnök lett, emellett egyetemi docens címet is kapott.
Bea 2000-ben került a Nyakas Pincészethez, ahol a borászat irányítása mellett feladata a minőség-ellenőrzés és a palackozó üzemeltetése. Azt mondja, hogy a pincészetnél emberileg és szakmailag is kiteljesedhet, ötletei megvalósításában támogatják. Jelenleg 188 hektáron gazdálkodó pincészet évente több, mint 1 millió palack bort készít, amelyet a hazai piac mellett külföldre is exportálnak.
A borász munkáját dicsérik a hazai és külföldi versenyeken elért eredmények, 20 év alatt több mint 100 érmet szereztek, melyek között számos világszínvonalú díj is található. Bea személyes kedvence a Rajnai rizling fajta, amit a borok királynőjének tart, és amely igazi kihívást jelent a borász számára.
Bea legszívesebben külföldi borvidékekre utazik, hogy a borkészítési technológiák mellett a szőlőfajtákat tanulmányozza, és hogy jobban megismerje a hagyományokat és tradíciókat, de úgy véli, hogy hazánkban is rengeteg felfedezetlen kincs rejtőzik még. Elvarázsolják az osztrák és új-zélandi Sauvignon blanc borok, és a francia pezsgők, régi vágya, hogy ő is készíthessen egyszer pezsgőt.
Bea boldogságának titka a hobbija, vagyis a munkája, három fiúgyermeke és a pozitív életszemlélet.
A nyertes egy korábbi videóban bemutatja a Nyakas Pincészet munkáját:
A több mint 30 éves múltra visszatekintő elismerés a magyar bortermelők által elérhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díj odaítélése idén is a jelölési szakasszal vette kezdetét: a Magyar Bor Akadémia több mint 650, a szőlész-borász és a vendéglátó ágazatok kiemelkedő szakembereit kérte fel, hogy nevezzék meg az általuk a címre legméltóbbnak tartott négy bortermelőt. Közel 260 borász, sommelier, szakíró és egyéb az ágazatban dolgozó szakember szavazott idén, egy jelöltet pedig a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg.
2021-ben ez az öt kiváló borász várja a november 25-i végső szavazást az Év Bortermelője címről:
Figula Mihály (Balatonfüred-Csopaki borvidék) Günzer Tamás (Villányi borvidék) Ipacs Szabó István (Villányi borvidék) Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék) Nyúlné Dr. Pühra Beáta (Etyek-Budai borvidék)
Október 18. és 26. között lehet igényelni a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került borászatok számára az 1,5 milliárd költségkeretű támogatást, amelyet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának kezdeményezésére a kormány biztosította az Agrárminisztérium számára.
A támogatás igénylésének menete:
1. Hegybírói igazolás kérelmezése a támogatható területnagyságról október 13. és 26. között (a hegybíró október 13. és 26. között adja ki). Az igazolás iránti kérelem formanyomtatványa innen tölthető le
2. Támogatási kérelem benyújtása a Magyar Államkincstárhoz október 18. és 26. között (elektronikusan).
Minden évben izgalommal várjuk a Vylyan újborát, a Bogyólét, amely idén október második felétől már kapható lesz.
Készítésekor ezúttal is a francia újbor készítésének hagyományait követték, azaz a leszüretelt egész szőlőfürtöket zárt tartályokban, szénsav nyomása alatt dolgozták fel, zúzás és bogyózás nélkül. A bor így a szőlőbogyón belül született meg, majd robbant életre. Az eredmény ezúttal is egy kellemes, nagyon könnyű vörösbor, mely zamatos, vidám, itatja magát és jókedvre derít.
A Bogyólé esetében hagyomány, hogy minden évjáratban új, kreatív címkét kap, melyet leendő grafikusok pályamunkái közül választanak ki. A pályázóknak idén is az volt a feladatuk, hogy az újbor frissességéhez és gyümölcsös, üde jellegéhez legjobban illeszkedő hangulatot és képi világot alkossák meg.
Az elkészült munkákból október 15-én kiállítás nyílik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az esemény Facebook oldalán pedig október 14-ig szavazni is lehet a legjobban tetsző címkére. A közönségdíjast és a palackra kerülő győztes címketerv alkotóját a kiállítás megnyitóján ismerheti meg a nagyközönség.