Január 19. 09:53
De hamarosan „újratöltik”!
Az év elindulásának egyik legbiztosabb jele, hogy a Téli Etyeki Piknik keretein belül kinyitnak a pincék, présházak, vendégváróhelyek, hogy tüzes és gőzölgő italokkal, toros étkekkel csábítsák vendégeiket. Most is így lesz ez január 22-én, és már azt is megtudtuk, hogy ez a Téli Piknik lesz az utolsó. No, de mi lesz utána?
A tizedik évadra időzítették a hírt, hogy a január 22-i Téli Etyeki Piknik az utolsó lesz a sorban. A szervezők azonban rögtön meg is nyugtatnak mindenkit, hogy nem zárásról van szó, éppen ellenkezőleg, újabb előrelépést terveznek és a januári Pikniket követően egy frissebb, még izgalmasabb tematikával szeretnék meglepni Etyek szerelmeseit és azokat is, akiket még eddig nem láttak vendégül.
Január 22-én tüzes és gőzölgő italokkal igyekeznek majd hűteni a kedélyeket, és persze lesznek toros ételek és igazi mulatság a téli dűnék között. A böllérek 9 órára időzítették a pörzsölést, hogy ne kelljen a vendégeknek hajnalban kelni, tehát érdemes már reggel kilátogatni a Gasztrosétányra, de egész nap találhatnak maguknak gasztronómiai és kulturális kikapcsolódást, akik például egy kis harmonikazenére, látvány malacsütésre, finom falatokra és italokra vágynak.
A pincék programja és kínálata:
Aubergine Terasz:
Padlizsánkrém
Disznótoros hurka és kolbász
Grillezett pulykamell és kolbász
Sweet Dream Pince:
Helyben készült kézműves és házi sütemények
Kilencféle kézműves hamburger, gyrostál és tortilla-tekercs
Házi sült kolbász és kacsazsíros kenyér lilahagymával
Házi készítésű erdélyi padlizsánkrémes kenyér paradicsommal
Forró csoki és tea, IIly kávékülönlegességek
Forralt bor
Gombai Pezsgőpince:
Kóstoló a pince pezsgőiből és boraiból
The Vine HRVSTD for You
Az etyeki Öreghegyről származó fiatal kézműves ökoborászat válogatott tételei, köztük a 2020-as évjárat zászlóshajó bora, a most először kóstolható Balian Grande Cuvée
Milán Pince – Zalán Faház:
Babgulyás füstölt csülökkel háziasszony módra
Disznótoros és házi kocsonya disznóságokkal
Almás és meggyes pite, forralt bor, forró tea és pálinka
Bortodoor Country
Borkóstoló és vásár
Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet:
Húsgombócos csorba, faszénen sült miccs
Házi nyújtott rétes
Etyeki borok és helyi szőlőpálinka
Újhegyi Kerekes Pince:
A pincészet termékeinek kóstolója és vására
Árpás Laci Sonkamester Pincéje:
9.00 óra: disznótor és látvány malacsütés
Pulled pork, grillkolbász, káposzta drótos köcsögben és sonkatál
Házi rétes
Halmi Pince:
Fűszeres forralt rozé feketeszederrel
Gyömbéres citromfűtea a gyermekek ízvilága szerint
Folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök
Kácsor „Kíra” Pince:
Etyeki borok, gyümölcspárlatok, rozémust, libatepertőkrémes kenyér és házi sütemények
Etyeki Sörmanufaktúra
Rezeda Terasz:
Füstöltcsülkös burgonyaleves és francia hagymaleves
Vargányás kacsazúzapörkölt gerslivel
Tejfölpaplan alatt sült káposzta vegetáriánusoknak
Túrógnocchi sajtmártásban
Gesztenyés tiramisu
Melengető italaink: forralt bor pikáns fűszerezéssel, Jägertee, tojáslikőr, forró csoki, szálas teák
Etyek 4 borászatából válogattuk össze kedvenceinket
IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészet
A pincészet borainak és pezsgőinek kóstolója és vására
STELÁZSI – Kultúrbirtok
Sütőtökkrémleves
Vörösboros szarvaspörkölt és tépett szarvascomb lilahagyma chutneyval
Meleg túrótorta csipkebogyóöntettel
Sajt- és sonkatál és minden finomság a stelázsinkról
Dvorák Vendégudvar
Állatsimogató és parasztudvar-látogatás
Füstöltcsülkös babgulyás és csülkös-körmös pacal
Malacsült párolt lilakáposztával és disznótoros tál és toroskáposzta
Aranygaluska
Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat
12:00-17:00 óra: harmonikazene a fűtött teraszon
Csülkös bableves és székelykáposzta
Sült kolbász, kocsonya és pecsenyezsíros kenyér
Császármorzsa
Etyeki Sajtútállomás:
Sajtkülönlegességek és túródesszert
Rókusfalvy Birtok:
Ínyenc élményeket tálal a Rókusfalvy Fogadó:
Sült kacsamáj krém szedres, lilahagymás jammel
Sütőtökrémleves gyömbéres kekszmorzsával
Szarvaspörkölt burgonyafánkkal
Fahéjas almáspite
10.00-12.00 óra: Reggeli matiné - rajzfilmvetítés
10.00-17.00 óra: Kató Néni Finomságai (kürtőskalács workshop)
11.00-15.00 óra: Greta Handmade Design kézműves workshop
12.00-16.00 óra: Estage Duo jazz & swing koncert
13.00 óra: Pincetúra pohárral a kézben
Hegedűs Sajtműhely
10.00 órától: Sajtkészítés-bemutató
13:00 és 15:00 óra: Tárlatvezetés a sajtérlelőben
Az ingyenes e-tyek applikáció (Android *** iOS) segítségedre lehet, ha szállást, vendéglátóhelyet keresel, e-bike-ot bérelnél, esetleg csak rápillantanál az élő webkamera képére, hogy lásd, mi újság a Gasztrosétányon!