November 21-én a Nagy Bordói Kóstoló első mesterkurzusán megismerkedhetsz különböző borászati technológiákkal Szendei Gergő tolmácsolásában. Az előadás címe Az Újvilág Európában, Európa az Újvilágban. A borsorra még várni kell, ugyanis Gergő nem mindennapi borokkal készül, de az előadásról néhány részletet elárult a Vinoport.hu-nak.
„Az irányított technológia nem zárja ki a természetességet. Az MTKI-nál a technológiai képviselet egyértelműen a természetesség irányába mutat. Valamennyi termékünk organikus; az általunk kínált tápanyagok, segédtápanyagok mind természetesek. Ezeket élesztősejtek feltárásából állítjuk elő, tehát a végeredmény, az élesztőkultúrák és baktériumok is természetesek maradnak.
A Nagy Bordói Kóstoló mesterkurzusán arról beszélsz majd, hogy hogyan, illetve mennyire adható vissza az újvilági stílus egy francia- vagy olaszországi pincészetben. Mit tapasztalsz, megfelelő technológiával ma már bármit elérhetünk?
Nagyon fontos az alapanyag, ez nagyon nagy mértékben befolyásolja a végterméket. De borászként a pincében lehetőségünk van arra, hogy a jóból még jobbat, valami különlegeset csináljunk. Emelhetjük a minőséget azáltal, hogy tudatosan formáljuk a bort.
Oké, de egyáltalán miért akar Francia- és Olaszország újvilági stílusú borokat készíteni?
Francia- és Olaszországban – a komoly tradíciók ellenére – sokkal nyitottabbak a borászok, mint Magyarországon. Könnyedebben váltanak, szívesen alkalmazzák a rendelkezésre álló új technológiákat. A jóra, a jobbra való törekvés munkál bennük – persze mindez összhangban van a kereslettel, a fogyasztók igényeivel.”
A teljes interjút a
Vinoport.hu oldalon tudod elolvasni. A mesterkurzusra
itt tudsz jegyet vásárolni.