Fröccs

Sárközi Ákos: cél soha nem volt a Michelin-csillag

Február 24. 12:32
„Tizennyolc éve vagyok a szakmában. Nagyon későn kerültem igazán mélyen bele. Az elején olyan voltam, mint a legtöbb fiatal. Nem érdekelt igazán, hiszen nem jó helyeken kezdtem. Nem volt kellő motivációm. Meg kellett érnem erre a feladatra. Amikor az Alabárdosba kerültem, akkor lettem elvakult szakács. Cél soha nem volt a Michelin-csillag, még úgy sem, hogy tudatos ember vagyok, de vágy mindenképp. Tudok az életben várni dolgokra. Eddig minden a legalkalmasabb pillanatban érkezett meg.”
 
Sárközi Ákossal a Diningguide.hu-n olvasható kimerítő interjú.

Új csomagolást kapnak a sörök?

Február 24. 10:40
Megjelenhetnek a biológiailag lebomló sörös palackok. A dán Carlsberg sörgyár azon fáradozik, hogy az új csomagolóanyagot tökéletesre fejlessze, melynek alapanyaga a farost lenne - írja az Origo.hu. Az értesülések szerint még várnunk kell a végeredményre, mert fontos, hogy az ital friss maradjon és ne veszítsen élvezeti értékéből az új palack hatására. Egy biztos, ha sikerül az innovatív sörösüveg, akkor kevesebb szemetet termelnénk.
 

Nem sok jót ígér Jégtörő Mátyás a borászoknak...

Február 24. 09:16
Ma van Jégtörő Mátyás napja. A hagyomány szerint Mátyás feltöri a jeget. Ha pedig talál, akkor csinál. A mai nap időjárása alapján az utóbbi a valószínűbb. A szőlősgazdák úgy tartották, hogy a mai nap időjárása és a termés között szoros az összefüggés. Azt is mondták, hogyha esik ma az eső, akkor elveri a jég a termést, a szőlő pedig savanyú lesz. Remek.
 
Amúgy az Időkép adatai szerint annyi igaznak tűnik a dologból, hogy jövő héten visszatér a fagy. No, nem lesz nagy zmankó, mínusz 1, mínusz 4 fokra lehet majd számítani éjszaka.

Ifjabb Dúzsi Tamás: "Ha nem borász lennék, akkor tengerbiológus."

Február 24. 07:05
A 2014-es Év Bortermelője Dúzsi Tamás, akinek fia szintén a szőlő és a bor közelében van nap, mint nap. Ifjabb Dúzsi Tamás szőlésznek tanult a Budapesti Corvinus Egyetemen, majd a mester szakot már Franciaországban végezte el. Sok külföldi élménye, tapasztalata van fiatal kora ellenére. A Juniborbar.blog interjút készített vele, így még közelebbről is megismerhetjük gondolatait, eddigi életét és terveit a jövőre nézve.

Minden népnek megvan a maga horror-étele. Megmutatjuk mindet!

Február 23. 21:35
Egy térkép, amely összegyűjti az európai népek legbizarrabb ételeit. Izlandon a rothadt cápahús, Törökországban a főtt fejek, Franciaországban a préselt kacsa és békaláb a leghúzósabb a lenti térkép szerint. Nálunk a sült vért tartják neccesnek. Biztosan még nem kóstolták...
 
Minden népnek megvan a maga horror-étele. Megmutatjuk mindet!
(Via)

50 fogásos menü az Oscar-gálán

Február 23. 16:26
Az Oscar-gálán az 50 fogásból álló menüsorért az osztrák származású séf, Wolfgang Puck felel - írja a Hvg.hu. 21 éve készíti Puck az ételeket, amiből nem hiányozhatnak az egyszerű és népszerű étkek. Például a sajtos makaróni, a hamburger, a pastrami, a Jack's poteto ( töltött, héjában sült  krumpli), a BLT (bacon-lettuce-tomato, azaz szalonna-saláta-paradicsom) szendvics, a pizza. Mindezek mellett egy sushi és kagylóbár is várja a sztárokat, ahol Piper Heidsieck champagne-t kortyolgathatnak az osztriga mellé.
 
Az 1500 híresség kívánságát 600 felszolgáló lesi a vacsora alatt, melyet 300 szakács készített el.
 
 

Több sebből vérzik a magyar borok eredetvédelmi rendszere

Február 23. 14:45
Kemény szavakkal jellemzi a magyar borok eredetvédelmi rendszerét a Balogh Zoltán (Somlói Apátsági Pince) a Borrajongó Blogon. Szerinte a rendszer nem garantál semmilyen minőséget.
 
„A fő poén az volt, hogy az EU parancsára minden borvidéknek meg kellett írnia a saját OEM termékleírását. Lényegében az engedélyezett fajtákat, helyi korlátozásokat és a borvidék borainak egy általános leírását kellett beadni Brüsszelnek határidőre. Ezeknek a termékleírásoknak a születése is egy komoly börleszk volt. Értelemszerűen minden borvidéken rárepültek a helyi erős emberek, befolyásos nagygazdák és a nekik kiszolgáltatott csicskák a feladatra. Annyira körülállták az asztalt, hogy még ha akart volna, sem fért volna oda senki rajtuk kívül. Én személy szerint többször jelentkeztem, hogy részt akarok venni a munkában, segíteni akarok. Úgy elhajtottak, mint a pinty. Az eredmények olvashatók bárhol. Friss hasi műtét után nem ajánlom olvasatra senkinek. Egész egyszerűen a szánalmas suksükölés és a semmitmondó rizsa között van az egyes termékleírások színvonala. Az, hogy az ősi magyar fajtákat sehol nem engedélyezték, csak egy apróság. Az, hogy nem egy helyen a dűlők felsorolásának semmilyen történelmi, földrajzi alapja nincsen is csak fűszer. De sugárzik mindegyik termékleírásból, hogy a szerzőiknek a leghalványabb fogalma sincs arról, hogy pontosan miről is szól a saját borvidéke. A webről összevadászott közhelyek és semmitmondó városi legendák váltogatják egymást. Olyanok, hogy a somlói bornak rezeda illata van. Értitek, úgy általában. Meg, hogy a bazalt alapkőzetből levezethető enyhén sós ízjegyekkel rendelkezik. Komolyan, ha a devecseri vasútállomás jegyárusával leíratom, hogy milyen a somlói bor akkor precízebb leírást kapok, mint amit a hivatalos termékleírás szerzői összehoztak.”
 

Balassa István aszúja jött be legjobban Putyinnak

Február 23. 13:52
Egyre több részlet lát napvilágot arról, hogy pontosan mit ivott és evett Vlagyimir Putyin múlt héten Budapesten. A borok közül Balassa István 2009-es, Villő nevű 6 puttonyos aszúja nyerte el leginkább az orosz elnök tetszését.
 

Heimann Zoltánt is díjazta a Magyar Sommelier Szövetség

Február 23. 12:19
A Magyar Sommelier Szövetség tavaly alapította a Par Excellence díjat, amelyet különböző kategóriákban adnak át.. Heimann Zoltán borászként kapta.