Fröccs

Megnyílt a legnagyobb borászati kiállítás

Március 15. 17:05
A magyar csapat már Düsserdorfban, hiszen kezdetét vette a ProWein, nemzetközi borászati kiállítás. Ifjabb Szepsy István mesterkurzusa teltházas volt.
 
 

Miklós Csabi: a kreatív alkotó

Március 15. 14:00
A móri borász palackjaira biztosan felfigyelsz. A megelpő nevek és címkék egyaránt beszédesek a borainál. A Colorcam.blog.hu A jó bor szexi címmet adta Miklós Csabival készített interjújának. "Miklós Csabi kreatív alkotóként és precíz üzeletemberként is teljes egészében ott van az adott termék mögött, annak minden egyes életszakaszában. Ráadásul saját bevallása szerint a szorgos hétköznapokat (is) szenvedélyesen éli." A teljes interjút itt olvashatod.

2014-es évjáratértékelés a Jásdi Pincénél

Március 15. 11:09

A Jási Pince így vélekedik 2014-ről: "Szüretkor eltemettük a 14-es évjáratot. Olyanokat mondtunk, hogy „temetni jöttünk, nem dicsérni…” Meg, hogy kármentés folyik, nem szüret. Szó, ami szó csakugyan harminc százalékkal kevesebb szőlő került a pincébe. Ami bekerült, az legalább egészséges volt.


Nagy szó, ha figyelembe vesszük, hogy a tenyész-időszak négy hónapja alatt egész évi csapadék esett le a Balatonra és szeptemberben erre még ráesett 300 milliméter.Szóval a szőlő egészséges volt ugyan, de túlérettnek nem lehetett mondani. Amikor először kóstoltuk a mustokat, a borkősav lemarta a zománcot a fogunkról. Az illatokkal, zamatokkal amúgy nem volt hiba. Hamar eldöntöttük, hogy ugyanúgy ahogyan 2005-ben vagy 2010-ben, ebben az évjáratban is kihagyjuk a borválogatásokat. A Nagykúti belekerül az alap Chardonnay-ba, a Siralomvágó és a Lőczedombi a Csopaki Rizlingbe és így tovább.

Tegnapelőtt Szabolccsal és Gősi Petivel újra lementünk, hogy végigkóstoljuk a pince borait. Az történt, hogy megint kishitűek voltunk. A borok a másfeles palackba szánt Olaszrizlingtől. A Csopakiig, a Chardonnaytól a Cserszegiig és a Furminttól a Kékfrankos rozéig letisztultak, illatuk intenzíven gyümölcsös, savaik a hidegben kicsapódtak, leülepedtek és mostanra kifejezetten civilizáltak lettek. Még a Cabernet Francból is kifejezetten elegáns nyárias bor alakult ki.

Szóval jöhet a tavasz és a nyár, kóstolgathatjuk a 14-es borokat otthon, a Borbárban vagy a Borteraszon, aki pedig Lőczedombira, Siralomvágóra, Ranolder fehérre vagy Nagykútira vágyik, az be kell hogy érje a 11-essel, 12-essel vagy a 13-assal. A Ranolder Vörösből pedig éppen a 9-es van a csúcson." Jásdi Borterasz Facebook bejegyzése

Csúcsborok kóstolója

Március 15. 08:10
Február 23-án egy különleges kóstolót rendeztek meg Budapesten. A Burgundia testközelből címre elkeresztelt esemény dr. Mészáros Gabriella AIWS vezényelte le és Jankovics Péter a Top Selection Kft - a DRC borok hivatalos magyarországi forgalmazója szervezésében. Céljuk a Burgundia kínálta magasiskola borainak értő körben történő megtapasztalása volt - írja az Örömbor.hu.
 
A zárt körben zajló exkluzív, tizenkét tételes kóstolón négy pincészettel ismerkedhettek meg a borkedvelők: Domaine Baron Thenard, Domaine David Duband, Domaine Comte George de Vogüé, és Domaine de La Romanée-Conti boraival. Részleteket itt olvashattok..

Csodálatos videó a tavasz ébredéséről

Március 14. 20:05
Daniel Csopot a természet "showja" videót több ezer képből állította össze, amelyeket nap nap után készített a növényekről.

Növényvédőszerek nyomait fedezték fel az élelmiszerminták felében

Március 14. 13:25
Növényvédőszerek nyomait találta élelmiszerminták 45 százalékában egy nagyszabású európai vizsgálat. Igaz, a mintáknak csak 1,5 százaléka lépte át a megengedett egészségügyi határértéket - közölte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA).
 
Az EFSA az Európai Unió tagállamai, valamint Norvégia és Izland részvételével 2013-ban 81 ezer mintát gyűjtött és elemzett. Magyarországon 2630 mintát vettek.
 
Teszteltek például fejes salátát, földiepret és disznóhúst. A minták 97,4 százalékában egyáltalán nem vagy a határértéknél kevesebb vegyszermaradványt találtak. A minták négy százalékánál többféle peszticidet is kimutattak.
 
Egyes mintáknál a szakértők az egészségkárosító hatás lehetőségét is megvizsgálták. Megállapították, nagyon alacsony annak a kockázata, hogy a táplálékon keresztül a szervezetbe jutó növényvédőszerek mértéke elérje az egészségre káros szintet. A kutatók szerint valószínűtlen, hogy a fogyasztók egészségére hosszú távú hatással lennének ezek az élelmiszerek.
 
(MTI)