Fröccs

Szőlőjáró idő lesz a hétvégén!

Március 19. 06:29
Kellemes kirándulóidő várja a kimozdulni vágyókat a hétvégén. 
 
Ugyan szombaton egy gyenge hidegfront érkezik az országba, de csak átmenetileg növekszik meg a felhőzet és kisebb eső, zápor inkább csak elszórtan északon, a Duna-Tisza-közén és helyenként a nyugati határszélen alakulhat ki. Hajnalban -1, +4, délután 6-14 fokra készülhetünk. 
Gyenge hidegfronti hatás.
 
Vasárnap változóan felhős-napos időre van kilátás, csupán néhol alakulhat ki futó zápor. Északon, északkeleten élénk lesz a nyugati-délnyugati szél. A helyenként kissé fagyos hajnalt követően délután 9-15 fokra számíthatunk - írja az Időkép.. 

A csípős fűszer segít a fogyásban

Március 18. 21:52
A csípős fűszerek számos jótékony hatása bizonyított. Mindamellett, hogy megbolondítják főztünket, még egészségünkre is pozitív hatással vannak, ráadásul a várható élettartamot is meghosszabbíthatják!
 
Egy 2015-ös tanulmányból kiderült, hogy azoknál a kínai embereknél, akik hetente hat alkalommal fogyasztottak csípős ételeket 14 %-kal csökkent a halál kockázata, szemben azokkal, akik hetente csak kétszer. A kutatásba több mint fél millió kínai embert vontak be - írja a Házipatika.hu. 
 
A csípős fűszereknek a fogyásban is nagy szerepük van. A csípős paprikában található kapszaicinnek köszönhetően a test kalóriaégetése felgyorsul, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy minden csípős ételtől egyből kimelegszünk. A csípős segíti az anyagcsere folyamatokat, valamint csökkenti az étvágyat is. A kapszaicin további áldásos hatása közé tartozik a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés is.  Azonban ügyelnünk kell, a mértékletességre, mert a túlzott csípős fűszer, csípős élelmiszer fogyasztása káros lehet szervezetünkre. 

Magyarország újra nettó exportőr lett borból

Március 18. 17:21
Magyarország borból ismét nettó exportőr, az ország képes ellátni saját magát és exportálni is tud, ebben pedig fontos szerepe van a Nemzeti Borkiválósági Programnak is - mondta a földművelésügyi miniszter csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
 
Kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy a magyar kormány 14 milliárd forint értékű belföldi támogatást állapított meg a magyar tejtermelők részére, az összeg kifizetése előkészület alatt van.
 
Fazekas Sándor hozzátette: a támogatási összeg mellett a Földművelésügyi Minisztérium, a Tej Terméktanács és a termelők összefogása révén marketingkampány is indul majd, 420 millió forint értékben.

Már majdnem kész Széll Tamásék koncepciója a Bocuse d'Or-ra

Március 18. 11:55
Széll Tamás séf és csapata május 10-11-én Magyarországot képviseli a világ egyik legnagyobb nemzetközi szakácsversenyén, a Bocuse d'Or európai döntőjén, amelyet Budapesten rendeznek. A következő két hónap a kőkemény gyakorlásról, a részletek finomhangolásáról szól a séf és csapata számára - írja a Nosalty.
 
A Michelin-csillagos Onyx étterem séfje és a májusi versenyen keze alá dolgozó commis-ja (segédje), Szabó Kevin bemutatót tartottak arról, hogyan dolgoznak majd a döntőn az egyik fő alapanyaggal, a kecsegével.
 
„Azt mondhatom, hogy a koncepciónk a versenyre most 80 százalékos állapotban van, a következő hetekben a finomhangolással foglalkozunk, az apró részletek egyensúlyozásával és a tréningezéssel” - fogalmazott Széll Tamás. A tréningezés heti háromszori timing, azaz időmérő edzésnapot jelent, amely során elpróbálják a versenynapot, amikor pontosan 5 óra 35 perc áll rendelkezésükre a versenyfeladatok, a hal- és hústálak elkészítéséhez.

Belföldön nyaralunk idén

Március 18. 09:56
A magyarok túlnyomó része, 97 százaléka belföldi nyaralást tervez idén, amire családonként átlagosan 192 ezer forintot szánnak a Danubius Hotels reprezentatív felmérés szerint.
A kutatás szerint tavaly a válaszadók 76 százaléka belföldi nyaralást választott, 72 százalékban félpanziós ellátással. Ellátás nélkül gyakorlatilag alig foglaltak szállást, az extra szolgáltatásokat tartalmazó all inclusive ellátás pedig a középkorúak körében a legnépszerűbb.
 
A szállodalánc online kutatásban, több mint 6500 ember megkérdezésével készített felmérésből kiderült: a legkisebb összeggel a fiatalok és a nők kalkulálnak, előbbiek 100-140 ezer forinttal, utóbbiak 120-175 ezer forinttal. A gyermekkel együtt üdülő családok 150-212 ezer forinttal tervezik a nyaralásukat, míg az 55 év feletti utazók 150-206 ezer forint közötti összeget szánnak pihenésre idén.
 
Az idős korosztály 61 százaléka évente többször is megy wellness hétvégére, ez az arány a fiatalok esetében 37 százalék.
 
Arra a kérdésre, hogy mit választana ingyen egy szállodában, a válaszadók 71 százaléka a reggelit választaná inkább a wifivel szemben.
(MTI)

Újra lesz borászképzés Balatonbogláron

Március 18. 06:16
Több mint fél évtizede nem képeznek szőlész-borászokat Balatonbogláron, szeptembertől azonban visszatér ez a nagy múltú képzés a Mathiász János középiskolába - írja a Sonline.hu.
 
A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára, Nagy István aláírásával a napokban megszületett az engedély tizenöt diák beiskolázásáról. A borvidék számos borásza (Légli, Konyári, Garamvári, Bujdosó, Trunkó, stb.) támogatta az elképzelést.
 
A régió harminchét borásza, pincészete, kertészeti vállalkozása mellékelt a kérelemhez támogatói nyilatkozatot, amiben hangsúlyozzák: Somogy legjelentősebb borvidéke a balatonboglári a maga 3400 hektárjával és a több mint fél évszázados boglári szakképzőt úgy is támogatni kívánják, hogy a szőlész-borász-kertész gyakorlati képzéshez és a jövőbeni elhelyezkedéshez is segítséget nyújtanak. A borvidéknek álláspontjuk szerint szüksége van a jól képzett szakemberekre.

100 pontot kapott a bécsi Steirereck, így lett az Év Étterme

Március 17. 20:48
Falstaff osztrák étteremkalauz ínyencklubja szerint a Steirereck a legjobb osztrák étterem.
 
A bécsi vendéglátóhely már többször végzett a lista élén, azonban korábban volt, hogy osztoznia kellett az első helyen. Az indoklás szerint a Steirereck kreatív és innovatív, nemcsak a kínálat, hanem felszolgálás színvonala és a hangulat is kiemelkedő - írja a Turizmus Online.
 
A Ringstrasse közelében, a Stadtparkban található étterem 1970-ben polgári vendéglátóhelyként kezdte meg a működését, csak később lett a csúcsgasztronómia egyik kiemelkedő helyszíne. A Steirereck éttermet két Michelin-csillaggal tüntették ki, a Gault Millau francia gasztronómiai kalauz értékelése szerint 19 pontot ért el a húszból. A maximális pontszámot eddig egy ausztriai étterem sem kapta meg.

Csavarzárra térnek át a Balaton déli oldalán

Március 17. 18:15
A dél-balatoni Bujdosó Pincészet termékpalettája az elmúlt hetekben tovább bővült, ráadásul új dizájnt és több boruk esetében csavarzáras palackozásra állnak át.

A borfogyasztási szokások átalakulása és a borstílusok gyümölcsösség felé történt eltolódása – ami a Dél-Balatonra egyébként is jellemző – egyaránt indokolták azt a döntést, miszerint a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2016 tavaszától csavarzáras palackozást vezessen be több bora esetében.  
 
„A csavarzáras kupakokra elsősorban gyakorlati okokból térünk át. A csavarzár megőrzi a borok frissességét adó szénsavtartalmat és a bor oxidációja ellen tökéletes védelmet nyújt, hiszen légmentesen, biztonságosan védi a bort. Emellett a nyári fesztiválszezonban  gyorsabban szolgáljuk ki vendégeinket és a gasztronómia számára is előnyösebb ez a megoldás, hiszen a nyitott palackok tárolására is megoldást kínál” – indokolta a váltást Bujdosó Ferenc, a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet vezető borásza. 
 
A pincészet életében több fontos lépés is történt idén. A buborékos borok új küllemmel jelennek meg. Az eddig Frisseccoként ismert gyöngyözőbor, amely Irsai Olivér-sauvignon blanc-sárgamuskotály szőlőből, a legkíméletesebb pezsgő alapbor technológiával készült, ezentúl megújult külsővel és „Zöld” márkanéven kapható majd. „Testvérét”, a pinot noir és cabernet sauvignon egybeszüreteléséből született Roseccót „Kék” névre keresztelték. 
 
Csavarzárra térnek át a Balaton déli oldalán
 
Az új külső és márkanév mellett Bujdosóék buborékos borainak termékpalettája tovább bővült: Bordó néven kínálják új, vörös habzóborukat, amely egy igazi bordeaux-i cuvée, azaz cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasításából jött létre. Intenzív illatát a buborékok még inkább felerősítik, ezzel együtt a vörös bogyós gyümölcsök zamatát hangsúlyozzák. A Bordó ötlete egy, a Pannónia 70-es cirkáló csapatával már évek óta rendszeresített, borvidékekkel ismerkedő túrán született, az ihletet egy olasz vörös Lambrusco adta.
 
A háromtagú borcsalád: a Kék, a Zöld és a Bordó március végétől többek között a Veritas borkínálatában, a Bujdosó vinotékákban, fesztiválokon, valamint a Bujdosó webshopban is kapható lesz.

Már lehet nevezni a Nemzeti Bor Maratonra!

Március 17. 16:52
A mai naptól lehet regisztrálni az idei év legnagyobb országos közösségi és szabadidősport-rendezvényére, a Nemzeti Bor Maratonra - jelentették be a szervezők budapesti sajtótájékoztatójukon. A május 13. és 22. között megrendezésre kerülő Nemzeti Bor Maraton 2057 kilométer hosszú útvonala Magyarország 121 települését érinti, és hazánk mind a 22 borvidékén keresztül halad. A szervezők a tavalyi, közel 30 ezer résztvevő után, idén 50 ezer résztvevőre számítanak a Nemzeti Bor Maratonon.
 
„A tavaly első alkalommal megrendezett, Európa-szerte egyedülálló Nemzeti Bor Maraton azzal a céllal jött létre, hogy nemzeti sikerágazatainkat – a magyar bort és a magyar sportot – összekapcsolja, s egy újfajta közösségi élményműfaj megteremtésével hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. E célok elérése érdekében már tavaly is jelentős lépéseket tettünk: az első Nemzeti Bor Maratonon 9 ezer futó vett részt, s az országos eseménysorozat egyéb programjaira több mint 20 ezren voltak kíváncsiak. A tavalyi indulók felállították a leghosszabb maratonváltó hivatalos világrekordját is: 257 óra és 5 perc folyamatos futással teljesítették a tavalyi, 2581 kilométeres távot” - összegezte a sajtótájékoztatón a 2015-ös eredményeket Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója.  
 
A 2016-os év sporttematikája a Nemzeti Bor Maraton esetében is az olimpia éve köré épül. A Nemzeti Bor Maraton idei, 2057 kilométeres útvonalát már nemcsak futva, hanem kerékpárral is teljesíthetik az indulók, emellett a kiemelt helyszíneken több más, ötkarikás sportág is részt vesz a kihívásokban. A Nemzeti Bor Maraton május 13. és 22. között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen várja majd az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készülnek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek teszik teljessé a szórakozást.
 
A Nemzeti Bor Maratonra az esemény honlapján, a www.nemzetibormaraton.hu oldalon lehet regisztrálni, ahol az érdeklődők a 10 napos eseménysorozat programjait is áttekinthetik, és további hasznos információkat is találhatnak.
 
A Nemzeti Bor Maraton fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, sportszakmai védnöke pedig Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke és a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke. A Marketing Gyémánt Díjjal kitüntetett Nemzeti Bor Maraton borszakmai védnöke öt hazai sztárborász, a villányi borvidék három élvonalbeli termelője, Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila, a Hajós-bajai borvidék egyik legsikeresebb pincészetének tulajdonosa, Koch Csaba, valamint a Kunság első számú borásza, Frittmann János. A Nemzeti Bor Maraton együttműködő partnere a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatósága és a Nemeti Művelődési Intézet, támogatói a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Szabadidősport Szövetség, az MTVA, a Lochner Group, Mórahalom Város Önkormányzata, az evopro, a Törley Pezsgőpincészet, a Sláger TV, a Borászportál és a Red Bull.