Aki az etyeki pincéket ismeri, az hallott már a Szőlőskerti Partyról, sőt valószínűleg élvezte is már annak utánozhatatlan hangulatát. Május 20-án jön a következő buli.
Megnyílnak a pincék, sok-sok finom borral várva téged. Rajtad áll: kistermelői és gourmet ínyenc falatokkal párosíthatod a kóstolt tételeket. A fő show-t ezúttal a zene viszi: a giccspartytól a deep house-on át több műfaj és fellépő csap zenebonát, köztük számos DJ is lesz a szőlőben. Vedd fel te is a ritmust, élvezd a tavaszt teljes pompájában az etyeki Gasztrosétányon!
Április 21-én kiderül, hogy ki lesz közülük a Borászok Borásza.
Felvidék, Pannonhalma, Szekszárd, Tokaj és Villány a döntőben - lezajlott a Borászok Borásza elsőkörös voksolása, lássuk, hogy kik kerültek az ötös döntőbe, kikért izgulhatunk az április 21-i Díjátadógáláig.
A Borászok Borásza 50 fős jelöltlistáját március 3-án hozták nyilvánosságra és azzal egyidőben, a Borászok Borásza Kóstoló Körön el is indították az elsőkörös szavazást. A díj már jól ismert szabályai szerint a döntés joga az ötven jelölt kezében van, ők választják meg maguk közül – kétfordulós választási rendszerben – a Borászok Borászát. Az első fordulós szavazatok összesítése után növekvő izgalomra számíthatunk a Felvidéken, Pannonhalmán, Szekszárdon, Tokajban és Villányban is, innen származnak, itt alkotnak ugyanis a döntősök.
BÁRDOS SAROLTA, BOTT FRIGYES, HEIMANN ZOLTÁN, IPACS SZABÓ ISTVÁN és LIPTAI ZSOLT; olyan nevek, akik méltán kerültek a döntőbe, és minden bizonnyal mindnyájan érdemesek a végső győzelemre is. A döntős névsor kihirdetése előtt a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány már el is indította a voksolás második fordulóját, ahol értelemszerűen ezúttal is az ötveneknek van szavazati joguk, ők választják meg a végső győztest.
A legjobb borászok közössége a civilekre és az „utánpótlásra” is gondolva minden évben megválasztja a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra (abc sorrend): AMBRUS LAJOS (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), IPACS GÉZA (a borvilág ikonikus grafikusa), KÉZDY DÁNIEL (borgyűjtő, borkereskedő, borszakíró), KLING JÓZSEF (borszakíró, a Gusto főszerkesztője), KOVACSIK TAMÁS (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa) és RIPKA GERGELY (Borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője).
A Jövő Borásza Ösztöndíjra borász hallgatók pályázhatnak és többek között 1.000.000 forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra. Április 21-én kiderül, hogy ki kapja a Jövő Borásza Ösztöndíjat, hogy kit választanak Borászok Barátjává és ki lesz a 17. Borászok Borásza!
A rutinos Etyek rajongók biztosan számos fantasztikus emléket őriznek a legendás Tavaszi Piknikről, de nem csak rájuk számítanak a szervezők: akik még csak hírből hallottak a Piknikről, azoknak április 15-16-án kiváló lehetőség adódik, hogy megízleljék Budapest szőlőskertjének hangulatát!
A tavaszi szél vidámságot áraszt, a helyi vendégvárók pedig a szokásos vendégszeretettel és házias ízekkel várják az érdeklődőket, a pincesorra vágyókat. Élvezzétek a tájat, az éledő természetet, és sétálj végig a Gasztrosétányon. Ami biztosan lesz: finom borok, jó hangulat, zene, tulipánok, frissensült ez-az, kézműves szörpök és zongorafestő performansz, valamint minden kiemelkedő környéki pincészet és kistermelő legjava. Piknikezz te is Etyeken, ismerkedj meg új ízekkel, és szakadj ki a hétköznapokból. Itt nézheted meg, mit kínálnak a Gasztrosétány vendégvárói.
A W&S nem egy lakásétterem, nem egy borkóstoló, nem workshop és nem egy drámacsoport. De egy kicsit mégis mindegyik!
A vendégek 4 órára maguk mögött hagyják a város zaját, a munkahelyi stresszt, mert ez az este csak róluk szól. Tapasztalt coach segítségével aktuális dilemmák, elakadások kerülnek a boros asztalra, amit a csoport erejével nyitogatnak a szervezők, és próbálják megtalálni a megoldókulcsot.
A „Borász a kanapén!” programsorozat keretében egy-egy borász csatlakozik a „lélekmelegítéshez”, nemcsak kiváló borsorral, de őszinte önismereti gondolatokkal. Az első vendég Frittmann Pétert lesz, a további alkalmakon pedig Vesztergombi Csaba és Söptei Zsolt következik.
Péter választott témája: Karrier & párkapcsolat – az egyensúlyozás művészete
• 19:00 – 19:15: Üljünk le a kanapéra: bemutatkozás, játékszabályok, dilemmák
• 19:15 – 20:15: Első rész - A coach kérdez ... – Frittmann Irsai Selection 2022 (csupa mészkő)
• 20:15 – 21:00: Frissítő Szünet – Komoly fehérek párbaja: FPV (Fittmann Prémium Válogatás) – Ezerjó 2018 vs. Generosa 2018
• 21:00 – 22:00: Második rész - még több kérdés, még több válasz, és a nagy bomba: Grand Selection Tiara 2019 (Cabernet Franc – Merlot – Kékfrankos csak a legjobb évjáratokban)
• 22:00 – 22:15: Esemény lezárása, nyereményjáték, búcsú
Mostantól hivatalos: a barátságos idő és az új energiák Etyekre is megérkeztek. Ennek örömére márciusban Dűlőbisztró pikniket tartanak a helyiek, amelyre a szokásos vendégszeretettel és finomságokkal készülnek. A főszerep a tűzön készült falatoké, a BBQ-é és a grillé lesz, amelyek mellé több helyről lüktető ritmusok, táncra perdítő dallamok szólnak. Vegetáriánus vendégeinkről sem feledkezünk meg: sajttálak, pizzák és mártogatósok is készülnek a Gasztrosétányon. Kóstolj újabb és újabb borokat a virágos fröccstől a komoly vörösekig, koccints velük egy új kezdetre, és frissülj fel a télbúcsúztató Etyeki Pikniken!
Budapesten gyűlt össze az 50 legjobb magyar borász, hogy egy rendkívül exkluzív program keretein belül, a Borászok Borásza Kóstoló Körön ismerkedjenek egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel.
Hagyományosan a március 3-án megrendezett Borkonferencia keretein belül hirdették ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának, azaz a Borászok Borásza díj jelöltjeinek névsorát. A konferenciát követően pedig megrendezték a Borászok Borásza Kóstoló Kört, azt az exkluzív eseményt, ahol az ötvenek találkoztak, és egymás legújabb és legkiválóbb tételeivel ismerkedve leadták első szavazatukat a végső győztesre. Kik is ők ötvenen és miért éppen ők kerülhettek be ebbe a nagyon impozáns nevekből álló körbe?
Minden évben a Borászok Borászai, azaz a korábbi évek győztesei közös konszenzus alapján állítják össze az ötven fős jelöltlistát, majd ezt követően átruházzák a döntés jogát a jelöltekre, akik kétkörös szavazás keretein belül választják meg maguk közül a legjobbat. A Borászok Borásza Kóstoló Körön már le is bonyolították a voksolás első fordulóját. A szavazatok összesítése után a díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány hamarosan nyilvánosságra hozza az öt főből álló döntős névsort, akikre a második fordulóban szavazhatnak majd az ötvenek.
Az interaktív kerekasztal-beszélgetés témája az alkoholfogyasztással szembeni zérótolerancia lesz, de vélhetően sokakat az éppen készülő bormarketing stratégia érdekli leginkább, amelyről rögtön a konferencia elején kaphatunk majd tájékoztatást. Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos beszél majd az ekkor már ismerhető részletekről.
A generációváltásról szóló beszélgetés is érdekesnek ígérkezik, amellyel kapcsolatban Gere Andrea mondja el az ikonikus villányi pincészet személyes tapasztalatait. A szakma profi művelőinek igazi csemege lesz Dr. Zsófi Zsolt, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem habitált egyetemi docense intézetvezetőjének szőlőtermesztési előadása vagy az Agrárminisztériumot képviselő Gál Péter domináns szőlőfajtákról és az eredetvédelemről szóló prezentációja.
Az erősen elméleti témákat kiválóan fogja illusztrálni és frissíteni a két kóstolós fajta masterclass, amelyeknek keretein belül Kamocsay Ákosnak és Kiss Gábornak köszönhetően közelebbről is megismerkedhetünk az Irsaival, cserszegivel és a merlot-val. Ezek mellett a szőlőbirtokok mérethatékonyságáról is tanulhatunk Rábai László és Kovács Zoltán jóvoltából, valamint megismerkedhetünk Kiss Zsófia advanced sommelier nemzetközi tapasztalataival is.
A konferencia végére pedig igazi csemege érkezik, hiszen az interaktív kerekasztal-beszélgetés témája az alkoholfogyasztással szembeni zérótolerancia lesz, amelyre olyan nagyágyúk érkeznek, mint Knezsik István, az autós nagykoalíció elnöke, Óberling József ezredes úr, rendőrségi főtanácsos, Dr. Bátki Pál ügyvéd, közlekedési szakjogász, illetve természetesen a téma borász szószólói Bock József és Varga Péter.
Érdekel a borok világa? Véredben van a kereskedelem és az értékesítés? Tudsz személyre szabott módon különböző partnerekkel foglalkozni? Tudod mit jelent a feladat és eredményorientált munkavégzés?
4 IGEN válasz esetében a Winelovers Borkereskedelmi Kft. borkereskedő és account feladatai csak rád várnak!
Amit biztosan csinálnod kell:
horeca szektor borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
horeca szektor számára tanácsadási és oktatási szolgáltatások értékesítése
retail szektor (borszaküzletek, borbárok) borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
retail szektor (borszaküzletek, borbárok) számára kiegészítő termékek és szolgáltatások népszerűsítése (kóstolók, tanfolyamok)
cégek és kiemelt magánvevők borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
rendezvényszervezők borvásárlási igényeinek felkutatása és kiszolgálása
mini CRM nyilvántartások vezetése
havi riporting
Amit biztosan NEM kell csinálnod:
foglalkoznod a logisztikával
diszkont, valamint szuper- és hipermarket áruházaknak borokat értékesítened
vidékre járnod (a Balaton kivételével, nyáron)
Elvárás:
legalább 2 éves kereskedői, értékesítői, vagy account pozícióban szerzett tapasztalat
önálló munkavégzésre való képesség
stabil angol nyelvtudás
„B” kategóriás jogosítvány
Előnyt jelent:
meglévő kapcsolatrendszer
a MiniCRM ismerete
Amit kínálunk:
egy kihívásokkal teli feladatot
jó munkahelyi körülményeket és eszközöket
erős marketing, média és képzési támogatást a munkádhoz
stabil fix alapfizetést
extra feladatokhoz kötött kiegészítő juttatásokat
forgalmi célok teljesítéséhez kötött bónuszt negyed- vagy féléves bontásban
tanulási lehetőséget a borok területén (kóstolás technika, WSET képzések, Wine Business kurzusok)
Az Év Bortermelője díj a borász több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható, idén Figula Mihály érdemelte ki ezt a rangos elismerést.
Figula Mihályról így írt korábban a Vinoport (akkor a Borászok Borásza díj átvétele kapcsán):
"Világ életében arra készült, hogy a Figula borászatban fog dolgozni. Olyannyira, hogy amikor 2001-ben megszerezte a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetemen a szőlész-borász szakmérnöki diplomát, apja nógatása ellenére sem volt hajlandó elindulni világot látni, helyette rögtön otthon állt munkába. Csak beállt a sorba, mondhatni, hiszen anyai ágon többgenerációs borászok, Misi szülei – mindketten szintén a Kertészetin végeztek – a rendszerváltás után például alig várták, hogy visszatérhessenek a gyökerekhez és családi pincészetet indíthassanak. Erre végül 1993-ban került sor."
"Az elsők között készítettek a borvidéken vörösbort, ami átment a vizsgán, mert a fehérekhez hasonlóan „saját arca van, a termőhely gazdag ásványossága itt is gyönyörűen megjelenik”. Apa és fia egyébként nagyon egyformán gondolkodtak a borkészítésről, a pincészet mára névjegyének számító dűlőszelektált vonalat is együtt kezdték el még 2001-ben.
"Édesapja halála után ifjabb Figula Mihály a 2000-ben az Év Bortermelőjének választott apja nyomdokaiba lépett. 2012-ben az Év Fiatal Borásza Díjjal, 2015-ben Az Év Gaszto Borásza díjjal, 2016-ban a Megyei Év Vállalkozója Díjjal, 2018-ban a legnagyobb presztizsű borászatnak odaítélt „Prestige Award” díjjal tüntették ki."
Borai készítésénél a legfontosabb szempont a termőhelyi sajátosságok kidomborítása, melyhez a hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb technikai és technológiai lehetőségeket alkalmazza. A legmagasabb minőség elérése érdekében a szőlő gondozásától a borok palackozásáig minden folyamatot a család végez.
Figula Mihály naponta felteszi magának a kérdést: mit szólna ehhez apám? Elégedett lenne a borokkal? Elég összetartónak találná a családot?
Sokak szerint egy borász apa nem lehet boldogabb és büszkébb annál, mint amikor fia elnyeri a szakma legnagyobb elismerését.
A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borász (ABC sorrendben):