Fröccs

Szombaton jön a második villányi dűlőfutás

április 18. 11:21
Másodszor rendeznek dűlőfutást a villányi borvidék szőlőültetvényei között április 23-án: a Palkonyáról induló rendhagyó sporteseményen résztvevők 9,9 és 19 kilométeres táv közül választhatnak, a nevezőket ajándékok, programok és finom borok is várják.
 
A borrégió északi peremén fekvő településről induló eseményen a több száz méteres szintkülönbség leküzdése is fokozza a kihívást. Az útvonalak a szőlők közti dűlőutakon és részben az országos kéktúra útvonalán haladva vezetnek Villányi-hegység gerincére, majd a hegylánc túloldaláról visszafordulva újra megérkeznek Palkonyára.
 
A helyi pincészetek jóvoltából út közben és a célban is frissítők várják a futókat, a verseny után a pincék különleges borokkal, könnyűzenei koncerttel, sötétedéskor fényfestéssel és tombolasorsolással is várják a sportolókat.
 
Rechnitzer Szilvia szervező az MTI érdeklődésére elmondta: a tavaly először megrendezett dűlőfutáson mintegy négyszázan vettek részt, az idén hozzávetőlegesen 450 résztvevőre számítanak, az interneten eddig mintegy háromszázötvenen neveztek. A helyszínen a nevezés 4500 forintba kerül.
 
A részletekről a www.dulofutas.hu oldalon lehet tájékozódni.
(MTI)

Meg kell tanuljuk mit jelent a cacanska lepotica

április 18. 09:00
Hiszen ez Szabó Zoltán szilvapálinkájának a neve, amellyel elnyerte a 17. Gyulai Pálinkafesztiválon a legjobb versenyminta díját.
 
Varga-Bora Tímea, a rendezvény egyik főszervezője elmondta, hogy ugyanez a minta nyerte el a legjobb bérfőzetett párlat díjat, ahogyan a legeredményesebb bérfőzető is Szabó Zoltán lett. A legjobb magánfőzött párlat Gyenesei István körtepálinkája lett, ahogyan ő érdemelte ki a legeredményesebb magánfőző elismerést is. A legeredményesebb bérfőzde a komorói Rak- Tár-Tár Bt. lett.
 
A Magánfőzők és Bérfőzetők Országos Párlatversenyre 332 minta érkezett be, amelyeket szakmai zsűri értékelt. A zsűri a párlatok négy tulajdonságát osztályozta: a tisztaság, az aroma/karakter, a szájérzet és az utóérzet/harmónia. Minden tulajdonságra 5-5 pontot adtak, 14 ponttól bronz, 16-17 pontért ezüst, 18 ponttól pedig aranyérem járt. 
 
A pontozás eredményeképpen a verseny során 19 aranyérmet, 56 ezüstérmet és 105 bronzérmet osztottak ki a bírálók, és 10 champion is gazdára talált - mondta Varga-Bora Tímea.
 
Az újjászervezett Gyulai Pálinkafesztiválon idén csak a magán- és a bérfőzetők indulhattak a versenyen, a kereskedelmi főzdék nem. Ez alól egyetlen kategória volt kivétel.
 
A Békés Megyei Önkormányzat immár a második évben kereste a megye pálinkáját. A győztes főzde egy éven keresztül viselheti az üvegein a Békés megye pálinkája címet a kereskedelmi forgalomban, az önkormányzat pedig egy éven keresztül ettől a főzdétől vásárol protokoll célokra pálinkát.
 
A felhívásra három főzde, a sarkadi Éden-tó Szeszfőzde Bt., a békéscsabai Kisrét Manufaktúra Kft. és a Gyulai Pálinka Manufaktúra összesen 14 mintát küldött be - mondta el Sztahovics Zsuzsa, a megyei önkormányzat kommunikációs referense. 
 
A győztes az Árpád Pálinkákat gyártó Kisrét Manufaktúra Kft. lepotica szilvapálinkája lett, amelyre az ítészek a maximális 20 pontot adták.
(MTI)

Borvonat indul a Garamvári Szőlőbirtokra!

április 17. 17:46
Semmi kétség nem fér hozzá, hogy a borkedvelők mind ott fognak tülekedni június 11-én az Árpád sínautóbusz indulásakor, hiszen aznap a MÁV Nosztalgia borvonata egyenesen Balatonlellére, a Garamvári szőlőbirtokra indul, a fedélzeten pedig borkóstoló várja az utasokat!
 

Biztos megélhetést teremthet a szőlő Tokaj-Hegyalján

április 17. 13:55
A Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. - a borászatok fejlesztése mellett - fontos céljának tekint a térségben élők életkörülményeinek javítását. Héjj Dávid a Tokaji Borvidék Fejlesztési Tanácsának elnöke szerint azokat is segíteni fogják, akik nem a szőlészetből-borászatból élnek.
 
A Szerencsi Városi Kulturális Központban április 18-án (hétfőn) 18 órától fórumot tart a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft., amelyre a negyven év alatti, dolgozni akaró érdeklődőket várják. A kft. ígérete szerint a résztvevők egy átfogó térségi fejlesztés első állomásaként ismerhetik majd meg a borvidékben és annak mezőgazdaságában rejlő potenciált, valamint az általuk kínált lehetőségeket - írja a Hegyalja.info.

Ipacs Szabó István birtoka a legmediterránabb?

április 17. 10:48
Ipacs Szabó István birtoka a legmediterránabb?
Fotó: Borravalo.hu
 
Hubert Kálmán klímakutatásból írta doktori disszertációját. Kutatásai során elsősorban a Mecsek és a Villányi hegység területeit vizsgálta. Szerinte a Villányi Borvidékhez tartozó Szársomlyó és a Tenkes vonulata Magyarország legmelegebb vidéke, de még azon belül is vannak igazán mediterrán mikroklímájú területek.
 
Ott van például a Tenkes-hegy Máriagyűd felőli oldala. Ott található a Kövesföld-dűlő, ahol Ipacs Szabó István kéthektáros birtoka is fekszik. Hubert Kálmán mérései alapján kiderült, hogy a domborzati viszonyokból fakadóan ott lényegesen eltér az időjárás Baranya más területeihez képest. Magyarország legdélebbi hegyvonulata ugyanis falszerűen kiemelkedik a Dráva-menti síkságból, így az északi szelek hűtő hatása nem érvényesül. Ezért aztán az országban itt a legenyhébb a tél, még a mediterrán növények is megélnek, sőt, Hubert Kálmán saját kéthektáros arborétumot is létrehozott, ahol melegkedvelő növények élnek - írja a Metropol.hu.
 
Ezen a területen korábban fakad, és korábban érik be a szőlő, s ez a momentum különösen kedvez a későn érő cabernet fajtáknak. Ezért lehetséges az, hogy az aprócska birtokon megtermelt vörös és fehér cabernet franc-okról elismerően nyilatkoztak olyan Master of Wine-ok is, akik évtizedek óta kóstolják a Loire-völgyi, a szekszárdi vagy épp a villányi cabernet franc-okat.

Itt a spárgaszezon! Jöhet egy sauvignon blanc?

április 17. 08:28
Rácz Lilla sauvignon blanc pezsgőjéről ír a Borvidékmánia blog.
 
A villányi borvidékről, egészen pontosan Diósviszlóról érkezett hozzám egy palack 2012-es sauvignon blanc pezsgő. (...) Rácz Lilla a készítés során semmit nem bízott a véletlenre. Hagyta például elburjánzani a szőlőleveleket, hogy azok óvják a gyümölcsöt (és a benne lévő savakat) a napsütéstől. Teljesen más sav-cukor-pH arányra törekedett, a megszokottnál korábban is szüretelt. S hogy a végeredmény milyen lett? Azt itt tudod elolvasni.

Magasabb átlagjövedelem = több alkohollal kapcsolatos haláleset?

április 16. 20:31
Nick Sheron a Southampton University klinikai hepatológiájának vezetője és Ian Gilmore, a University of Liverpool professzora szerint a jövedelmek növekedésével együtt növekedniük kellene az alkohollal kapcsolatos haláleseteknek, de az alkoholforgalmazás szabályozása vissza is szoríthatja őket.
 
Ha a költségvetési politika rossz irányba változik, akkor az alkohollal kapcsolatos halálesetek száma emelkedni fog - erre e következtetésre jutott két brit kutató a 80-as évekig visszatekintő tanulmányuk alapján.
 
Megfigyelésük szerint Angliában és Walesben a korai 80-as évektől, amikor az embereknek megnőtt a szabadon elkölthető jövedelmük, a halálesetek tartósan megemelkedtek, s a mutatók csak akkor estek vissza, amikor a gazdasági válság miatt a kormány 2008-ban keményebben kezdte adóztatni az alkoholtartalmú termékeket - írja a Házipatika.com.
 
Sheron és Gilmore azt mondja, hogy 2007-2008-tól, amikor a háztartások jövedelme 9,5 százalékkal esett, a szeszesitalok megfizethetősége is csökkent. A borárak 54 százalékkal estek, a sör 22, a cider 27, az égetett szeszek ára pedig 50 százalékot bukott. Ennek következtében például a májzsugoros esetek esésnek indultak. A nemzetközi statisztikák azt mutatják, hogy 10 százalékos áremelkedés 32 százalékkal csökkentik az alkohollal összefüggő haláleseteket 12 hónapon belül.

Szent György-hegyi bor nyerte a világ legnagyobb olaszrizling versenyét

április 16. 17:37
Egerszóláton tizenegyedik alkalommal rendezték meg az Aranytőke borszemlét, és azon belül az olaszrizling legnagyobb nemzetközi fajtaversenyét. Horvátországból, Szlovákiából, Csehországból, Romániából és Magyarország 15 borvidékéről összesen 251 bor versengett egymással.
 
Négy bor kapott 95 pont feletti értékelést. A szalmán érlelt horvát olaszrizling (Grasevina Izborna Berba 2011 – Kutjevo d.d), Szászi Endre 2014-es olaszrizlingje (Szentgyörgyhegyi Olaszrizling 2014), a Dömsödi Borászati Kft 2015-ös Olaszrizlingje és a szlovák Duborsky & Grancic Rizling Vlassky bora 2015-ből.
 
A szemlén a legjobb rozé bor díját az egri Varsányi Pincészet kékfrankos-merlot rozéja hozta el, míg a legjobb vörösbort Bock József tette le az asztalra 2012-es Bock Cuvée-jével. Az ünnepélyes díjátadót 2016. április 30-án tartják az Egri Csillag Weekenden Egerben, a Dobó téren.
(Via)

Sör és burger a Millenárison

április 16. 14:44
Péntek déltől vasárnap estig kisüzemi sörökkel és street fooddal várja a vendégeket a Beer Burger Barbecue fesztivál a Millenárison.
 
Már méri a söröket a Léhűtő, a Legenda, a Hrabal és a Monyo. Burger és barbecue ügyben pedig a Zing, a Befaló Bill, a Céltorony vagy a Good Bar Good Burger a húzónév. Magyarul: tucatízes tucatkaják, tömegsörök helyett valódi minőség.
 
Belépő nincs!