Fröccs

Tiffán Ede unokái viszik majd tovább a családi borászatot

Augusztus 03. 07:00
A napfény, annak éltető ereje, a talaj, a fekvés, a klimatikus adottságok, a fajták kiválasztása, a szőlőt művelő ember szorgalma, alázata mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyümölcsből elegáns, érett és finom bor készüljön. Ennek híve Tiffán Ede, akinek a családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borral a villányi borvidéken. Tíz generációt átölelő múltunk és jelenünk kötelez minket arra, hogy a szőlőben, a borban és a vendéglátásban a hiteles minőséghez való teljes ragaszkodás legyen az irányadó elvünk - mondja.
 
Tiffán Ede 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát okleveles kertészmérnökként, majd 27 évig szőlészként és borászként dolgozott a villányi nagyüzemekben, az Állami Gazdaságban és a helyi szövetkezetben. Saját szőlőbirtokán 1967-ben kezdett dolgozni. Az akkori fél hektárnyi terület mára 25 hektárra bővült. 
 
Tiffán Ede unokái viszik majd tovább a családi borászatot
 
„Célunk az, hogy személyes jelenlétünk, a bor, az étel, a táj, a pihenés széles körű élményt nyújtson. Büszke vagyok rá, hogy 1991-ben elsőként kaptam meg az Év Bortermelője címet. 1999-ben a Köztársasági Elnök a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntetett ki.” – sorolja az elismeréseket a borász, akinek a jövőbeli tervei között szerepel a vendéglátást tovább fejleszteni, valamint nagyobb szerepet szánni a fajtaboroknak a kínálatban.
 
Tiffán Ede büszke arra, hogy unokái is a szőlővel, borral kívánnak foglalkozni: Zsolt a Corvinus Egyetem végzős szőlész-borász mérnök hallgatójaként diplomázott, majd a Montpellier és a Geisenheim Egyetemen végzi a mester kurzust. Balázs pedig a Villányi Mezőgazdasági Szakképző Iskola borászati képzését végzi.
 

Légli Ottó a balatoni borok mestere 2015-ben

Augusztus 02. 19:31
Július 23-án rendezték meg a XIII. Balatoni Borok Versenyt, ahol Légli Ottó 2013-as rajnai rizlingje bizonyult a legjobbnak, elnyerve ezzel a Balatoni Borok Mestere elismerést.
 
Az eseményre utoljára 2008-ban került sor, amikor a szintén dél-balatoni Bujdosó Ferenc érdemelte ki a Balatoni Borok Mestere címet. 
 
Idén nyolc dél-balatoni borász is benevezte borát, amelyek közül az IKON Borászat 2011-es Cabernet Franc-ját valamint a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet 2014-es Gyöngyözőborát is aranyéremmel jutalmazták az ítészek. A Rádpuszta Szőlőbirtok, a Pócz Pincészet, a Podmaniczky Pince, a Garamvári Szőlőbirtok és a Papp Pincészet pedig ezüst- illetve bronzéremmel térhettek haza. 
 
A mustrán Wolf Sándor (Nébih), Mészáros Kálmán (Nébih) és Bujdosó Ferenc (Balatonboglári HKT) elnökletével bírálták el a balatoni borokat. 
 
A részletes eredménylista ide kattintva érhető el.

Augusztus 24-én kezdődhet a szüret Szekszárdon

Augusztus 02. 17:20
Már színesednek a korai fajtájú szőlők, például az oportó. A termelők most úgy számolnak, hogy augusztus 24. körül elkezdhetik a szüretet a szekszárdi borvidéken. Szépnek ígérkezik a termés, nagy az érdeklődés a szőlő iránt. A felvásárlási árak a múlt évinél nem ígérkeznek alacsonyabbnak - írja az Agroinform.

Nem olyan finom a szúnyogburger

Augusztus 02. 14:53
A Viktória-tó környékén az esős évszak során olyan rengeteg az árvaszúnyog. A helyiek nedves fazekakkal és serpenyőkkel óriási mennyiségű rovart fognak, amelyeket pogácsákba tömörítenek és megsütik.
 
Az Élelmiszer.hu egy gaz7527 nevű Reddit-felhasználót idéz, aki egy mozambiki tanyán dolgozva kóstolta meg a "szúnyogburgert", de íztelennek találta.

Zsugorodik a hazai pálinkapiac

Augusztus 02. 11:14
Lényegesen több szereplő osztozik az egyre zsugorodó hazai pálinkapiacon, mint a kétezres évek elején. Az ezredforduló után újjáéledő magyar pálinkakultúra 2003 táján még nagyjából 20-30 komolyabb kereskedelmi főzdét és palackozót tartott el, mára az ilyen minőségi italokat előállító kisebb-nagyobb cégek száma a 120-at is meghaladja - számol be az Argoinform.
 
A cikkből az is kiderül, hogy a főzdék számának gyarapodásával párhuzamosan a házi pálinkafőzés is nőtt, így a minőségi termékek fogyasztása harmadával, termelésük pedig háromnegyedével zuhant vissza, így a sokáig ígéretesen növekvő magyar pálinkaágazat ma már a készleteit árusítja, a hazai kiesést pedig exporttal próbálja pótolni.

Tombor András: nincs ellentét az állami tulajdonos és a Tokaj Kereskedőház között

Augusztus 02. 07:10
A sajtóhírekkel szemben nem érzékel ellentétet az állami tulajdonos és a Tokaj Kereskedőház között Tombor András, a társaság felügyelőbizottságának, egyben a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanácsnak az elnöke. Várják a munka folytatásához szükséges forrásokat a Miniszterelnökségtől. Lázár János korábban 100 milliárd forintot ígért a térség fejlesztésére. Örül annak, ha minél több döntéshozónak van birtoka Tokaj-Hegyalján, annak viszont már cseppet sem, ha valaki híresztelésekre alapozva formál véleményt a borvidék jövőjéről - olvasható a Figyelő.hu-n.

Ez történik, ha megiszol egy kólát

Augusztus 01. 18:06
A TrueTheory.com nevű oldal összeszedte, mi vár arra, aki legurít egy dobozos kólát. A cikket a Dívány.hu szemlézte.
 
Eszerint a kólával nagyjából tíz teáskanálnyi cukrot iszol meg, ami lefedi az egy napra előirányzott adagot. A hányás csak a kólában lévő foszforsav miatt marad el.
 
20 perc után olyan a szervezet vércukorszintje, mintha inzulinrobbanás lett volna benne, a máj pedig elkezdi a cukrot zsírrá alakítani.
 
40 perc múlva elkezd hatni a koffein is, és felpörög dopamintermelés, ez a szer az agy örömközpontját stimulálja.
 
Egy órával a kóla után a már emlegetett foszforsav elkezdi megkötni a kalciumot, a magnéziumot és a cinket, a koffein hatására beindul a vizelési inger. 

Ez lenne a nyár tökéletes vörösbora?

Augusztus 01. 15:25
A Borrajongó szerint igen! A Kerekes Szőlőbirtok és Pince 2013-as kékfrankosáról van szó, amiről a blog azt írja, hogy „fiatalos küllemű, bíbor színű, fürge mozgású bor fogad a pohárban. Már első szippantásra is intenzív és vonzó, illata és íze is tobzódik a piros bogyós gyümölcsös és fűszeres jegyekben: málna, szamóca, piros ribizli, koriandermag, római kömény, rózsabors és szárított virágok. A korty közepe tájékán beköszönnek fanyarabb, fekete bogyós gyümölcsök, feketeborsos fűszeresség felé hajló jegyek is. Az aromakavalkádhoz légies szerkezet társul: finom savak, érintésnyi tannin, és dicséretesen alacsony alkohol (11,75%). Ilyen paraméterekkel akár kadarka is lehetne. de az aromatika lebuktatja. Mély nyomot ugyan nem hagy, komolyabb koncentrációt ne várjunk, a lecsengés hosszra legfeljebb közepes, kellemesen száraz. Mindent összevetve: a bor kifejezetten finom, igazi gyümölcs- és fűszerbomba, könnyedsége mellett jó egyensúlyt mutat, ráadásul szellős karakterének és a moderált szesznek köszönhetően kíméletlenül és - egy darabig biztosan - büntetlenül itatja magát.”

Vajon elkészül időre a tokaji gigaberuházás?

Augusztus 01. 12:54
Még mindig bizonytalan, hogy kap-e pénzt a Tokaj Kereskedőház épülő beruházásainak befejezésére. A cég palackozóüzeme jelenleg 60 százalékos készültségben áll, az MNV döntésén múlik, be tudják-e fejezni. A kormányzat nem túl beszédes, a cég felügyelőbizottságának elnöke türelmes - írja a Mandiner.
 
Mint ismeretes, tavaly 2,5 milliárd forintból elkészült egy 66 ezer hektoliter kapacitású tartálycsarnok a Kerháznál, és belekezdtek a palackozóüzem építésébe is, amire 1,8 milliárd forintot szántak. Ám a palackozócsarnok határidőig történő befejezése bizonytalan, mert a kereskedőház nem biztos, hogy hozzájut a további forrásokhoz.