A tölcséres kávé ötlete egy Dayne Levinrad nevű baristának köszönhető, hosszas kísérletezés után sikerült megalkotnia a speciális tölcsért.
A dél-afrikai szakember találmányának lényege, hogy az édes ostya négy rétegű, amelyet belülről csokoládéval vonnak be, így a meleg hatására ez beleolvad a forró italba. A fogyasztónak körülbelül tíz perce van meginni a kávéját.
Maga a barista is elismeri, hogy a tölcséres kávé elsősorban marketingcélokat szolgál, fontos szerepet játszik a kávézó népszerűsítésében - írja az Origo.hu.
Főként dámvadból készült ételekkel, folklór- és gyermekprogramokkal várja a közönséget Tamásiban a Trófea Vadgasztronómiai Fesztivál, amelyet június 4-én tizedik alkalommal rendeznek meg a miklósvári parkerdőben.
A fesztivál egyik célja a vadhús fogyasztásának népszerűsítése - mondta Gál László, a házigazda Gyulaj Zrt. erdőművelési és közjóléti ágazatvezetője. Ennek jegyében rendezik meg visszatérően mintegy ötven csoporttal a vadételek főzőversenyét, és nyitnak éttermet vadhúsból készült fogásokkal. A versenyzők jellemzően dámvadból, vadkacsából, vaddisznóból főznek, de lesz muflonból készült étel is - tette hozzá.
Az egész napos programban a gyerekeknek vetélkedőket, ügyességi versenyeket, kézműves foglalkozásokat szerveznek, lesz fotó- és bábszínház, néptánc-, illetve népzenei előadások. Tartanak solymász és erdélyi kopó fajtabemutatót, és ezúttal is hirdettek pályázatot a Deerparade elnevezésű street art akcióra, amikor egy kiválasztott alkotó festhet ki egy életnagyságú dámszobrot.
A fesztivál idei újdonsága, hogy a parkerdő melletti lőtéren rendezik meg az elöltöltős fegyverek lövészversenyét, ami egyben a világverseny hazai selejtezője is lesz. Az 1800-as éveket idéző, fekete lőporos fegyverrel napjainkban ismét lehet vadászni; a vetélkedést a fesztivál közönsége is láthatja.
Ennek a készüléknek a segítségével, minden kávé addiktív fogyasztó álma valóra válik. Megszületett a kávégéppel egybekötött ébresztő óra. Ki ne szeretné a reggeli nyújtózkodás közben elfogyasztani forró, fekete kávéját?
A The Barisieur névű rendkívül designos új kávégép, pont ezen az elképzelésen alapszik, egyetlen egy probléma van vele kapcsolatban, hogy egyelőre, csak a prototípus létezik. A tervezők erősen lobbiznak annak érdekében, hogy beindulhasson a tömeggyártás és valóra válhason mindenki álma. Használata egyszerű, egyetlen egy gomb megnyomásával máris ágyba kaphatjuk reggeli életmentő kávénkat - írja az Origo.hu.
Az olasz parlamentben A bor civilizációja nevezetű tárgy kötelezővé tételéről döntenek. Mivel Olaszország az egyik legnagyobb bortermelőként pozicionálja magát, elengedhetetlen, hogy polgárai ne rendelkezzenek minimális ismeretekkel a helyi borágazatról - írja a Vitisphere.com. Ez a kezdeményezés elsősorban a 6-tól 13 éves korig terjedő gyerekeket érinti, akik heti egy órában tanulnának a bor történelméről.
Az olasz szenátort, Attilio Scienza, egy egyetemi tanár is támogatja ötlete fejlesztésében, aki szerint szintén fontos, hogy a fiatalok alapvető történelmi és szakmai tudást szerezzenek az olasz bor jelenéről és múltjáról.„A bor, mint a mediterrán kultúra egyik eleme, és a mediterrán nép hozzátartozója muszáj, hogy központi szerephez jusson az oktatásban. A bornak nem feltétlenül az alkoholizálást kell szolgálnia, hanem a kulturát, és egy olyan italt, ami mögött történelem van”- mondta a professzor.
Június 3-án pénteken reggel 8 óra előtt felbőgnek a motorok, és a Kincsem Parkból elrajtol I. Motoros Borok Útja Rallye mezőnye. Az autós Magyar Borok Útja Rallye 20 éves hagyományain alapuló élménytúra a Mátrai és az Egri borvidéket látogatja meg. Az ikonikus olasz Vespa motorgyár – 70 éves fennállásának alkalmából – a versenyzőknek lehetőséget biztosít arra, hogy vadonatúj jubileumi modelljeivel teljesítsék a két nap alatt mintegy 400 kilométeres versenytávot - írja a Trademagazin.hu.
Van már Nemzeti Bor Maratonunk, Magyar Borok Útja Rallye, most pedig egy olyan szegmensnek kedveznek a szervezők, akik motorral tennék meg a kijelölt távot és látogatnának el hazánk szebbnél szebb borvidékeire. A versenyzők nemcsak a táj szépségét élvezhetik, hanem az egyes helyeken különböző feladatokat kell teljesíteniük. Két nap alatt 10 kiváló borászat, és azok legfinomabb borai mutatkoznak be:a Mátrai Borvidékről a Kovács Borház, a Nandi Magdi Borászat és Vendégház, a Molnár és Fiai Pincészet, a Pálinkás Pincészet, a Nyilas Pincészet, a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok, az Egri borvidékről a Gróf Buttler Borászat és az Ostorosbor, a Tokaji Borvidékről pedig a Holdvölgy, valamint a Basilicus Borkultúra Központ.
A már meglévő rendezvénysorozat, a Magyar Borok Útja Rallye célja, mindig is a biztonságos és felelősségteljes közlekedés népszerűsítése volt, és ezzel a nemes céllal hívták életre a Motoros Borok Útja Rallye-t is. „A motoros élménytúra és a tőlünk megszokott módon kiváló hangulatban zajló baráti és üzleti kapcsolatépítés mellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy rendezvényünk társadalmi célt is szolgáljon. Ezért felelősségvállalásunk részeként az évben minden egyes rendezvényünkön a hajléktalanok egészségügyi szűrésére, téli felkészítésére gyűjtünk. Az OxyTeam szakmai stábja, és a Pesti Vigadó Étterme már csatlakozott a programhoz, és bízunk benne, hogy kezdeményezésünk partnereink és barátaink körében további követőkre talál.” –mondta Megay Róbert Péter, a szervezőbizottság elnöke.
Ausztráliában a kézműves forradalom nem ismer határokat, ha a cél a megbontránkoztatás volt, akkor jelezzük sikerült. Az ausztrálok olyan kézműves sört dobtak a piacra, ami bálna hányásból készül, pontosabban a bálna által kihányt, megszilárdult ámbra felhasználásával állították elő - írja az Index.hu. A végeredmény meglehetősen bizarr.
Mi is az az ámbra?
Az ámbra tudniillik, a bálna gyomrában képződő anyag, amit időnként felöklendezik, a vízben marad, majd a partokon összegyűjtik. Hosszas áztatás után, a kellemetlen szagok távoznak, nem véletlenül a parfümgyártás alapanyaga már évtizedek óta. A tudósok régóta kísérleteznek egy hasonló aromákat adó és hasonló funkciókat betöltő ipari anyag előállításával, de sajnos eredménytelenül. A bálnavadászatok legfőbb okának az ámbrát tartják, hisz egy nagyon drága és egyedi alapanyagról beszélünk, ami megakadályozza az illatok lebomlását.
Május végén virágba borulnak a mezők, pipacsok nyílnak mindenfelé. Ilyenkor is érdemes a Balatonhoz ellátogatni. A Varga Photo Blog egy videót is készített a napokban, amelyet posztolt közösségi oldalán:
Két arca, hiszen két különböző évjárat termése került a palackokba, de ugyanazon fajta, termelő és terület adta a bor alapanyagát. Babiczki László, mátrai borász 2014-es és 2015-ös szürkebarátját tesztelte a Metropol:
„A 2015-ös populárisabb, közérthetőbb vonalat visz. Intenzívebbek a gyümölcsös jegyek, talán könnyebben célba találnak sok fogyasztónál. A 2014-es visszafogottabb, a palackos érlelés lesimított mindent, és az ásványos karaktert is jobban kiemelte. A 2015-ösben egy picivel több cukor is volt talán, ami szintén a populáris oldalát emelte ki.(...) A 2014-esben kevesebb a cukor, elegánsabb, feszesebb.”
Dél-Koreában felfedezték a másnaposság ellenszerét, legalábbis azt ígérik. A találmány valójában egy jégrém, amelynek elfogyasztását követően enyhülnek a másnaposság tünetei.
A gyeondio szeletnek elnevezett, magyarul leginkább tarts kiként fordítható grapefruit ízű jégkrém japán mazsolafa gyümölcslevet tartalmaz a Reuters szerint . Az összetevőt állítólag a 17. század óta használják az alkoholfogyasztás mellékhatásainak csökkentésére - írja az Origo.hu.
A másnaposság elleni jégkrém egyelőre csak Dél-Koreában kapható, de tekintettel rá, hogy a fa Magyarországon is megterem, semmi akadálya a házi használat kipróbálásának.